LIVEBLOG

Liveblog teruglezen: Zo raasde storm Ciarán donderdag door de regio

De laatste ontwikkelingen rondom storm Ciarán.
De laatste ontwikkelingen rondom storm Ciarán. © J. A. Vliet-Vlieland / MediaTV
Storm Ciarán (spreek uit als Iran met een K ervoor) raasde donderdag over Nederland. In dit liveblog kun je alles over de storm in de regio teruglezen.

21:30 - Tot nu toe 241 meldingen bij veiligheidsregio's in de regio

De Veiligheidsregio Rotterdam laat om 21:30 uur weten dat er volgens de laatste update zo'n 165 meldingen over de storm zijn binnengekomen donderdag. Dat zijn niet de meest actuele cijfers, benadrukt de woordvoerder. Wat het totaal aantal meldingen zal zijn, wordt pas vrijdagochtend bekend.
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft in totaal 76 meldingen gekregen. In totaal dus 241 meldingen. Het grootste deel van de meldingen ging over omgevallen bomen of takken.

18:10 - Vrouw bekneld onder boom in Kralingse Bos

Een fietsster is vanmiddag gewond geraakt nadat een boom omwaaide in het Kralingse Bos in Rotterdam. Ze raakte bekneld onder de boom. Volgens getuigen is de fietsster door omstanders bevrijd.
De fiets is doormidden gebroken en het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht. Ze was nog wel aanspreekbaar.
De fiets van het slachtoffer is in tweeën gebroken
De fiets van het slachtoffer is in tweeën gebroken © MediaTV

18:10 - Deze mensen trotseerden vandaag de storm op het strand

Verslaggever Maikel Coomans sprak op het strand van Hoek van Holland met mensen die storm Cairán juist opzochten.

18:00 - Containers omgevallen en in water geraakt in Rotterdamse Haven

De storm heeft ervoor gezorgd dat er een container in het water terecht is gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van het havenbedrijf.
Er zouden ook meerdere containers zijn omgewaaid in de Eemhaven.
Omgevallen containers
Omgevallen containers © Erik van Pienbroek

17:30 - Roeiers van Rotterdamse Haven ook tijdens storm het water op

Rijnmond-verslaggever Jelle Gunneweg spreekt op Radio Rijnmond met Diego, een roeier in de Rotterdamse Haven. Ook tijdens storm Ciarán gaat hij het water op. “Ik geniet er juist van, een zoute snor halen buiten. Hier worden de jongetjes van de mannen onderscheiden, het is allemaal een stukje heftiger. Wij trotseren die storm, het is geweldig!”
“Vandaag zijn we lekker met z’n tweetjes op pad gegaan, en dan de beuk erin, zo noemen we dat. Dat kun je niet uitleggen, dat moet je gezien hebben.”
“Ons werk is heel gevaarlijk", benadrukt hij. "Je moet ogen in je achterhoofd hebben. En ook als je die hebt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Het kan zomaar gebeurd zijn."

17:05 - Zo raast storm Ciarán over de Rotterdamse Haven

Rijnmond-verslaggever Jacco van Giessen laat zien hoe storm Ciarán over de Rotterdamse Haven raast.

17:00 - Hollandsche IJsselkering sluit vannacht door verwachte hoge waterstand

Door de verwachte hoge waterstand wordt de Hollandsche IJsselkering vannacht rond 02:30 uur gesloten. De verwachting is dat de kering vrijdagochtend om 11:30 uur weer open kan.

16:40 - Brandweer zaagt uit voorzorg meerdere bomen om langs afrit A15

16:20 - Reizigers trotseren storm voor tocht over Noordzee

16:00 - Boom valt om en raakt gasleiding in Zuid-Beijerland

Rond 14:30 uur is aan de Molendijk in Zuid-Beijerland een boom ongevallen. Hierbij is een gasleiding geraakt, wat voor een gaslekkage zorgde. Stedin heeft het gas inmiddels afgesloten om de leiding te kunnen repareren.

15:45 - Aantal stormmeldingen bij Veiligheidsregio's in de regio opgelopen tot 161

Een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam laat weten dat het aantal meldingen naar aanleiding van storm Ciarán is opgelopen tot 110. Bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zijn het er 51. Hoe ernstig de meldingen zijn, is nog niet bekend.

13:59 - Alle grote bruggen gesloten voor scheepvaart

Alle grote bruggen in de regio zijn gesloten vanwege de harde wind. Het gaat om alle bruggen die door Rijkswaterstaat worden bediend. Dat zijn onder meer de Botlekbrug, de Hartelbrug en de Spijkenissebrug. Dat betekent dat de binnenvaartschepen die niet onder de gesloten bruggen doorpassen niet meer kunnen laden en lossen.
Donderdagochtend sloten een aantal bruggen al vanwege de storm. Het ging toen alleen nog om de Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht, de Papendrechtse brug (N3) en de Merwedebrug (A27). Nu de wind is toegenomen, zijn dus ook alle andere grote bruggen gesloten.

13:10 - Boom waait om en valt op de weg

Aan de Prins Willem Alexanderlaan in Westmaas is een boom omgewaaid en op de weg gevallen. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en is begonnen met het opruimen van de boom.

13:05 - Rotterdam en Schiedam legen geen vuilcontainers meer

De gemeenten Rotterdam en Schiedam stoppen donderdag met het legen van vuilcontainers. Dat is besloten in verband met de veiligheid van de medewerkers die anders in gevaar kan komen.
Stadsbeheer Rotterdam gaat vrijdag verder met het legen van vuilcontainers. Milieuparken blijven wel open. Uitzondering is het milieupark in Hoek van Holland; die sluit vandaag om 13:00 uur.
De Gemeente Schiedam laat weten dat de minicontainers en kliko's die vandaag geleegd zouden worden, inmiddels allemaal al zijn geleegd.

12:59 - Veel scholen dicht, ook scholenmarkt Alblasserdam afgelast

Veel scholen in de regio zijn gesloten vanwege de storm. Onder andere het Dalton Lyceum in Barendrecht is gesloten. Ook het ROC Zadkine heeft vanaf 13:45 uur het onderwijs stilgelegd. Ook toetsen en bijeenkomsten gaan daardoor niet door.
Ook de scholenmarkt die donderdag zou worden gehouden in Alblasserdam is afgelast. "De veiligheid en het welzijn van de medewerkers van deelnemende scholen en de bezoekers hebben onze hoogste prioriteit. We kunnen de risico's in verband met de weersomstandigheden als gemeente niet negeren", staat in een brief die namens de gemeente onder scholen en scholieren is verspreid.
Tijdens de scholenmarkt zouden ongeveer 17 scholen voor voortgezet onderwijs uit de omgeving van Alblasserdam zich presenteren aan basisscholieren uit groep 8 en hun ouders.

12:16 - Boom valt op auto in Rotterdam-Alexander

Een boom is omgewaaid en op een auto gevallen in Rotterdam-Alexander. Dat gebeurde in de Verhagenstraat in het Lage Land.
De auto raakte zwaar beschadigd. De brandweer is bezig met het opruimen van restanten, laat een omstander weten.
Boom treft auto, brandweer ter plaatse.
Boom treft auto, brandweer ter plaatse. © J. A. Vliet-Vlieland

12:10 - Zware windstoten voorspeld op Tweede Maasvlakte

Donderdagmiddag is de kans op zware windstoten groot op de Tweede Maasvlakte. Dat laat Rijnmond-weerman Ed Aldus weten. Tussen 14:00 uur en 19:00 uur worden zware windstoten verwacht tot 95 kilometer per uur, vergelijkbaar met windkracht 10.

11:53 - Terminals dicht in de Rotterdame haven

In de Rotterdamse haven zijn de terminals al sinds donderdagochtend 07:00 uur gesloten. Dat betekent dat schepen niet worden gelost en geladen.
Schepen die onderweg waren naar Rotterdam blijven voor de kust liggen. Volgens Havenbedrijf Rotterdam zijn dat er maar een paar. Die schepen moeten wachten tot de wind gaat liggen. Naar verwachting gebeurt dat vanavond.
In de Waalhaven zijn enkele duwbakken losgeraakt door de wind. Inmiddels zijn die weer vastgemaakt.

