SPARTA

Sparta lijdt een thuisnederlaag tegen promovendus Almere City

Sparta-middenvelder Arno Verschueren baalt, terwijl Almere City de 0-2 viert
Sparta-middenvelder Arno Verschueren baalt, terwijl Almere City de 0-2 viert © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Op Het Kasteel heeft Sparta zondag verloren van Almere City. De ploeg uit Flevoland ging zorgvuldiger met de kansen om dan de Rotterdammers (1-2). De Kasteelclub blijft, ondanks het verlies, in het linkerrijtje van de eredivisie staan.
Hoewel Almere City nog niet zo lang bestaat - pas sinds 2001 - heeft Sparta met deze club een bijzonder verleden. De editie van het seizoen 2010/2011 was er eentje voor de geschiedenisboeken. Sparta gaf Almere City toentertijd een flinke pak slaag (12-1). Johan Voskamp vond maar liefst acht keer het net. Maar dat waren andere tijden. Tegenwoordig is Sparta zesde. Promovendus Almere City debuteert in de eredivisie met de knappe dertiende plek.
Jeroen Rijsdijk vond dat Sparta terecht van Almere City verloor
Vandaag de dag zit een oud-trainer van Sparta op de bank bij Almere City: Alex Pastoor. Hij promoveerde met de Rotterdammers in het seizoen 2015/2016 naar het hoogste niveau van Nederland. Bij de thuisploeg heeft de eindverantwoordelijke ook een verleden bij de tegenstander. Jeroen Rijsdijk werkte anderhalf jaar als assistent- en interim-trainer in Flevoland.
Alex Pastoor (links) en Jeroen Rijsdijk (rechts) praten met elkaar voor de wedstrijd tussen Sparta en Almere City
Alex Pastoor (links) en Jeroen Rijsdijk (rechts) praten met elkaar voor de wedstrijd tussen Sparta en Almere City © VK Sportphoto - Mischa Keemink
De wedstrijd kende twee kippenvelmomenten. Sparta had in het thuisduel met Almere City niet één stadionspeaker, maar twee stadionspeakers. De 11-jarige Mads heeft een visuele beperking, maar mocht de opstelling van de thuisploeg voordragen. In de dertigste minuut herdacht Het Kasteel de overleden Sparta-supporter Dennis, die vorige week op 30-jarige leeftijd verongelukte.
Het spandoek voor de overleden Sparta-supporter Dennis (30)
Het spandoek voor de overleden Sparta-supporter Dennis (30) © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Op sportief vlak verliep de beginfase allerminst mooi voor Sparta. Sterker nog, Almere City pakte in de twaalfde minuut de voorsprong. Nick Olij vertolkte daarbij een negatieve hoofdrol. De keeper van Sparta blunderde bij een voorzet van Manel Royo, waarna Thomas Robinet eenvoudig de 0-1 in het doel prikte. Een zeldzame fout van Olij, die normaal gesproken een dikke voldoende of beter haalt.
Sparta-doelman Nick Olij ging tegen Almere City in de fout: 'Ik vond het voor mezelf geen blunder'
Sparta had moeite met Almere City en creëerde nauwelijks kansen. De bezoekers bleven eenvoudig overeind. Tobias Lauritsen kreeg vlak voor de rust een aardige mogelijkheid op de gelijkmaker. De Noor knikte gevaarlijk richting het doel van Almere City, maar keeper Nordin Bakker tikte die kopbal tot een hoekschop. In de blessuretijd van de eerste helft haalde Camiel Neghli gevaarlijk uit. Weer was Bakker de situatie de baas.

Verschil in efficiëntie

Na de rust werd het spel van Sparta er niet per se beter op. Almere City deelde speldenprikjes uit, die de thuisploeg weliswaar niet uit evenwicht brachten. Dat overkwam Arno Verschueren wél in de 54e minuut. De Belg omspeelde doelman Bakker, maar verslikte zich vervolgens in zijn eigen actie. Na dit moment zorgde Sparta voor meer gevaar. Lauritsen maakte werk van de 1-1, maar zijn schot en kopbal troffen geen doel. Een hard schot van invaller Charles-Andreas Brym ging net naast.
Tobias Lauritsen sticht met een kopbal gevaar namens Sparta tegen Almere City
Tobias Lauritsen sticht met een kopbal gevaar namens Sparta tegen Almere City © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Rond het uur was Sparta de betere partij geworden. De Kasteelclub drong aan, ging opportunistischer voetballen en verdiende de gelijkmaker. Toch moest het thuisteam blijven oppassen. Zo brak Kornelius Hansen halverwege de tweede helft gevaarlijk uit. De Noor van Almere City krulde met links de bal naast. In het slotkwartier had hij meer geluk. Hansen kopte uit de voorzet van Yoann Cathline de 0-2 op het scorebord.
Tijs Velthuis na Sparta-Almere City (1-2): 'Het was gewoon te slap'
Dit doelpunt leek de genadeklap voor Sparta, maar Joshua Kitolano deed aan het einde van de wedstrijd met de aansluitingstreffer iets terug (1-2). Uiteindelijk maakte de thuisploeg niet meer gelijk, waarna Almere City definitief de Rotterdammers de vierde nederlaag van het seizoen bezorgde. Sparta vindt zichzelf na elf duels terug op de zesde plek met vijftien punten.

Sparta - Almere City 1-2 (0-1)

12' 0-1 Thomas Robinet
76' 0-2 Kornelius Hansen
84' 1-2 Joshua Kitolano
Opstelling Sparta: Olij; Bakari (85' Yüksel), Vriends, Velthuis, Van der Kust; De Guzmán, Verschueren, Kitolano; Neghli (77' Anello), Lauritsen, Clement (46' Brym)
Kijk hier naar de NOS Sport-samenvatting van Sparta-Almere City:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl