nieuws

Havenbedrijf-topman Hans Smits informateur Rotterdams college

smitshaven.jpg
smitshaven.jpg
ROTTERDAM - Hans Smits, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, gaat als informateur aan de slag bij de collegevorming in Rotterdam. Smits onderzoekt wat de kans van slagen van een coalitie PvdA, VVD, D66 en CDA is.
Leefbaar Rotterdam doet niet mee aan de vorming van een nieuw college, omdat de PvdA die partij er niet bij wil.
Arno Bonte, fractieleider van GroenLinks, heeft inmiddels zijn vraagtekens bij de benoeming van Smits geplaatst. Volgens hem heeft Smits als directeur van het Havenbedrijf ook te veel zakelijke belangen. Volgens PvdA-voorman Dominic Schrijer weet Smits dat onderscheid wel te maken.
Hans Smits is sinds 2005 president-directeur van het Havenbedrijf. Daarvoor was hij onder meer secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, president-directeur van Schiphol en voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland.
De benoeming van Smits tot informateur is de volgende stap in de collegevorming in Rotterdam nadat verkenner Pieter Winsemius de afgelopen weken de mogelijkheden en wensen van de partijen in kaart bracht. In zijn advies dat hij op 31 maart afleverde, concludeerde hij dat de PvdA niet met Leefbaar samen in een college wil en de sociaal democraten het met VVD, CDA en D66 moeten gaan proberen.