nieuws

Festival met popmuziek op 'stil' eiland Tiengemeten

Het is dit weekend eventjes gedaan met de rust op het eiland Tiengemeten. Op het piepkleine natuureiland in het Haringvliet vindt zaterdag een nieuw festival plaats: Het Laatste Eiland. De Rotterdamse organisatie hoopt rond de vijfhonderd bezoekers te trekken met een festivalprogramma vol theater, muziek en kunst.
"Het wordt zeker geen massaal gebeuren", stelt organisator Ron Euser. "Er komen geen duizenden popliefhebbers, we gebruiken het woord festival zelf ook niet zoveel. Het is echt een intiem evenement voor 500, 600 mensen."

Natuur


Op het programma staan artiesten als de Australische cultzanger Donny Benet, de Zeeuwse zanger Broeder Dieleman en zanger-gitarist Anne Soldaat. Bezoekers kunnen op het eiland eten bij foodtrucks en meedoen aan activiteiten als natuurfoto's leren maken of vogels leren spotten.
Volgens Euser staat natuurbeleving op het festival centraal, maar dan wel op een losse, vrolijke manier. Die aanpak spreekt bewust een jonger publiek aan dan normaal op natuurgebieden afkomt. "Natuur wordt op een grappige, originele manier centraal gesteld.''
"We richten ons op bezoekers tussen 18 en 38", vervolgt Euser. "De grote natuurverenigingen hebben moeite met het bereiken van die groep. Traditioneel trekken die meer mensen met kinderen en pensionado's aan.''

Onbekend eiland


Veel van die gedroomde bezoekers wonen volgens Euser in de stad. Zij kennen het eiland nog helemaal niet. "Ik was er zelf ook nog nooit geweest voor ik uitgenodigd werd. Het blijkt een leuke, mooie en bijzondere plek om eens een dag naar toe te gaan.''
Wie geen auto heeft, moet daar wel even moeite voor doen. Het aanvankelijke plan om bussen te laten pendelen tussen Rotterdam CS en het festivalterrein is geschrapt.
"Je kunt met de auto, dat is makkelijker. Dan kun je parkeren bij de pont. Als je geen auto hebt wordt het iets lastiger, zeg ik eerlijk. Dan moet je carpoolen of een Greenwheels pakken."
De boten tussen het vasteland en het eiland gaan om het uur en in de middag varen enkele extra diensten. Ook na afloop van het laatste concert zijn er vaarten.
Overlast wil het festival nadrukkelijk niet veroorzaken. De laatste artiest van het programma stopt 's avonds rond half negen. Op het eiland worden festivalgangers vervoerd met huifkarren.
De natuurorganisaties ondersteunen het festival dat goed heeft nagedacht over het verloop. "Wie een dag na het festival komt, zal er niets van terugzien."