NATUUR

In vijf jaar tijd breken vijf bomen af in dezelfde straat: 'Echt waaibomenhout'

Restanten van de vijfde omgewaaide boom in vijf jaar tijd aan de Blokweerweg in Alblasserdam
Restanten van de vijfde omgewaaide boom in vijf jaar tijd aan de Blokweerweg in Alblasserdam © Rijnmond
Je kunt het op z'n minst gezegd opmerkelijk noemen: in één straat waaien in vijf jaar tijd vijf bomen om. Zondagavond was het weer raak aan de Blokweerweg in Alblasserdam. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar omwonenden zijn er niet gerust op.
"Gisteren werd het ineens zwart buiten", vertelt buurtbewoonster Diana. Onstuimig weer trok over het dorp in de Alblasserwaard en niet veel later trok de buurman aan de bel om te vertellen dat er als gevolg van de harde wind een boom op hun auto lag.
"Mijn man zei: 'Het is gelukkig blikschade'. Er liep inderdaad gelukkig niemand", zegt ze de dag erna buiten naast het restant van de omgewaaide boom. Alleen wat bladeren, takken en een boomstronk herinneren nog aan de boom die er stond.
Even verderop staat buurtbewoonster Odette naast een andere stronk: "Deze boom hier is vorig jaar afgebroken. Die viel op de stoep, niet op de auto's. Maar hij viel wel om."
Deze boom aan de Blokweerweg is al eerder geknakt
Deze boom aan de Blokweerweg is al eerder geknakt © Rijnmond

Weddenschap

Over de oorzaak durven de twee omwonenden weinig te zeggen. "Ik denk dat het echt waaibomenhout is", roept Diana. En Odette speculeert over verkeerde boomverzorging en slechte wortels: "Maar ik ben geen bomenkenner."
Dat het opmerkelijk is, daar zijn de twee het wel over eens. "Misschien kunnen de andere bomen maar beter weggehaald worden", zegt Odette. Voor Diana was de vijfde boom genoeg reden voor een belletje met de gemeente met de vraag of in de overige bomen preventief de zaag gezet kan worden.
Met een brandweerman die zondag hulp bood bij het weghalen van de omgewaaide boom heeft ze al een weddenschap afgesloten welke boom de volgende wordt. "Ik denk rechts, hij denkt links", zegt Diana lachend, terwijl ze naar twee bomen wijst. "Maar ik hoop dat het zover niet komt." Net als Odette is de wens dat – als de bomen weggehaald worden – er wel iets nieuws voor in de plaats komt.

Vitale boom

Een woordvoerder van de gemeente Alblasserdam laat weten dat de boom bij een controle door een gespecialiseerd bureau afgelopen jaar nog als 'vitaal' is beoordeeld. Wel hebben ze een theorie over waarom het keer op keer misgaat: "De bomen staan op een bepaalde windhoek en doordat de stormen steeds heftiger worden, vallen ze sneller om."
Komende week gaan medewerkers van de gemeente met een expert in gesprek met omwonenden aan de Blokweerweg. "Ze gaan praten over waar de zorgen precies zitten en welke situatie ze kunnen creëren zodat mensen zich veilig voelen."
Zomaar de andere bomen weghalen is niet aan de orde. "Als de boom echt nog vitaal is, dan zouden we wat extra takken kunnen snoeien." Het gaat om de witte els, waarvan er de afgelopen jaren vijf zijn afgebroken. "Ze zijn niet omgevallen", zegt de gemeente. "Dat kan suggereren dat er iets met de boom is of dat er in de grond iets niet goed gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl