nieuws

Gedenkplaats voor afgestane lichamen

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt twee gedenkplaatsen voor mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. De monumenten zijn vooral bedoeld voor de nabestaanden, die nu geen graf hebben dat zij kunnen bezoeken.
Eén komt op het crematorium in Rotterdam-Zuid, aan de Maeterlinckweg. Het andere monument krijgt een plaats in het Erasmus MC.
Hoofddocent anatomie Gert-Jan Kleinrensink van het Erasmus MC: "We hebben een kuntenares de opdracht gegeven een ontwerp te maken. Haar vader heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld, dus je kan spreken van een ervaringsdeskundige".
De anatoom merkt dat familieleden soms moeite hebben met het ter beschikking stellen. "Hun vader of moeder heeft dat uit ideële motieven gedaan, maar het gevolg is wel dat het lichaam naar ons toe komt. De nabestaanden hebben geen graf, geen urn. Nu krijgen ze alsnog een plaats waar ze naartoe kunnen".
Het gedenkteken in het Erasmus MC is vooral bedoeld voor studenten geneeskunde, zegt Kleinrensink. "Elke keer als zij naar de snijzaal gaan, moeten zij dit teken passeren. Zodat zij zich realiseren: het is fantastisch dat mensen hun lichaam aan ons hebben geschonken, zodat wij daar ongelooflijk veel van kunnen leren".
Het Erasmus MC krijgt jaarlijks 400 aanmeldingen van mensen die hun lichaam willen afstaan na hun overlijden. Dat aantal is de laatste jaren gestegen. Volgens Kleinrensink kan dat komen doordat het onderwerp uit de taboesfeer is geraakt, mede door de populariteit van de reizende tentoontelling Body Worlds.
Foto's: Anatoom Gert-Jan Klenrensink en Günther von Hagens op zijn tentoonstelling Body Worlds