nieuws

Steeds meer kinderen zakken voor verkeersexamen

fietsenkind.jpg
fietsenkind.jpg
ROTTERDAM - Steeds meer leerlingen zakken voor het verkeersexamen. Dat signaleert Veilig Verkeer Nederland. In 2007 zakte 1,5 procent van de leerlingen, vorig jaar was dat verdrievoudigd naar 4,7 procent; een aantal van 7000.
Volgens VVN is één van de oorzaken dat ouders hun kinderen met de auto naar school brengen. Dat is niet goed voor de verkeersvaardigheid, zegt VVN-directeur Linda van der Eijck. Zij roept ouders op meer in de praktijk te oefenen.
Op basisscholen in de stad is een veelgehoord commentaar dat de leerlingen niet leren fietsen omdat de ouders dat niet kunnen. Op de Augustinusbasisschool in Rotterdam-West wordt om die reden volgende week wel het theoretisch verkeersexamen, maar niet het praktijkexamen afgenomen.
Voor het praktijkexamen moeten leerlingen een parkoers op de fiets afleggen. 'Dat is gewoon geen haalbare zaak bij ons op school. De meeste leerlingen hebben niet eens een fiets', zegt juf Andrea Moret. Zij pleit ervoor dat het VVN-praktijkexamen voor stadsleerlingen meer wordt toegespitst op het deelnemen aan drukke verkeerssituaties.
De Augustinusschool ligt om de hoek van de West Kruiskade waar auto's en trams doorheen rijden. 'Lang niet iedereen stopt daar voor een zebrapad en dan is het belangrijk om daar mee om te leren gaan', zegt de docente. Zij neemt met haar leerlingen van groep 7 iedere week de verkeersregels door.