RECHTSZAAK

Verdachte van dodelijke schietpartij Vlaardingen zegt dat hij werd afgeperst

Kelly (in het wit) nadat de politie de reanimatie van haar overnam.
Kelly (in het wit) nadat de politie de reanimatie van haar overnam. © MediaTV
Een 27-jarige Vlaardinger heeft bekend dat hij op 3 juli van dit jaar een man heeft doodgeschoten in de Johan van Bijnenstraat in zijn woonplaats. Hij zegt dat hij zich bedreigd voelde door het slachtoffer.
De schietpartij was op klaarlichte dag en voor de ogen van veel getuigen. Het gebeurde bij de woning van verdachte Rudney J. Het slachtoffer zou daar hebben aangebeld om verhaal te halen bij de Vlaardinger. “Ik wilde niet dat mijn familie iets werd aangedaan en daarom ben ik gekomen.”
De man heeft verklaard dat hij al langere tijd werd afgeperst. Dat zou te maken hebben met een ruzie over geld of drugs. Rudney J. heeft ook erkend dat hij in de drugswereld zit.

Zelfverdediging

Advocaat Raza: “Mijn cliënt is eerder in een café bedreigd door het slachtoffer, hij is een keer uit zijn auto gesleurd en mishandeld. Zijn moeder heeft meerdere bezoekjes gehad van het slachtoffer.”
Tijdens een eerste, inleidende zitting in Rotterdam zei Raza dat zijn cliënt uit zelfverdediging heeft gehandeld. “Hij dacht dat de ander een wapen trok, want hij liep terug naar de auto en zou iets gezegd hebben als ‘Waar is dat ding?’. Hij kreeg ook een keer een foto opgestuurd waarop een pijp te zien was, mogelijk van een automatisch wapen.”

Strafblad

De advocaat wilde het strafblad van het slachtoffer toegevoegd hebben aan het dossier. “Hij zou eerder zijn veroordeeld voor afpersing. Hier was sprake van een delictspatroon, van structurele afpersing van mijn cliënt.” De rechter wees dat af: “Het strafblad zegt niets over de verhouding tussen beide heren.”
De afpersing zou ook kunnen blijken uit de telefoongegevens van het slachtoffer. Die eventuele berichten kunnen niet meer gecheckt worden bij Rudney J. omdat hij geen telefoons meer heeft. Volgens het OM heeft hij de toestellen direct na de schietpartij van de Erasmusbrug in het water gegooid.
De volgende zitting is in januari. Rudney J. richtte zich deze woensdag aan het eind nog tot de nabestaanden in de zaal. “Het spijt me dat ik jullie heb achtergelaten met pijn en verdriet. Hij was ook een vriend van mij.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl