nieuws

Nieuw klimaatcentrum Verenigde Naties komt in Rotterdamse Rijnhaven

De nieuwe klimaatcommissie wordt geleid door Microsoft-oprichter Bill Gates, de baas van de Wereldbank, Kristalina Georgieva en VN-topman Ban Ki-moon
De nieuwe klimaatcommissie wordt geleid door Microsoft-oprichter Bill Gates, de baas van de Wereldbank, Kristalina Georgieva en VN-topman Ban Ki-moon © ANP
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft maandagochtend het startschot gegeven voor een nieuw te bouwen centrum voor klimaatvraagstukken van de Verenigde Naties in de Rijnhaven in Rotterdam. Het drijvende centrum wordt de thuisbasis van een klimaatcommissie geleid door Microsoft-oprichter Bill Gates, de baas van de Wereldbank Kristalina Georgieva en voormalig VN-topman Ban Ki-moon.
De nieuwe internationale klimaatcommissie - de Global Commission on Adaptation - moet landen gaan overtuigen maatregelen te nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het centrum moet over twee jaar klaar zijn. Begin 2019 wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven om het drijvende kantoor te ontwerpen.
Het is de bedoeling dat het drie verdiepingen tellende gebouw duurzaam, energieneutraal en adaptief wordt gebouwd. Het wordt het derde drijvende gebouw: Rotterdam kent al het Drijvend Paviljoen en de Floating Farm, een drijvende boerderij voor koeien en kippen in de Rotterdamse Merwehaven.

Initiatief

Nederland is een van de initiatiefnemers van de klimaatcommissie. "Met het instellen van de commissie willen we dat de noodzaak voor klimaataanpassing wereldwijd wordt gevoeld", aldus Van Nieuwenhuizen.
In september volgend jaar komt de commissie met een actieplan waarin staat wat landen moeten doen om kwetsbare gebieden op korte termijn te beschermen tegen klimaatverandering.
Volgende maand komen Ban, Gates en Georgieva naar Nederland. Dan worden ook de andere leden van de commissie bekendgemaakt.