11:31 - Officieel tweede herfststorm van het jaar

Ciarán is officieel de tweede herfststorm van het jaar. In Vlissingen werd tussen 10.00 uur en 11.00 uur windkracht 9 gemeten. Daarmee kan er officieel gesproken worden van een herfststorm, meldt Weeronline. De eerste herfststorm wat op 19 september.
Het is de vierde storm van 2023. De eerste storm was er op 13 maart. Zomerstorm Poly was op 5 juli de tweede storm. Poly was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Toen werd er een windstoot van 146 kilometer per uur gemeten in IJmuiden en was er sprake van code rood.

11:22 - Aantal bruggen gesloten voor de scheepvaart

Enkele bruggen in de regio gaan niet meer open voor de scheepvaart. Het gaat om de Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht, de Papendrechtse brug (N3) en de Merwedebrug (A27). Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat deze bruggen niet meer open gaan als het te hard waait. Mogelijk sluiten later ook andere bruggen vanwege de storm.

10:16 uur - Enkele middelbare scholen eerder dicht

Sommige middelbare scholen in de regio gaan donderdag eerder dicht. Het gaat bijvoorbeeld om De Lage Waard en het Willem de Zwijger College in Papendrecht. Ook het Comenius College in Capelle aan den IJssel sluit eerder dan normaal.
Voor zover bekend blijven andere scholen in de regio nog gewoon open.

10:00 uur - Transavia annuleert alle vluchten Rotterdam The Hague Airport

Transavia heeft alle vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport voor vandaag geannuleerd. Dat besluit is uit voorzorg genomen vanwege storm Ciarán.
Woensdagavond maakte Transavia al bekend alle ochtendvluchten te schrappen. "Dat heeft te maken met onze vliegtuigen die heen en terug moeten vliegen. Veel vliegtuigen die 's ochtends zouden vertrekken, stonden gepland om daarna weer terug te keren en te landen in Rotterdam", vertelt een woordvoerder van de luchthaven. "Sommige vliegtuigen zouden dan moeten landen tijdens het hoogtepunt van de storm, wanneer code oranje geldt. Uit voorzorg hebben we de vluchten daarom geannuleerd."
Enkele vluchten op de luchthaven vliegen vooralsnog wel vandaag. Het gaat om vluchten naar Londen van British Airways. Ook in andere regio's zijn al vluchten geannuleerd. Zo kondigde KLM al aan alle vluchten vanaf het begin van de middag te schrappen.
Rotterdam The Hague Airport donderdagochtend.
Rotterdam The Hague Airport donderdagochtend. © Rijnmond

07:00 uur - Storm hangt boven Frankrijk

De storm hangt nu boven Bretagne in Frankrijk. Daar werden vannacht windstoten gemeten van 207 kilometer per uur. Het treinverkeer in enkele regio's is stilgelegd. De verkeersminister heeft inwoners van deze regio's opgeroepen om niet de auto te gebruiken. In onderstaand bericht op X is beeld te zien dat is gemaakt langs de Franse kust.
Ook Engeland, met name het zuidwesten van het land, heeft het zwaar te verduren. Mensen zijn gewaarschuwd om niet te dicht bij de kust te komen. Op het eiland Jersey kunnen windstoten van 160 kilometer per uur voorkomen.

06:46 uur - KNMI geeft code oranje af

Het KNMI geeft voor het eind van de ochtend code oranje af voor de kustgebieden als gevolg van storm Ciarán. Het KNMI waarschuwt daarbij voor windstoten tot 100 kilometer per uur. Nu geldt code geel nog, maar dat wordt vanaf 11.00 uur code oranje.
Vanaf 11.00 uur geldt voor Zeeland code oranje. Deze waarschuwing geldt vanmiddag ook voor de kustgebieden van Noord-Holland en Zuid-Holland en voor het westen van het Waddengebied. Rond 13.00 uur geldt code oranje voor onze regio.
Bij de brandweer zijn al een paar meldingen binnengekomen van stormschade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl