nieuws

'Rotterdamse oud-bisschop Bär schuldig aan seksueel misbruik'

Oud-bisschop Bär (archieffoto)
Oud-bisschop Bär (archieffoto)
De voormalige Rotterdamse bisschop Philippe Bär heeft zich volgens NRC schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Ook oud-bisschoppen Martinus Jansen, Ad Simonis en Ad van Luyn worden genoemd.
De krant heeft een lijst opgesteld met oud-bisschoppen en -kardinalen die zelf schuldig zijn of waren aan seksueel misbruik of wisten dat priesters dat waren, maar dat in de doofpot stopten. Het gaat om twintig van de 39 Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen tussen 1945 en 2010. Geen van de bisschoppen is nu nog actief in de rooms-katholieke kerk.

Overgeplaatst


Over de nu 90-jarige oud-bisschop Bär deden al jaren verhalen de ronde over betrokkenheid bij seksueel misbruik. Hij zou ondergeschikten hebben overgeplaatst als bekend werd dat die iets met seksueel misbruik te maken hadden of hen de hand boven het hoofd hebben gehouden.
De kwesties werden nooit hard gemaakt. In 1993 trad Bär terug als bisschop van Rotterdam en werd hij overgeplaatst naar een klooster in de Ardennen.
In december 2011 werd een rechtszaak aangespannen tegen Bär, om hem te vervolgen voor misbruik. Toen al was bekend dat hij geen maatregelen had genomen tegen mogelijk misbruik onder zijn verantwoordelijkheid.
Op de lijst staan naast oud-bisschop Bär de voormalige Rotterdamse bisschoppen Martinus Jansen en Ad van Luyn en ook de nu 87-jarige Ad Simonis, die na zijn tijd in Rotterdam kardinaal was van 1983 tot 2007.
Simonis zei in 2010 nog dat hij nooit iets van seksueel misbruik in de katholieke kerk had geweten. In 2012 is er aangifte tegen hem gedaan.

Gesprekken


De huidige bisschop van Rotterdam, Hans van den Hende, is na de uitkomsten van een onderzoek van commissie-Deetman in 2011, in
met slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Hij zei toen: "Ik wil mij er als bisschop voor inzetten dat alle procedures, inclusief schadeclaims, zorgvuldig worden afgewerkt."
De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) zegt zaterdag dat het verhaal over misbruik 'in grote lijnen klopt'. RKK wijst erop dat 2010 het kantelpunt is geweest en dat sindsdien een actief preventiebeleid wordt gevoerd, waarbij zaken zoals in het verleden niet meer onder de radar kunnen blijven.
Geestelijken moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen, hun antecedenten worden onderzocht en er is een gedragscode voor het pastoraat.
De katholieke kerk in Nederland laat in verband met de publicatie weten "dat kwesties uit het verleden belicht moeten worden, in het belang van de kerk en als erkenning van het leed van de slachtoffers''. Wel is door de Klachtencommissie misbruik R.-K. Kerk en de commissie-Deetman destijds gekozen voor een niet-juridische route van mediation, waarbij zowel slachtoffers als daders geanonimiseerd zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl