Kunstenaar Co Westerik overleden

In zijn woonplaats Rotterdam is de Rotterdamse kunstenaar Co Westerik overleden. Hij was al langere tijd ziek. Westerik is 94 jaar geworden.

Westerik (Den Haag, 1924) maakte ruim tweehonderd olieverfschilderijen. Vrijwel altijd waren de mens en de natuur zijn onderwerp. Hij vatte het dagelijks leven samen in momentopnamen en zette de werkelijkheid vertekend op papier.

De kunstenaar schilderde zoals nog maar weinigen tot dan toe gedaan hadden. En dat leidde aanvankelijk tot gemengde reacties. Pas in de jaren zestig zou hij algemeen gewaardeerd worden.

Westerik was onder meer bekend van het schilderij 'Het touwtje springende meisje', dat hij in de jaren '70 maakte op de muur van het politiebureau aan het Haagseveer. Hij maakte ook litho's, etsen, boekomslagen en zeefdrukken.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam organiseerde tentoonstellingen van zijn werk in 1999, 2004 en 2012. Boijmans kreeg in 2012 een verzameling van 95 tekeningen van hem van verzamelaar Leo van Oosterom, een aanvulling op de werken die het museum al bezat.

In zijn carrière won Westerik vele prijzen, zoals de Rembrandtprijs van de stad Leiden, de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en een zilveren medaille op de Biënnale van Sao Paulo. In 1999 werd hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Co Westerik
Deel dit artikel: