OEKRAÏNE

Ruim vierhonderd extra opvangplekken voor Oekraïners in onze regio

De 'flat' van flexwoningen - een gebouw van drie etages hoog in Vlaardingen voor vluchtelingen uit Oekraïne
De 'flat' van flexwoningen - een gebouw van drie etages hoog in Vlaardingen voor vluchtelingen uit Oekraïne © Rijnmond
In het Rijnmondgebied worden de komende weken zeker 440 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen ingericht. Dat laat de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond weten. Demissionair staatssecretaris van Justitie Erik van der Burg liet eerder vrijdag dat er dringend extra opvangplekken nodig zijn. "De regio Rotterdam-Rijnmond voldoet ruimschoots aan het verzoek van het Rijk", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.
Van der Burg vroeg alle 25 veiligheidsregio's om tot 1 januari 2024 extra opvang te organiseren voor tweehonderd mensen. Die zijn nodig, omdat de bestaande opvanglocaties voor Oekraïners vol zitten. Van der Burg verwacht dat het aantal opvangplekken op 1 januari op 97 duizend mensen uit zal komen.
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt voortdurend te kijken naar mogelijkheden om extra vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne op te kunnen vangen. "Daarbij kijken we vooral naar duurzame oplossingen waar vluchtelingen voor langere tijd (een jaar of twee jaren) kunnen wonen", legt de woordvoerder uit.
Hij verwacht in de komende maand in de gemeente Rotterdam 250 duurzame woonplekken te realiseren. In niet nader genoemde regiogemeentes komen de komende weken 150 extra plekken. Een contract voor de noodopvang van 87 vluchtelingen is daarnaast verlengd met een half jaar.
Ook in de HUB waar Oekraïeners zich moeten melden als ze in Nederland arriveren, wordt de opvang uitgebreid. "We hebben noodbedden in de regionale HUB met veertig verhoogd tot zeventig plekken. Daarmee voldoet de regio Rotterdam Rijnmond ruimschoots aan het verzoek van het Rijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl