nieuws

Weer uitstel Hoekse Lijn: februari 2019

De eerste metro van de Hoekse Lijn rijdt pas eind januari of begin februari 2019 over het spoor. Maar dan mag er niets misgaan tijdens het testen van de lightrailverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland. De extra vertraging kost niet meer geld, belooft de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser.
Het blijkt onhaalbaar om de lijn nog dit jaar in gebruik te nemen. Groot struikelblok is de beveiligingssoftware. Die wordt pas begin november opgeleverd door producent Bombardier. Daarna zijn er nog tien of elf weken nodig om de metro's te laten rijden. Dat heeft te maken met vergunningen en de benodigde testen.
Visser probeerde woensdag in een indringend gesprek met Bombardier nog wel het proces te versnellen. Maar regels rondom vergunningen maken dat onmogelijk.

Ootje

Opvallend is dat later die dag, woensdagavond, dertig raadsleden van de gemeenten Vlaardingen, Schiedam en Maassluis werden bijgepraat over de Hoekse Lijn. Toen is volgens aanwezigen tot twee keer toe gezegd dat de metro dit jaar zou rijden. Diverse raadsleden zeiden toen al
.
Volgens de gemeente Rotterdam is de knoop pas donderdag doorgehakt. Visser noemt het 'een forse tegenvaller en teleurstelling voor alle reizigers dat het niet meer mogelijk blijkt om de Hoekse Lijn nog dit jaar te laten rijden'.

Bussen

De vertraging betekent dat er zolang nog bussen rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland. Ook de compensatiemaatregelen voor reizigers blijven nog bestaan.
De Hoekse Lijn zou oorspronkelijk in september 2017 gaan rijden. Ook is het hele project de afgelopen tijd zeker 90 miljoen euro duurder geworden. De tegenvallers kostten de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (D66) zijn positie.