nieuws

Rotterdam op derde plek van meeste CO2-uitstoot

Rotterdam derde plek meeste CO2-uitstoot (Archieffoto)
Rotterdam derde plek meeste CO2-uitstoot (Archieffoto)
De uitstoot van CO2 in Rotterdam is de afgelopen 25 jaar gestegen met meer dan 50 procent. Met 108 kilogram per vierkante meter, staat de havenstad op de derde plaats van Nederland op het gebied van CO2-uitstoot. Dit blijkt uit nieuw gepubliceerde cijfers van het CBS uit 2016.
De stijging van CO2-uitstoot in Rotterdam is opvallend. De totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland is juist licht gedaald ten opzichte van 1990. Dat komt doordat het wegverkeer en elektriciteitscentrales schoner zijn geworden.
Vooral in gebieden waar veel industrie is, wordt een grotere uitstoot van CO2 geconstateerd. Alleen in het Noord-Hollandse Velsen en het Brabantse Geertruidenberg is er meer koolstofdioxide gemeten in de lucht in 2016.
Dat komt doordat er in beide gemeenten een elektriciteitscentrale staat. De raffinaderijen, chemische industrie en elektriciteitscentrales op de Maasvlakte zijn volgens het CBS de oorzaak voor Rotterdam's derde positie.

Minste CO2 in regio


Er zijn grote regionale verschillen in de jaarlijkse uitstoot van CO2 in Nederland. De minste uitstoot in de regio Rijnmond vind je op Goeree-Overflakkee. Daar is de uitstoot 0,6 kilogram per vierkante meter.
Tegenover de toename in onder meer Rotterdam staat een forse daling in andere plaatsen, waaronder Alblasserdam (10,8 kilogram per m²), Maassluis (6,5 kilogram per m²) en Binnenmaas (2,6 kilogram per m²), waar de uitstoot met ruim 60 procent afnam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl