nieuws

Cel en tbs geëist voor dood zoontje

03-09-Justitie.cropresize.1.jpg
03-09-Justitie.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Justitie heeft één jaar cel en tbs geëist tegen een 47-jarige vrouw uit Rotterdam voor moord. De vrouw zou in 2004 haar driejarige zoon Derk hebben gedood door hem met een kussen te laten stikken.
De vrouw heeft verklaard dat zij destijds in paniek was, omdat zij bang was dat haar kind uit huis zou worden geplaatst. De Rotterdamse geldt als zwakzinnig en heeft de verstandelijke vermogens van een kleuter.

Cold Case-team loste zaak op

De zaak is pas jaren na dato opgelost door het Cold Case-team van de recherche. De patholoog anatoom had in 2004 geen zekerheid dat het om een misdrijf ging. Hij vond nader onderzoek noodzakelijk, maar vergat dat door te geven aan de politie.
Eén van de rechercheurs kon de zaak niet laten rusten en stapte na jaren naar het Cold Case-team. Een deskundige op het gebied van kinderletsel constateerde vervolgens dat wel degelijk sprake was geweest van een misdrijf. Irene 't H. is in 2009 gearresteerd. De vrouw heeft een bekentenis afgelegd.
Met een schepje naar het graf
Zij had enkele dagen voor de dood van haar zoon ook al geprobeerd hem te smoren met een kussen. Toen was het kind weer gaan ademen. Volgens haar advocaat, mr. A.W. Grijseels, snapte zijn cliënt destijds niet dat de dood onherroepelijk was. "Zij ging elke dag naar het graf en nam dan een schepje mee. Ze wilde hem opgraven, omdat ze bang was dat hij anders zou stikken".
Volgens Grijseels heeft Irene nooit de hulp gekregen, die zij nodig had. "Haar verstandelijke vermogens zijn te hoog ingeschat. Als zij adequate hulp had gekregen, dan was dit mogelijk niet gebeurd".
Hulpverlening schoot tekort
Ook justitie vindt dat de hulpverlening rond het gezin ernstig tekort is geschoten. Officier van justitie Wilma de Boer: "Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze vrouw niet veel eerder is opgenomen in een inrichting voor verstandelijk gehandicapten. Nog onbegrijpelijker is, dat niet veel eerder is ingegrepen toen zij de zorg van Derkje had". Justitie dringt er op aan dat met name de Raad voor de Kinderbescherming de eigen rol in het drama nog eens goed onderzoekt.
De vrouw verblijft momenteel in een instelling voor verstandelijk gehandicapten, Merwebolder. Volgens haar advocaat wordt zij 24 uur per dag in de gaten gehouden. "Ze heeft het daar naar haar zin en ze kan er ook het beste blijven. Ik denk dat Irene volledig ontoerekeningsvatbaar was en daarom geen celstraf moet krijgen. Ook een tbs-kliniek heeft geen zin, want zij is niet te behandelen".

Vrouw wilde illegaal adopteren

Justitie wil wel TBS met dwangverpleging, omdat het gevaar van herhaling groot is. Officier van justitie De Boer: "Irene is gesteriliseerd, maar zij kan ook kinderen van anderen wat aandoen. Ze heeft na de dood van Derk een oppaskind gehad. Ook was bekend dat zij bezig was met illegale adoptie".
De rechter doet over twee weken uitspraak.