ROTTERDAM

Niet iedereen blij dat burgemeester Aboutaleb Rotterdamse vlag halfstok hangt

De vlag hangt halfstok op het stadhuis van Rotterdam
De vlag hangt halfstok op het stadhuis van Rotterdam © JBMedia
Het gaat hem al lang niet meer om de vlag. “Die vlag kan me gestolen worden, dat is lege symboliek”, zegt voorzitter Chris den Hoedt van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Rotterdam. “Ik wil dat de burgemeester een verklaring afgeeft dat de brute terreurdaden van Hamas, de pogrom, buiten elke proportie is.” Die verklaring komt er maandag niet. Wel hangt sinds 13:30 uur de Rotterdamse vlag halfstok. “Een slappe tussenoplossing”, sneert Leefbaar Rotterdam.
Het besluit om de Rotterdamse vlag halfstok te laten hangen, heeft burgemeester Aboutaleb persoonlijk genomen en gaat gepaard met een korte verklaring.
“De vlag hangt er voor alle burgerslachtoffers van de recente explosie van geweld tussen Palestijnen en Israëli’s. Mijn gedachten gaan uit naar hun families en vrienden en Rotterdammers die familie hebben in het gebied”, zegt de Rotterdamse burgemeester aan het begin van de middag.
's Ochtends heeft hij overleg gehad met een aantal religieuze en andere organisaties in de stad. De Nederlands-Israëlitische Gemeente Rotterdam was daar uit protest niet bij.
Meer uitleg over het vlagbesluit komt in de brief die Aboutaleb in de loop van de middag naar de gemeenteraad stuurt. Op het moment dat die brief openbaar wordt, zit de burgemeester in het vliegtuig naar Marokko. Hij neemt deel aan een meerdaagse economische handelsmissie van minister Schreinemacher.

'Rotterdam bij elkaar houden'

In de raadsbrief staat onder meer: "Het is mijn taak als burgemeester om de maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren en niets te doen dat de polarisatie in onze stad versterkt. Daar sta ik voor, samen met de partners uit de gezagsdriehoek (politie en justitie, red.)."
En over het gesprek dat hij had met de religieuze organisaties: "Ik heb in dit gesprek gezien en gevoeld dat er een grote gemeenschappelijke wil is om Rotterdam, in al zijn diversiteit, bij elkaar te houden en ons gezamenlijk in te zetten voor een sterke, veilige en vreedzame samenleving. Daarbij is ruimte voor verschillende zienswijzen."

‘Aboutaleb spaart de kool en de geit’

“Dit is een slappe tussenoplossing”, reageert raadslid Simon Ceulemans (Leefbaar Rotterdam) op het vlagbesluit van de burgemeester. Leefbaar is samen met de plaatselijke VVD een van de grootste voorstanders van het hijsen van de Israëlische vlag op het stadhuis en stak dat de afgelopen dagen niet onder stoelen of banken.
“Het doet geen recht aan de ernst van de situatie. Aboutaleb spaart de kool en de geit en redeneert ‘waar er twee vechten, hebben er twee schuld’. Maar daar is hier geen sprake van.”
“Hamas slacht mensen af, ontvoert mensen en onthoofdt Israëlische militairen. Iedereen ziet dat, zelfs in Amsterdam”, vervolgt het raadslid. “Door niet de Israëlische vlag te hijsen, laadt hij de verdenking op daarvoor politieke motieven te hebben. Want de afgelopen jaren hebben we vlaggen zien wapperen van bijvoorbeeld Turkije, Marokko en Oekraïne omdat daar iets ergs was gebeurd. Dat is een soort traditie geworden. En nu ineens niet.”
Ceulemans hoopt dat de burgemeester zijn besluit terugdraait, desnoods vanuit Marokko. “Als hij vanuit Marokko van afstand kijkt naar de onrust die hij in Rotterdam heeft veroorzaakt met zijn besluit, dan hoop ik dat hij over zijn eigen schaduw springt en alsnog de Israëlische vlag hijst.”
En zo niet? “We beraden ons. We willen dit niet politieker maken dan het is, want het wordt daarmee steeds pijnlijker.

Israëlisch-Palestijns conflict nooit ver weg

De gebeurtenissen laten zien dat zoals zo vaak het Israëlisch-Palestijnse conflict in Nederland nooit ver weg is, waarbij de gemoederen ook nu in hoog tempo oplopen. X laat zich van zijn slechtste kant zien: verwijten boven, maar met name onder de gordel vliegen over en weer.
In Rotterdam gaat de onverwachte aanval die de Palestijnse beweging Hamas zondagochtend inzet tegen Israël ook niet ongemerkt voorbij. De vlagdiscussie is daar een uitvloeisel van.
Zondag is in het centrum een spontane pro-Palestina-demonstratie van een paar honderd mensen. Bij Rotterdam Centraal en op het Stadhuisplein wordt gezwaaid met Palestijnse en Turkse vlaggen. Iemand haalt de Israëlische vlag weg bij de Internationale Vlaggenparade aan de Boompjes.
Wat veel mensen in het verkeerde keelgat schiet, is de onversneden steun die de betogers uitspreken voor de moordpartijen die Hamas aanricht onder de Israëlische burgerbevolking. Niet alleen vinden vele honderden burgers de dood – met als voorlopig dieptepunt het doodschieten van minstens 260 bezoekers van een muziekfestival in het zuiden van Israël – er worden ook burgers ontvoerd.

Vredesvlag in Dordrecht

Aboutaleb weigert afgelopen weekend de Israëlische vlag uit solidariteit met de Israëlische slachtoffers te hijsen op het stadhuis aan de Coolsingel, ondanks de krachtige oproep van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam dat te doen.
Via zijn woordvoerder laat de burgemeester weten dat er sprake is van een internationaal conflict en dan is het aan een landelijke regering om een statement te maken en niet aan de gemeenten om daarop te reageren.
In Dordrecht en andere gemeenten denken ze daar anders over. Dordrecht toont maandag de vredesvlag op het stadhuis aan het Stadhuisplein. Gorinchem hangt net als Rotterdam de gemeentevlag halfstok. Hoeksche Waard doet dat bij zijn gemeentehuizen in Oud-Beijerland en Maasdam met de Nederlandse vlag..

‘Burgemeester moet krachtig statement maken’

“De pro-Hamas-demonstratie van zondag was onaangekondigd”, zegt Chris den Hoedt, voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Gemeenschap Rotterdam, kortweg de Joodse Gemeente Rotterdam. “Er is steun voor de operatie van Hamas en er wordt specifiek opgeroepen tot geweld, een pogrom tegen de Israëlische bevolking.”
Hij wil dat de burgemeester een krachtig statement maakt, waarin hij afstand neemt van het geweld tegen de burgers van Israël, en noemt de reden van Aboutaleb om de vlag afgelopen weekend niet te laten wapperen op het stadhuis een ‘drogreden’.
Een uitnodiging om maandagochtend op het stadhuis te komen praten met de burgemeester, slaat Den Hoedt daarom af. “Ik ben iemand van de dialoog, ik zoek het gesprek. Maar nu wil ik een punt maken en dus ga ik niet.”

'Mosterd na de maaltijd'

De burgemeester besluit maandag aan het begin van de middag dus toch iets te doen. De Rotterdamse vlag hangt halfstok voor alle burgerslachtoffers, of ze nu zijn gevallen aan Palestijnse of Israëlische zijde. Het door Den Hoedt gevraagde statement van Aboutaleb komt er niet.
“Het voelt als mosterd na de maaltijd”, zegt Den Hoedt. “Maar ik ben in ieder geval wel blij dat hij medeleven toont met de slachtoffers, ook die aan Palestijnse zijde zijn gevallen. Een onschuldig slachtoffer is een onschuldig slachtoffer.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl