DIEFSTAL

Vlaardingse handelaar in gestolen fietsen stuurt jonge klant dickpic en aanbod: '800 euro voor 2 uurtjes'

Vlaardingse fietsendief stuurt jonge fietskoper een dickpic en een aanbod: '800 euro voor twee uurtjes'
Vlaardingse fietsendief stuurt jonge fietskoper een dickpic en een aanbod: '800 euro voor twee uurtjes' © Pixabay.com
Een 45-jarige Vlaardinger moet twee weken de cel in, omdat hij in februari ongevraagd een foto van zijn geslachtsdeel stuurde naar een jonge vrouw. Ook sloeg hij keer op keer het veiligheidsglas kapot van een SOS-zuil op een metrostation in Schiedam. Zo gingen de poortjes open en kon hij zwartrijden met de metro.
De man adverteert met fietsen van het merk Cortina op een speciale Facebookpagina, zo vertelt de officier van justitie in de Rotterdamse rechtbank. De pagina moet de schijn wekken dat sprake is van een eerlijke fietsenhandel. Een jonge vrouw toont in januari interesse in een rijwiel en komt een koop overeen voor honderd euro. Ze spreekt met de verkoper af dat hij de fiets bij haar thuis komt afleveren.
Het loopt allemaal anders dan de net 18-jarige vrouw verwacht. Ze krijgt in het holst van de nacht een bericht. "De koop kon ineens niet meer thuis, maar moest op straat", zegt de officier. "De moeder van het meisje krijgt daardoor bedenkingen. Ze zegt tegen haar dochter: 'nee, die gaan we niet kopen'."
Twee weken lang blijft het stil. Dan krijgt de tiener vanuit het niets op haar telefoon een foto toegestuurd van stapels bankbiljetten. De begeleidende tekst: "Ik wil met je afspreken. Ik betaal je 800 euro voor twee uurtjes." De officier: "De ontvangster schrikt heel erg." Ze schrijft volgens de officier terug. "Laat me met rust! Wie ben je?" Dan realiseert ze dat ze telefoonnummers heeft uitgewisseld met de fietsenverkoper.

Noodknop

Het lijkt om hem te gaan. De 45-jarige Vlaardinger gaat vervolgens nog een stap verder. "Hij stuurt een foto van een mannelijk geslachtsdeel in stijve toestand". Naast de 'dickpic' stuurt de fietsenhandelaar ook twee selfies van zijn gezicht. De jonge vrouw alarmeert haar moeder en ze doen aangifte. Niet veel later arresteert de politie de man in zijn woning. Later zal blijken dat ze zich daarmee niet aan de voorschriften houdt.
Het gaat tijdens de rechtszaak niet alleen over de verstuurde foto's. De inwoner van Vlaardingen wordt ook veroordeeld voor fietsendiefstal en het keer op keer misbruiken van een SOS-zuil op een metrostation in Schiedam. Volgens het dossier slaat hij maar liefst dertien keer het noodglas van de paal kapot en drukt hij vervolgens op de noodknop. "Vervolgens zwaaien de poortjes open en kan hij doorlopen met zijn fiets", zegt de officier. "Hij deed dit om zwart te reizen."
Omdat bij ieder gebruik van de noodknop op de stations de camera's gaan draaien, ligt er duidelijk bewijs. Zelf bekent de man tien keer op de knop te hebben gedrukt. De rechter veroordeelt hem uiteindelijk voor vijf keer breken van het 'nooddrukglas', zoals het officieel heet.

Marc Overmars

De man zelf is niet aanwezig in de rechtszaal, hij zit vast vanwege een andere verdenking. Over de foto van het geslachtsdeel zegt hij vlak na zijn arrestatie tegen de agent die hem verhoort: "Sukkel, het is toch heel normaal dat je een foto van je lul en tieten verstuurt?"
De man zou de avond voor het versturen van de berichtjes aan de jonge vrouw de drug en narcosemiddel GHB hebben gebruikt. "Het zou goed zijn als meneer hulp krijgt", zegt de rechter. "Helaas komt hij niet opdagen op zijn afspraken." En later tijdens zijn vonnis: "Hij heeft er een beetje lak aan en een strafblad vol gestolen fietsen."
De officier van justitie wijst er tijdens het formuleren van de eis op dat de verdachte kon weten dat hij fout zat. "De zaak met Marc Overmars was ongelooflijk in het nieuws." De officier voegt toe: "De verdachte zit in een carrousel van strafbare feiten. In zijn fietsmand wordt een slijptol aangetroffen. Het is één grote roversbende." Hij eist zes weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk.
Toch is ook de politie haar boekje te buiten gegaan, zo wordt duidelijk. De man had niet thuis gearresteerd mogen worden. Het gaat om een relatief klein misdrijf en dan moet de man formeel eerst op het politiebureau worden ontboden. Daarom krijgt de Vlaardinger strafvermindering. De rechter veroordeelt hem uiteindelijk tot vier weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. "De foto is het meest vervelend. Daar is een direct slachtoffer, een meisje is geconfronteerd met een ontbloot geslachtsdeel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl