MOLENS

Restauratie metselwerk Dordtse molen Kyck over den Dyck eindelijk van start

Molen Kyck over den Dyck aan de Noordendijk is gebouwd in 1713
Molen Kyck over den Dyck aan de Noordendijk is gebouwd in 1713 © RTV Dordrecht
De begroting is nog niet helemaal rond, maar het bestuur van Molen Kyck over den Dyck wil niet langer wachten: de restauratie van de historische molen in Dordrecht gaat volgende week van start. Kyck over den Dyck is de enige overgebleven molen van Dordt. Het rijksmonument is ruim drie eeuwen oud en hard aan een opknapbeurt toe.
Al in 2020 werd geconstateerd dat een groot deel van het metselwerk van de molen er slecht aan toe was. En dat metselwerk is bijzonder, want het gemetselde oppervlak van Kyck over den Dyck bedraagt maar liefst 920 vierkante meter en daarmee is het de grootste molen van Nederland. Met zijn hoogte van 32 meter kijkt 'de Kyck' vanaf de Noordendijk over Dordrecht uit.
"Fijn dat we nu eindelijk de boel gaan aanpakken", zegt Theo Oostenrijk, bestuursvoorzitter van de molen tegen RTV Dordrecht. "Het maakt een einde aan onzekerheden en discussies." Het benodigde geld is dus nog niet volledig binnen, maar ingrijpende en langdurige restauratie van het metselwerk gaat toch beginnen.
"We vertrouwen er als bestuur op dat dit gat gedicht kan worden. We zijn nog met enkele partijen, waaronder de gemeente, in gesprek en willen nog extra acties voeren. Het bouwen van de steiger gaat nog deze maand van start, de hakwerkzaamheden starten 1 november", zegt Oostenrijk.
Molen 'Kyck op den Dyck' aan de Noordendijk in Dordrecht
Molen 'Kyck op den Dyck' aan de Noordendijk in Dordrecht © RTV Dordrecht

Paar maanden overlast

Omdat de molen een rijksmonument is, kan er niet zomaar verbouwd worden. Het bestuur heeft overlegd met de provincie Zuid-Holland. "Zij waren bij de bouwvergadering en omdat zij meer met dit restauratiebijltje hebben gehakt, zijn we goed geïnformeerd over ins en outs", vertelt de voorzitter. "Duidelijk is dat we tegen een klus van meerdere maanden aankijken. En dat die overlast, in de vorm van lawaai, water (beide buiten) en stof (binnen), met zich mee zal brengen. En langdurige afsluiting van de directe molenomgeving, wat vooral voor onze buren en achterburen vervelend is."

Gouden kans

Een molen restaureren, dat gebeurt niet iedere dag. Oostenrijk vindt het daarom een uitgelezen kans voor technische scholieren om hier hun stage aan te besteden. "Ik wil graag een oproep doen aan scholen met technisch onderwijs. De aannemer probeerde en probeert technische scholieren te vinden die stage willen lopen tijdens dit werk. Het blijkt niet eenvoudig om die te vinden. Dus: opleidingen in en om Dordrecht, peil eens onder uw leerlingen. Hier ligt, dicht bij huis, een gouden kans op unieke ervaringen. Wie meer wil weten, hoeft mij maar te bellen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht
Elke voeg van de molen moet worden vervangen
Elke voeg van de molen moet worden vervangen © RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl