GEZONDHEID

Rotterdamse muzikant Muriel vindt de weg terug na mental breakdown: 'Ik lag echt aan stukjes'

Muriel schreef het boek Getuigenis van een gek
Muriel schreef het boek Getuigenis van een gek © OPEN Rotterdam
"Aan de ene kant heeft de maatschappij je uitgekotst. Muur, we hebben geen boodschap aan jou", zegt muzikant Muriel uit Rotterdam-Delfshaven over de tijd dat ze er psychisch doorheen zit. Ze vervolgt: "Aan de andere kant krijg je geld: een wajong-uitkering, huursubsidie en dan houden we je in leven."
Muriel is er bovenop gekomen. "Ik was helemaal de weg kwijt, ik lag in stukjes", beschrijft ze bij OPEN Rotterdam. "Ik heb nu een manier gevonden om wel een weg te vinden in de maatschappij. Ik zorg keigoed voor mezelf, ik eet goed, ik sport goed, ik leef een beetje als een kluizenaar, ik heb een ontzettend strakke levenshygiene."
Over haar strijd heeft Muriel een boek geschreven: Getuigenis van een gek. "Kern van het boek is eigenlijk dat ik denk dat we als maatschappij een beetje doorslaan, dat we allemaal geconditioneerd worden om heel veel te denken en niet meer met ons lichaam en met ons gevoel bezig te zijn", vertelt de schrijver/muzikant.

Dit is mijn stekkie

Op het wijkfestival Gezond Verstand in Delfshaven heeft Muriel opgetreden en over haar boek gepraat. Delfshaven is helemaal haar plek geworden: "Toen ik de eerste keer hier kwam, had ik echt het idee dat ik niet in Nederland was en ik vond dat echt heel fijn. Ik had overal en nergens gewoond en ik moest ergens landen. Ik dacht dat ik wel in Nederland wilde wonen maar niet in een spruitjeslucht. In mijn blok wonen vijftien muzikanten dus ik dacht: 'Dit is mijn stekkie'."
Via de biologische winkel Andijvie in de buurt, kom Muriel met steeds meer mensen in aanraking. Fred van Andijvie: "Ze is hier een aantal jaren geleden komen wonen en werkte aan een album. Ze heeft een keer in de winkel opgetreden." Muriel vult aan: "Hij zei: 'Als je iets in de muziek wil moet je die en die en die bellen', dus dat heb ik gedaan en die zeiden ook weer: 'Bel die en die en die', en zo ben ik de community van de wijk ingerold hier."

Gezond Verstand

Het festival Gezond Verstand is nog tot vrijdag 13 oktober in Delfshaven. Madelon Stoele van Zorgvrijstaat bij OPEN Rotterdam: "Er zijn zeventig activiteiten over mentale gezondheid." De deelnemende partijen willen tijdens het festival laten zien waar bewoners laagdrempelig in de eigen wijk terecht kunnen als het even niet zo lekker gaat of als er psychische problemen zijn. Daarnaast willen zij het taboe rond psychische klachten doorbreken, ook binnen specifieke culturele groepen, en hun kennis en ervaring delen met wijkbewoners.
En Muriel? Die is bezig met haar derde album. Ze neemt het in haar studiootje thuis op. "Het is een beetje mijn hol, zeg maar, mijn werkhol", lacht ze.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl