nieuws

Terreurverdachte Morad M. uit Vlaardingen is halfbroer van bekende Syriëganger

Een van de verdachten die donderdag werden opgepakt voor het voorbereiden van een terroristische aanslag is de 21-jarige bokskampioen Morad M. Hij is de halfbroer van een bekende Syriëganger, meldt NRC.
Morad M. werd donderdag opgepakt in Vlaardingen. Zijn halfbroer riep in 2014 vanuit de Syrische stad Aleppo op tot "een stevige daad" tegen de Nederlandse overheid.
Naar aanleiding daarvan besloot Defensie dat militairen niet meer in het openbaar in uniform mochten lopen.
Morad M. groeide op in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Hij werd in 2013 in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. Dat gebeurde, omdat hij plannen had om naar Syrië af te reizen. Zijn moeder wist volgens de AIVD van de plannen af en wilde ook naar het strijdgebied vertrekken.

Bomvesten

Morad M. is een van de zeven terreurverdachten die donderdag werden opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terroristische aanslag plegen bij een evenement. Om welk evenement het gaat, is niet bekendgemaakt.
Hardi N. (34) uit het Arnhemse Statenkwartier wordt door justitie gezien als de spil van de groep, meldt de NOS. N. werd in 2014 opgepakt, omdat hij plannen had om zich in Syrië aan te sluiten bij terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. De Koerdische Irakees kreeg daarvoor een gevangenisstraf van drie maanden cel en 21 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Waïl el A. (21) groeide op in Arnhem, maar woont sinds kort in Rotterdam. Samen met Nadeem S. (26) werd hij in de zomer van 2015 opgepakt bij de grens met Syrië. Ze werden hiervoor veroordeeld tot twee en drie jaar cel. Hun zaken lopen nog in hoger beroep.
El A. heeft een grondwerkbedrijf en werd vorig jaar opgepakt op de militaire vliegbasis Volkel. Terwijl hij daar aan het werk was, maakte hij verdachte foto's. Een straf heeft hij daar niet voor gekregen. Verdachte Morad M. werkte bij Waïl el Al. in het bedrijf.
De verdachten zijn door anti-terrorismeteams opgepakt in Weert en Arnhem. Ze hadden vijf vuurwapens bij zich. In Rotterdam, Vlaardingen, Arnhem en Huissen zijn woningen doorzocht.
Vrijdag zijn de zeven verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat er voldoende reden is om de mannen langer vast te houden.
In een huis van een van de verdachten in Arnhem is honderd kilo kunstmest gevonden en grondstoffen voor explosieven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl