FEYENOORD

Hoe Lazio-supporter Eelco via een Italiaanse oud-topspits een kaartje voor de wedstrijd tegen Feyenoord regelde

Eelco Brandes met het shirt van Bruno Giordano
Eelco Brandes met het shirt van Bruno Giordano © Rijnmond
De Kuip is woensdag helemaal uitverkocht, als Feyenoord het in de Champions League opneemt tegen Lazio Roma. Supporters van de Italiaanse club zijn er niet. Tenminste, niet in het uitvak. Want elders in het stadion zit Eelco Brandes. Hij is al dertig jaar fanatiek Lazio-supporter en kwam via een oud-voetballer van de club aan een kaartje.
Hij was een jaartje of 13 en mocht van zijn ouders langer opblijven, toen Eelco naar Studio Italia met presentator Emile Schelvis keek. Hij zag Aron Winter in het lichtblauwe shirt van Lazio spelen en was verkocht. Met de eerstvolgende kerst lag het shirt van Winter onder de kerstboom.
Inmiddels is de passie van Eelco voor Lazio behoorlijk uit de hand gelopen. Hij gaat elk jaar zo'n vijf keer naar 'de laars', spreekt de taal en heeft Italiaanse vrienden. "De passie daar is enorm, met duizenden vlaggen tijdens een wedstrijd en choreografie die supervet in elkaar zit", vertelt Eelco. "Heel het stadion reageert op de activiteit op het veld. Het is een heksenketel, het overstemt alles wat je in Nederland gewend bent. 70 duizend man die opgaan in een wedstrijd."
In het dagelijks leven staat Eelco voor de klas. Rijnmond ging bij hem langs om te praten over zijn passie voor Lazio.
Hoe Lazio-supporter Eelco via een Italiaanse oud-topspits een kaartje voor de wedstrijd tegen Feyenoord regelde
Eelco vertelt wat hij zo mooi vindt aan Lazio. "Het is een subtopper met de allure van een topper. Als je voor Juventus bent, dan ben je teleurgesteld als je geen kampioen wordt. Maar als je voor een club bent die daar net onder zit kan je extra genieten als je je tussen de top mengt. Zoals toen we in 2000 kampioen werden, of vorig jaar tweede. Ik vind er meer diepgang in zitten."
"In Nederland is vaak het eerste dat ze tegen me zeggen: Lazio, dat is toch die racistenclub? Ik ben door de jaren heen gestopt met uitleg geven en mezelf daarover verantwoorden. Ik zie heel veel goede supporters op de tribune en geniet van wat er voor mij in zit."

Bijzondere shirts

Lazio heeft Eelco inmiddels veel gebracht. Bijvoorbeeld een vriendschap met Edson Braafheid, die tien jaar geleden contact met hem opneemt. Eelco herstelt dan van een burn-out en krijgt een berichtje van Braafheid, destijds speler van Lazio. Dat hij naar Rome mag komen om een wedstrijd te bekijken en om een hapje met Braafheid te eten. Sindsdien hebben Eelco en de voormalig speler van FC Twente en Bayern München altijd contact gehouden.
Eelco met Edson Braafheid
Eelco met Edson Braafheid © Eelco Brandes
Het leverde Eelco, naast een shirt van Braafheid zelf, het tenue van een Lazio-legende op. Senad Lulic speelde van 2011 tot 2021 tien jaar voor de club uit Rome. In 2013 besliste hij de bekerfinale, waarin Lazio met 1-0 won van de eeuwige aartsrivaal AS Roma. "In 2017 speelde Lazio in de Europa League tegen Vitesse. Tijdens de wedstrijd in Arnhem was ik zelf op vakantie in Italië, maar Edson (Braafheid, red.) ging wel naar die wedstrijd en heeft dat shirt voor mij geregeld. Het is niet gewassen, de vlekken zitten er nog in."
Senad Lulic in actie tegen Vitesse. Dit shirt is nu in het bezit van Eelco
Senad Lulic in actie tegen Vitesse. Dit shirt is nu in het bezit van Eelco © Orange Pictures

Giordano

Toch heeft Eelco's kaartje voor Feyenoord-Lazio niets met Braafheid te maken. Wel met de Italiaanse oud-spits Bruno Giordano, die van 1975 tot 1985 honderden wedstrijden voor Lazio speelde en daarin ook meer dan honderd goals maakte. Na Lazio speelde hij nog voor Napoli, waar Giordano samen met Diego Maradona en Careca de magische driehoek MaGiCa vormde.
"Giordano heb ik leren kennen tijdens het EK in 2021, toen hij hier in Nederland was", vertelt Eelco. "Hij deed toen voor de Italiaanse media verslag van de wedstrijden van het Nederlands elftal. Hij is helemaal gek van Johan Cruijff en wilde graag in Amsterdam naar verschillende plekken die met Cruijff te maken hadden. Ik heb hem toen geholpen aan een rondleiding in het Olympisch Stadion. Het was surrealistisch om hem in mijn kleine autootje naar het stadion te brengen."
"Hij was mij daar zo dankbaar voor, dat sindsdien zijn deur altijd voor mij openstaat. Dus kan ik een beroep op hem doen als ik kaartjes wil terwijl ze moeilijk te krijgen zijn.
En dus zit Eelco deze woensdag in De Kuip. Een voorspelling doen vindt hij lastig. "Lazio is niet goed aan het seizoen begonnen. Feyenoord heeft een soort onoverwinnelijk aura. En dan komt Gimenez er ook nog bij. Vorig jaar in De Kuip was Lazio een uur lang beter vond ik, daarna kantelde de wedstrijd door de goal van Feyenoord. Het ligt dicht bij elkaar. Feyenoord is de favoriet, maar ik teken ervoor als wij dit keer met een nipte overwinning naar huis gaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl