OM: terreurdreiging weg na arrestaties

Met de arrestatie van de zeven mannen is de terreurdreiging die van hen uitging helemaal weggenomen. Dat zei Wim de Bruin van justitie vrijdag op Radio Rijnmond.

"Het onderzoek in de afgelopen maanden heeft een heel goed inzicht gegeven in de plannen van de mannen", aldus De Bruin. "We zijn er echt van overtuigd dat hiermee een aanslag is voorkomen."

De zeven, onder wie twee Rotterdammers en een Vlaardinger, zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen met een bomauto, bomvesten en kalasjnikovs. Het is overigens nog niet duidelijk waar de aanslag die de mannen planden zou worden gepleegd.

De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., werd in 2017 nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar en werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in die plaatsen deed de politie onderzoek.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Vlaardingen terreurverdachten
Deel dit artikel: