nieuws

Geen strafrechtelijk onderzoek naar 'ronselen' van Leefbaar

ronaldbuijt.jpg
ronaldbuijt.jpg
ROTTERDAM - Justitie ziet af van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden rond de gemeenteraads-verkiezingen in Rotterdam.
Het onderzoek was onder meer ingesteld naar aanleiding van het mogelijk ronselen van volmachten door Ronald Buijt, raadslid van Leefbaar Rotterdam Kort na de verkiezingen van begin maart ontstond commotie, toen bekend werd dat Buijt kandidaat-raadsleden aanzette tot het werven van volmachten.
Justitie begon een oriënterend onderzoek. Het Openbaar Ministerie zegt dat de oproep van Buijt mogelijk gezien zou kunnen worden als het uitlokken van een strafbaar feit. Maar dan zou er wél iemand op in moeten zijn gegaan. Justitie vindt zo'n onderzoek nu praktisch onuitvoerbaar en ook niet nodig omdat er geen aangifte van is gedaan.
Marco Pastors van Leefbaar vindt dat zijn partij alsnog gelijk krijgt met het besluit van het OM om geen nader onderzoek in te stellen. "Wij vonden dat oriënterend onderzoek een afleidingsmanoeuvre van de misstanden tijdens de verkliezingen", zei Pastors.
Hij wil de commotie die ontstond achteraf niet zien als een storm in een glas water. ,,Het was een echte storm waarbij naar onze mening ongeldige stemmen zijn meegeteld. Daarom zullen we nooit weten wie de echte winnaar is'', aldus Pastors. De PvdA werd nipt de grootste in Rotterdam.

Officier van Justitie Ernst Pols over het besluit geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen