Minister geeft startschot voor aanleg nieuwe Blankenburgverbinding

Aan beide kanten van de Nieuwe Waterweg heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maandag het startschot gegeven voor de aanleg van de nieuwe snelweg A24. De Blankenburgverbinding, die de A20 met de A15 verbindt, moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer tussen de havens en het achterland.

Onder de Nieuwe Waterweg, tussen Rozenburg en Vlaardingen, wordt een tunnel aangelegd. De nieuwe verbinding kost zo'n 1,2 miljard euro. Het is ook de bedoeling dat automobilisten, die door de Blankenburgtunnel rijden, tol gaan betalen.

De minister verwacht met de tolheffing in 25 jaar 315 miljoen euro op te halen. "Maar op een gegeven moment moet de tunnel tolvrij worden", aldus Van Nieuwenhuizen.

'Enorme verbetering'

Oud-burgemeester van Rozenburg, Ria de Sutter, is blij dat wordt begonnen aan de aanleg van de nieuwe verbinding. "Ik ben erg blij dat vandaag het officiële startsein is gegeven. Het is een enorme verbetering voor het hele gebied. Voor de industrie, maar ook voor ons als dorp: we krijgen veel betere verbindingen. Dat is een must."

De Sutter was van 1997 tot 2006 burgemeester van Rozenburg. "Toen ik hier kwam in 1997, vroegen ze aan mij of ik wilde strijden voor de komst van een tunnel. Ik heb er meer dan twintig jaar actief aan meegewerkt en beleefd hoe het liep en hoe het was. Ik ben blij dat we vandaag zo ver zijn. Het is echt een feestje."

Tegen de aanleg van de tunnel was veel verzet, ook vanuit de gemeenten Maassluis en Vlaardingen. Daar gaat het tracé deels door natuurgebieden. Ook wordt gevreesd voor milieuvervuiling. Die bezwaren zijn door de Raad van State afgewezen.

'Stok achter de deur'

In 2024 moeten de eerste auto's over de nieuwe snelweg rijden. Dat zegt ook Van Nieuwenhuizen. "Ik heb het consortium van A24 voorgehouden. Dan moet de tunnel in 2024 ook echt klaar zijn."

"Het is geen verhaal als je de A24 pas in 2025 kunt opleveren. Ik denk dat iedereen een stok achter de deur heeft (verwijzing naar de Hoekse Lijn, red.) om dit op tijd af te krijgen", aldus de minister.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Vlaardingen Rozenburg A24
Deel dit artikel: