CHRISNATUURLIJK

Urban Jungle in Chris Natuurlijk van 14 oktober

The Rise of the City  Quarantaineterrein 
Heijplaat
Nuno Orlando, 2023
The Rise of the City Quarantaineterrein Heijplaat Nuno Orlando, 2023 © Nuno Orlando, 2023
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 14 oktober vanaf 08:00 uur mee naar de Urban Jungle van de Rotterdamse Stadstekenaars, naar het dierenrijk van Bibi Dumon Tak, de belevenissen van een ontsnapte wolf uit de Rotterdamse Diergaarde in de Tweede Wereldoorlog en heksen in Schiedam.
Drie Rotterdamse kunstenaars zijn dit jaar - in opdracht van het Stadsarchief en het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam - aan de slag gegaan als stadstekenaars. Hun opdracht? Breng de spanning tussen stad en natuur in beeld. In de tentoonstelling Getekend Rotterdam! Urban Jungle in de Rotterdamse Kunsthal is vanaf zaterdag 14 oktober 2023 het eindresultaat te zien. Chris Natuurlijk bekijkt de tentoonstelling met curator David Snels en Nuno Orlando, een van de drie Rotterdamse Stadskunstenaars van het jaar.
Nuno Orlando bij zijn zelfportret The Observer, Quarantaineterrein Heijplaat
Nuno Orlando bij zijn zelfportret The Observer, Quarantaineterrein Heijplaat © Rijnmond

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak “de koningin van het Nederlandstalige dierenboek”, vertelt in Chris Natuurlijk over haar passie voor dieren en natuur en over haar bekroonde boek “Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda”. Bibi Dumon Tak is zondag 15 oktober te gast in boekhandel Donner, waar zij de Kinderboekenweek feestelijk af zal sluiten.
Anaconda
Anaconda © Pixabay

De wolf en het meisje met de halve ster

Tijdens een wandeling door de duinen van Rockanje met haar wolfhond Marshall, vertelt schrijfster Judith Visser over haar oorlogsroman “Het meisje met de halve ster”, het boek dat Judith altijd al wilde schrijven. In de roman - over een half-Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog - speelt een ontsnapte wolf uit de Rotterdamse Diergaarde een hoofdrol.
Judith Visser met haar wolfhond Marshall in het Waterbos bij Rockanje.
Judith Visser met haar wolfhond Marshall in het Waterbos bij Rockanje. © Rijnmond

Heksen in Schiedam

In de 16e eeuw zag de wereld er anders uit dan nu. Mensen dachten dat heksen echt bestonden en wie van toverij werd beschuldigd, moest dat vrijwel zeker met de dood bekopen. Ook in Schiedam. In de podcast Heksen in Schiedam van het Stedelijk Museum Schiedam, krijgen Neeltje en Marytje, twee van hekserij beschuldigde vrouwen, een gezicht. Zij werden uiteindelijk vrijgesproken.
Gedenksteen voor Neeltje en Marytje op de Grote Markt in Schiedam.
Gedenksteen voor Neeltje en Marytje op de Grote Markt in Schiedam. © Rijnmond
Chris Natuurlijk spreekt met Saskia Beukman, maker van de podcast en met Merel van der Vaart, conservator Stadsgeschiedenis van het museum, die Saskia heeft geholpen met haar onderzoek naar heksenprocessen in Schiedam.
Merel van der Vaart (l) en Saskia Beukman (r) bij de gedenksteen voor Neelte en Marytje
Merel van der Vaart (l) en Saskia Beukman (r) bij de gedenksteen voor Neelte en Marytje © Rijnmond
Zaterdag 14 oktober van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl