FEYENOORD

Kan Feyenoord de recordbrekende spits Gimenez deze winter behouden?

Santiago Gimenez gaat naar het uitvak na de 0-2 bij PEC Zwolle-Feyenoord
Santiago Gimenez gaat naar het uitvak na de 0-2 bij PEC Zwolle-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Hij verbreekt momenteel het ene na het andere record. Spits Santiago Gimenez is in bloedvorm met twaalf doelpunten in de eerste acht eredivisieduels van dit seizoen. De speculaties of Feyenoord hem deze winter wel kan behouden, nemen daardoor ook toe.
Zelfs Ove Kindvall of Cor van der Gijp konden het soort cijfers dat Gimenez momenteel haalt niet overleggen. Met zijn doelpunten tegen PEC Zwolle verpulverde de Mexicaanse spits maar weer eens een record.
In de eerste helft van het duel in Zwolle maakte Gimenez zijn elfde doelpunt van het seizoen, waarmee hij de clubiconen evenaarde. Van der Gijp en Kindvall scoorden in de seizoenen 1960/61 en 1967/68 ook elf keer in de eerste acht duels van de Nederlandse competitie. Gimenez kreeg in de tweede helft het record alleen in handen. De Mexicaanse spits kreeg de bal voor zijn linkervoet en schoot snoeihard raak voor alweer zijn twaalfde treffer.

Gimenez over zijn toekomst bij Feyenoord

Is hij te behouden voor Feyenoord? Dat Gimenez na dit seizoen een voor hemzelf en de club lucratieve transfer zal maken, lijkt logisch. Maar mogelijk gaan er al clubs in de komende transferperiode tijdens de winterstop aankloppen.
Santiago Gimenez maakt de 0-1 voor Feyenoord tegen PEC Zwolle
Santiago Gimenez maakt de 0-1 voor Feyenoord tegen PEC Zwolle © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto
Zelf kan en wil Gimenez weinig kwijt over zijn toekomst op de korte termijn. “Ik heb een contract bij Feyenoord en ik wil mezelf nog steeds verbeteren. Ik doe alles voor mijn team en de rest ligt niet in mijn handen. We gaan zien of Feyenoord mij kan behouden.”
Expliciet uitspreken dat hij sowieso dit seizoen af wil maken in Rotterdam, doet de Mexicaan ook niet. “Je kent mij. Ik leg alles in de handen van God. Zijn wil geschiede.”

Moet Feyenoord Gimenez koste wat kost behouden?

Gimenez zelf heeft wel een flinke stem in wat er gaat gebeuren, weet zijn trainer Arne Slot. Feyenoord kan het zich niet permitteren om te zeggen dat het de scorende spits tegen elke prijs wil behouden.
“Er zijn maar weinig Nederlandse clubs die dat kunnen zeggen. Maar los daarvan, het gaat ook om wat de speler wil. Gimenez heeft al een bijzondere keuze gemaakt door van Mexico naar Nederland te gaan, omdat je daar financieel niet veel op vooruit gaat.”
Zijn trainer gaat verder: “Hij heeft bewust een carrièrekeuze gemaakt, daar is hij veel mee bezig. Dat zie je ook aan zijn harde werken in de gym en op het veld. Dat heeft er toe geresulteerd dat hij nu de spits is die hij is. Het zou mij verbazen als hij niet weer heel goed nadenkt over wat de juiste vervolgstap is.”
Arne Slot coacht Feyenoord in het uitduel met PEC Zwolle
Arne Slot coacht Feyenoord in het uitduel met PEC Zwolle © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Slot betwijfelt overigens of een dergelijke grote transfer in de winterstop überhaupt aan de orde gaat zijn. “In de winter zie je over het algemeen niet van die hele grote transfers plaatsvinden als in de zomer. Maar als er echt een unieke club langskomt… Om dat te laten gebeuren denk ik – maar dat is een aanname – zal hij er in de Champions League ook een paar moeten maken.”

Gimenez terug naar Mexico voor interlands

Ook in zijn thuisland Mexico blijven de uitmuntende prestaties van Gimenez bij Feyenoord niet onopgemerkt. “Wat er hier in Nederland wordt gezegd en geschreven over mij, dat begrijp ik allemaal niet,” lacht Gimenez. “Wat ze in Mexico over mij roepen en schrijven volg ik wel en er is veel aandacht voor mij.”
Bij het nationale team van Mexico is Gimenez nog niet zo onbetwist als hij bij Feyenoord is. Tijdens het toernooi om de Gold Cup maakte Gimenez de winnende goal in de finale tegen Panama. Dat deed hij als invaller, zoals hij het hele toernooi het vooral met invalbeurten moet doen.
Santiago Giménez viert zijn doelpunt
Santiago Giménez viert zijn doelpunt © VK Sportphoto / Yannick Verhoeven
Deze week speelt Mexico weer twee interlands in de Verenigde Staten. Vorige maand was dit ook het geval en net als toen gaat het om twee oefenduels. In de nacht van zondag op maandag tegen Ghana en woensdagnacht tegen Duitsland. De wedstrijdplanning is verre van ideaal, met de volgende thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Vitesse alweer op de zaterdagavond erna.
“De laatste keer kon ik door de jetlag, toen ik op vrijdag terugkwam, niet slapen voor de eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord. Midden in de nacht was ik wakker. Ik was doodmoe en ik speelde vervolgens mijn slechtste wedstrijd ooit. Ik ga kijken hoe ik dat slapen nu kan verbeteren", aldus Gimenez.
Vlak na de vorige interlandbreak waarin spelers van Feyenoord met blessures en jetlags terugkwamen, spraken wij met inspanningscoaches over de juist aanpak van clubs om hier mee om te gaan:

Ueda als vervanger van Gimenez tegen Vitesse?

Gaat Ueda dan starten tegen Vitesse, in plaats van Gimenez? Voor Slot zou het weinig oplossen. “De andere spits komt ook met een jetlag terug", vertelt hij over Ueda’s inzetbaarheid na de interlands met Japan.
Ayase Ueda viert tegen FC Utrecht zijn eerste doelpunt voor Feyenoord
Ayase Ueda viert tegen FC Utrecht zijn eerste doelpunt voor Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
“De oplossing is om Gimenez zo goed mogelijk door die dagen heen te loodsen. Daar zijn we al hard mee bezig. We zoeken zo gunstig mogelijke vluchttijden en bereiden hem voor op de komende wedstrijd door zijn slaap te reguleren.”
Slot besluit: “We hebben gezien tegen Heerenveen dat hij wel een goal maakte, maar niet het niveau haalde die hij in andere wedstrijden kon halen. Dit is de vervelende consequentie van het halen van spelers die van andere continenten komen. Dat weet je van tevoren als je spelers uit die landen aantrekt dus daar hoeven we niet over te zeuren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl