nieuws

Veel locomotieven nog steeds niet veilig

barendrecht04.cropresize.tmp.jpg
barendrecht04.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Nog lang niet alle Nederlandse locomotieven zijn voorzien van de nieuwste beveiliging. Oud-minister Eurlings van Verkeer had dit na het grote ongeluk bij Barendrecht van vorig jaar wél beloofd.
Na het grote treinongeval van 24 september 2009 bij Barendrecht, beloofde Eurlings op 7 oktober per brief aan de Tweede Kamer dat uiterlijk 1 april, 99 procent van de locomotieven zou zijn uitgevoerd met een verbeterde versie van het huidige beveiligingssysteem. Maar volgens Sim Boerema, de machinst die het ongeluk in Barendrecht overleefde, is dat nog steeds niet het geval.
"Tot mijn verbazing heb ik vastgesteld dat bij de goederenvervoerders van de ongeveer 400 locomotieven er 100 nog niet zijn omgebouwd en aangepast. Dat is bijna een kwart van alle locomotieven", zegt Boerema. "Alleen het sein bij Barendrecht is wel aangepast."
Een aantal goederenvervoerders heeft locomotieven waar het nieuwe systeem nog niet is ingebouwd. Volgens de vervoerders zijn niet alle locomotieven aangepast, omdat deze ook naar Duitsland rijden. Door een verandering van het beveiligingssysteem moeten de locomotieven eerst in Duitsland gekeurd worden, wat weer vertraging oplevert.
,,Dat heeft met een ingewikkeld Europees systeem te maken,'' legt Johan ter Poorten van belangenbehartiger KNV aan. ,,Het duurt een tijd voordat een locomotief is gekeurd en weer een licentie krijgt.''
Spoorbeheerder Pro Rail zegt niet over actuele cijfers te beschikken. Een woordvoerder van minister Eurlings laat schriftelijk weten, 'nog niet te weten' hoeveel treinen het nieuwe systeem hebben. Binnenkort zal Eurlings de Tweede kamer informeren.
Lange tijd
De discussie over het veilige spoor speelt al lang in Nederland. In 2007 koos de Tweede Kamer voor het systeem ATB VV. De keuze voor het door Brussel (Europese Unie) gepropageerde ERTMS werd niet gemaakt, omdat de gehele vervanging van het spoornet in Nederland te duur zou worden. Inmiddels is duidelijk dat Nederland ooit de overstap moet maken.
In Nederland zijn inmiddels de Betuweroute en een paar andere trajecten over op ERTMS. Maar ook dat heeft zijn beperkingen, zo blijkt na een ongeluk op 26 maart bij Oberhausen. Sinds een trein het Duitse spoor kapot reed, moeten alle treinen die verder moeten dan Oberhausen omrijden. En zo rijden veel goederentreinen op dit moment met minder beveiliging dan afgesproken over het oude traject via Dordrecht-Breda-Eindhoven-Venlo naar Duitsland. De stremming is naar verwachting in het weekeinde opgeheven.