De vragen van 15 september 2018

Tijdens de uitzending van zaterdag 15 september was dichter Wessel Klootwijk te gast, had Okkie weer een nieuwe Cover en Origineel en kregen we vragen over cola, dronken scootmobielbestuurders en vroegen we ons af wat een ogenblikje nou precies is...

Heeft u een ogenblikje?

Arie Vermaas vraagt zich af waar de oorsprong van het woord 'ogenblikje' ligt.

America's got Nederlands Talent?

Paula Gerrard vraagt zich hoe het kan dat de Nederlandse Glennis Grace deel mag nemen aan America's Got Talent. Ze is immers toch geen Amerikaanse?

Met nadruk op de haven

Wil Lamers belt om te vragen waarom we in het woord 'Wereldhavendagen' de klemtoon leggen op 'haven', en niet op wereld.

Do we really need them?

Boyan Ephraim: Waarom hebben mannen eigenlijk tepels? Wij geven toch geen melk...

Drink maar 'n glaasje fris

Bep Guijt wil weten of het klopt dat het drinken van cola helpt tegen buikpijn.

Antwoord: Het werkt niet altijd. Maar cola kan het verteren van eten bevorderen. Ook kan een boer, één van de bijwerkingen van cola, verlichting brengen. Maar een bewijs dat cola helpt bij maagpijn is niet bewezen. Bij de een werkt het wel en bij de ander niet. Het hangt ook van de oorzaak af.
Maar er is een aandoening waarbij echt is bewezen dat cola daadwerkelijk helpt: Maagstenen die voortkomen uit plantaardig materiaal. Dit komt omdat cola bepaalde stoffen bevat die zich hetzelfde gedragen als maagzuur en deze maagstenen kan oplossen, met een beetje hulp van koolzuur.

Hatsjoe

Collega Marcia Tap: Altijd als ik nies, krijg ik kippenvel. Hoe kan dat?

Antwoord: Er blijken meerdere verklaringen te zijn die nog niet 100% bewezen zijn. De eerste is dat niezen een explosief samentrekken van de spieren is en zo wordt er warmte afgegeven aan de omgeving. Dat zorgt weer voor kippenvel. De tweede is dat door de krachtige luchtstroom tijdens het niezen in je neus denken je hersenen dat het fris is doordat de bloedvaatjes in je neus afkoelen. Of het is de adrenalinepiek veroorzaakt door de nies.

Kent u die uitdrukking?

Anne Berens hoorde vroeger vaak de uitdrukking 'Zwarte Jannetjes' en wil graag weten waar dat betekent. Zij voegt er aan toe: 'Het had bij ons de betekenis 'Geen sombere gezichten!''.

Antwoord: 'Zwarte Jannetjes' waren volgers van Jannetje Hootsen. Zij leidde het Antjes geloof en haar volgelingen heette zwartjannetjes. De secte heeft rond 1900 veel stof doen opwaaien door hun manier van Jannetje verering. RTV Utrecht heeft een documentaire gemaakt over deze sekte die zeker de moeite waard is.
Maar waarom de uitdrukking dan ‘Geen sombere gezichten’ betekent?  De schrijver Herman de Man heeft de zwartjannetjes beschreven als ‘Vromer dan God zelf’. Misschien is de uitspraak daar vandaan gekomen.

112'tje

Olaf Blom schoof aan in de bibliotheek met de vraag hoeveel 112-voertuigen er in Nederland zijn.

Antwoord: Op de website van ‘Hulpdiensten in Nederland’ is het mogelijk om alle voertuigen en vliegmachines te vinden die er in Nederland zijn. Ze zijn onderverdeeld in Ambulance, Politie, Brandweer en Reddingsbrigade en die zijn weer onderverdeeld in regio’s, en weer onderverdeeld in subregio’s en weer in de verschillende voertuigen. Tellen is een behoorlijke klus en iets voor een liefhebber. 

U drinkt en gaat naar huis op uw scootmobiel. Mag dit?

Piet Daniels ziet regelmatig ouderen op een scootmobiel arriveren in zijn buurtcafe. Na een goeie borrel vertrekken ze ook weer op diezelfde scootmobiel. Hij vraagt zich af of dit mag.

Antwoord: Luisteraar John Arends liet ons weten dat een scootmobiel een motorvoertuig is en valt onder de Wegenverkeerswet (artikel 8 wegenverkeerswet 1994). En met een slok op is de bestuurder van een scootmobiel zo strafbaar als een bestuurder van een motorvoertuig. Dus goed borrelen is dan strafbaar voor de stamgasten die weer met scootmobiel vertrekken.

Ik zie er geen gat meer in

Kees van Donk heeft een melkkoker gekocht, en er zitten gaten in het deksel. Hij vraagt zich af waarom die gaten daar zitten.

 

Meer over dit onderwerp:
vraagtdebieb
Deel dit artikel: