RECHTSZAAK

Celstraf voor Feyenoord-hooligan Max V. als ‘intellectuele dader’ achter bekladdingen en geweld

De bekladding van de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden.
De bekladding van de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden. © Rijnmond
De rechter heeft een Feyenoord-hooligan veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De 30-jarige Max V. wordt gezien als het brein achter meerdere bekladdingen, bedreigingen en geweldplegingen.
De rechter houdt hem verantwoordelijk voor discriminerende en beledigende spandoeken in Albanië, waar Feyenoord in 2022 de finale om de Conference League speelde. Die waren gericht tegen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, diens dochter en tegen Paul van Dorst, de oprichter van de supportersgroep de Roze Kameraden. V. zat ook achter de bekladdingen en een ontploffing bij de sportschool van Van Dorst aan de Brielselaan in Rotterdam-Zuid.
Opmerkelijk is dat de rechter Max V. ook verantwoordelijk houdt voor het bekladden van de woning van de Rotterdamse wethouder Simons. Het Openbaar Ministerie had hier vrijspraak gevraagd. De rechter: “Wij gebruiken hier zogeheten schakelbewijs. De bekladding komt een-op-een overeen met die bij de sportschool en de andere feiten.”
Tot slot ziet de rechter de verdachte als de grote organisator van de oudejaarsrellen in ‘s-Gravendeel, waarbij de ME werd bekogeld met zwaar vuurwerk. Max V. bleef daarbij op de achtergrond, een rol die hij steeds had, zegt de rechter. “U was de intellectuele dader en liet anderen de kastanjes uit het vuur halen.”

'Bedreigingen ondermijnen democratie'

De rechter gebruikte felle bewoordingen om het gedrag van Max V. af te keuren. “De bedreigingen aan het adres van de burgemeester en de bekladdingen bij de wethouder ondermijnen de democratie. De discriminerende leuzen richting homoseksuelen en Joden zijn een ernstige inbreuk op de normen en waarden in Nederland.”
Max V. is eerder veroordeeld voor voetbalgeweld. De rechter ziet hem als gangmaker en regisseur bij de harde kerngroep RJK, de Rotterdamse Jongeren Kern. “Door uw handelen is angst, verdriet, woede en onmacht veroorzaakt bij de slachtoffers. U heeft de goede naam van Feyenoord, een club waar u om zegt te geven, keer op keer in diskrediet gebracht.”

'Dat u een afgestudeerd jurist bent, heeft de rechtbank verbijsterd'

De verdachte heeft een deel van de beschuldigingen bekend en gezegd dat hij in de cel tot inkeer is gekomen. De rechter stond ook stil bij de persoon van de verdachte: “Dat u een afgestudeerd jurist bent, heeft de rechtbank verbijsterd en vindt zij verontrustend. Juist van u had andersoortig handelen verwacht mogen worden.”
De rechter heeft niet alleen een celstraf opgelegd, maar ook een locatieverbod voor de omgeving van de Kuip voor vijf jaar. In die periode mag hij ook geen contact leggen met Paul van Dorst en geen alcohol en cocaïne gebruiken.

'Het is een opluchting dat hij schuldig is bevonden'

Paul van Dorst zegt heel blij te zijn met de uitspraak. “Het is een opluchting dat hij schuldig is bevonden. Dat geeft echt rust voor mij. Terecht ook dat de rechter aangeeft dat de kwetsende teksten de kern van de maatschappelijke normen en waarden raken.”
Van Dorst wil het vonnis ook gebruiken om een signaal af te geven aan Feyenoord en andere clubs. “Ik wil hen oproepen om op geen enkele manier meer samen te werken met dit soort groeperingen als de RJK.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl