Pride Walk Dordrecht: 'Geweld tegen LHBT moet stoppen'

Zaterdag kleurde de Dordtse binnenstad roze voor de viering van de jaarlijkse Dordrecht Pride. Voor het eerst dit jaar was er ook de Pride Walk, een protestmars tegen antihomogeweld.

Pesterijen, scheldpartijen, bedreigingen en ook fysiek geweld zijn nog altijd dingen waar lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders mee te maken hebben. In Dordrecht haalden twee gevallen daarvan dit jaar het nieuws. Reden voor de organisatie om tijdens de Pride van dit jaar extra stil te staan bij deze vormen van geweld.

 

Justin en Jeffrey hebben persoonlijk niet te maken gehad met geweld of onverdraagzaamheid maar hun vrienden wel, en dat vinden ze vreselijk. "Het slaat toch nergens op dat je in elkaar geslagen wordt omdat je op hetzelfde geslacht valt." 

Zij lopen mee met de Pride Walk om zichzelf te kunnen zijn en voelen zich gesteund door iedereen die meewandelt. "Als je om je heen kijkt, zijn er best veel mensen: hetero's, homo's, van alles loopt er, ook onze ouders zijn erbij. Dat is toch super dat je een feestje kan vieren met je ouders. We zijn allemaal hetzelfde, we zijn allemaal mens", zeggen Justin en Jeffrey. 

Met de Pride Walk liepen ook burgemeester Wouter Kolff. gemeenteraadsleden en kamerleden mee, samen met een paar honderd deelnemers. De stoet liep van de Grote Markt naar het Beverwijcksplein.

De Dordtse burgemeester Kolff pleit voor meer aandacht op school voor de acceptatie van LHBT+: "Laten zien dat dit een belangrijk thema is blijft belangrijk maar er moeten ook lespakketten op scholen komen om leerlingen jong mee te nemen in wat het is om net even anders te zijn dan een ander." 

Roze kerk

Maar de Dordrecht Pride was vooral ook een feest. In een grote roze opblaaskerk konden bezoekers trouwen voor één dag bij een echte trouwambtenaar, er was een lifestylemarkt, foodtrucks en natuurlijk waren er veel organisaties die opkomen voor de rechten en acceptatie van de LHBT+-gemeenschap, waaronder Roze in Blauw van de Nederlandse politie.

Er waren optredens op het Beverwijcksplein met zaterdagavond als hoofdact zangeres Anita Meyer.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Dordrecht
Deel dit artikel: