nieuws

'Helft vrouwen boven de 45 jaar krijgt hersenziekte'

De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson. Dat concludeert het Rotterdamse Erasmus MC in een onderzoek waar meer dan 12 duizend Rotterdammers aan meededen over een periode van meer dan 25 jaar.
Vrouwen krijgen vaker dementie dan mannen, terwijl mannen vaker op jongere leeftijd een beroerte krijgen. Dementie, beroerte en Parkinson behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte.
Volgens de onderzoekers zijn hersenziektes nog steeds niet goed te voorkomen of te behandelen. "Hoewel er in de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in het beter begrijpen van de oorzaken van deze ziekten, blijven preventieve of therapeutische ontwikkelingen achter in vergelijking met andere veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen", zegt arts-onderzoeker Silvan Licher.

Ommoord

Het onderzoek is uitgevoerd onder 12 duizend mensen, die in 1990 in Rotterdam-Ommoord woonden. "Ommoord was toentertijd een wijk waar veel mensen woonden, die representatief waren voor Rotterdam", legt Licher uit.
"Dat was een goede bevolking om te onderzoeken, omdat we de cijfers ook naar de Nederlandse bevolking konden generaliseren. Daarnaast blijven die mensen lang op dezelfde plek wonen. Dat is goed voor het onderzoek, want dan verlies je minder mensen die bijvoorbeeld naar het buitenland verhuizen."
De mensen die in 1990 mee gingen doen aan het onderzoek, waren destijds van middelbare leeftijd. "Dus moet je eigenlijk lang wachten tot de ziektes ontstaan", zegt Licher. "We vonden dat we nu genoeg data hadden verzameld. Dat was de reden voor ons om nu - 28 jaar later - naar buiten te treden met de cijfers."
De studie is gepubliceerd in het Britse medisch wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry (JNNP).