Minister: streep door 60 punten-regel voor studenten

Als het aan minister Van Engelshoven ligt mogen universiteiten binnenkort niet meer van studenten eisen dat ze het maximale aantal van 60 studiepunten halen. De minister wil zo de psychische druk voor studenten verminderen.

Wie op de Erasmus Universiteit niet de 60 punten binnensleept, moet sinds 2012 volgens het 'bindend studieadvies' met zijn opleiding stoppen. Die eis zou moeten worden verlaagd naar 40.

De minister vindt dat het bindend studieadvies "steeds meer wordt gebruikt als puur selectie-instrument''. Instellingen proberen daarmee de studenten te weren die later in hun studie misschien vertraging zouden oplopen, omdat dat hun geld kost.

Uit onderzoeken blijkt dat een stijgend aantal studenten kampt met psychische problemen. De minister hoopt hier met het inperken van het bindend studieadvies verandering in te brengen. "Soms hebben studenten even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Geef ze die kans", zegt de minister.

Studenten die maandag beginnen hebben nog niets aan de mogelijk veranderende regels, want ze gaan op z'n vroegst pas in 2020 gelden.

Academisch jaar

De universiteiten vieren maandag de officiële opening van het nieuwe academisch jaar. In Rotterdam gebeurt dat in de Laurenskerk, waar onder andere rector magnificus prof. dr Rutger Engels het woord voert.

De Erasmus Universiteit bestaat 105 jaar. Onder het motto 'Science meets City' wordt dat met de stad en haar bewoners het hele jaar door gevierd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Erasmus Universiteit Rotterdam
Deel dit artikel: