ENERGIE

Na AVR-brand neemt Eneco extra maatregelen om warmtevoorziening te waarborgen

Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam
Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam © Archief
Energieleverancier Eneco neemt extra maatregelen om de warmtevoorziening in Rotterdam op peil te houden. Dat doet het bedrijf omdat afvalverwerker AVR sinds de grote brand in september geen restwarmte meer kan leveren. Dat duurt naar verwachting nog maanden. Tot die tijd is het warmtenet een stuk kwetsbaarder.
Normaal gesproken ontvangt de energieleverancier het grootste deel van de restwarmte van AVR. Door de grote brand die daar op 21 september (en nog enkele dagen daarna) woedde, ligt de afvalverwerker nog maanden stil. Dat levert nu nog geen problemen op, maar de energieleverancier wil voorkomen dat die ontstaan, bijvoorbeeld bij strenge vorst of storingen.
Direct na de brand schakelde Eneco al met collega-leverancier Uniper. De twee bedrijven hebben een partnerschap. Uniper vangt de warmtevraag op bij pieken en storingen. Door die back-up hebben de ruim 47 duizend klanten van Eneco in Rotterdam niks gemerkt van de brand.
Maar Eneco kijkt ook verder in de toekomst, want wat als bij Uniper ook een storing ontstaat. "Vanzelfsprekend is het warmtenet van Eneco niet drievoudig uitgevoerd. Er is geen ‘back-up van de back-up’. Dat kan in de komende maanden mogelijk gevolgen hebben", stelt de energieleverancier in een persbericht. "Eneco zet alles op alles om al te grote hinder voor de klanten te voorkomen."

Extra ketels

Daarom gaat Eneco extra ketels plaatsen om warmte te produceren. Die worden de komende weken neergezet. Om hoeveel ketels het gaat, kan Eneco nog niet zeggen. "Er worden nog allerlei mogelijkheden bekeken", zegt woordvoerder Edwin van de Haar. "We verwachten in ieder geval de komende maanden ketels bij te plaatsen in zowel het noorden als het zuiden van de stad."
De brand bij afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft het bedrijf maandenlang stilgelegd
De brand bij afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft het bedrijf maandenlang stilgelegd © MediaTV
Op plaatsen waar de ketels komen te staan, worden omwonenden door Eneco geïnformeerd. "Het is immers geen fluitketel: het zijn grote apparaten die met kraanwagens verplaatst moeten worden. Er zullen misschien ook wat gasleidingen bijgeplaatst moeten worden, dus mensen zullen het wel gaan merken", verklaart Van de Haar. "Per locatie worden mensen apart geïnformeerd. Op de ene plek zal meer werk nodig zijn dan op de andere."
Ook Vattenfall, dat zo'n achtduizend klanten in Rotterdam telt, gaat extra ketels plaatsen. Net als Eneco zijn zij nu nog in gesprek met gemeenten om te kijken waar die komen te staan. "We zijn ook veel met hen in overleg", zegt Van de Haar.

Voorzorg

Eneco gaat ook aan grootverbruikers, zoals bedrijven, vragen of ze hun warmtegebruik willen aanpassen, zodat de pieken minder hoog zijn.
De maatregelen worden vooral uit voorzorg genomen, legt Van de Haar uit. "We denken dat we uitstekend zijn toegerust op de huidige situatie, maar we hebben de plannen niet voor niks natuurlijk. De back-up is nu de hoofdbron en dat betekent dat we kwetsbaarder zijn."
Mogelijk kan AVR trouwens vanaf half november weer via een kleine bron warmte leveren. Daarmee kan een deel van de vraag worden opgevangen. "Dat is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. Zij liggen er echt flink uit nu. We gaan ervanuit dat ze het hele stookseizoen niet meer draaien. Dat loopt grofweg tot eind maart."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl