HUISARTSEN

Woedende reacties op Rotterdamse huisartsenpost die steun uitspreekt voor Palestina

De huisartsenpost aan het Zuidplein
De huisartsenpost aan het Zuidplein © Google Maps
Huisartsenpost Rotterdam Zuidplein heeft zich de woede op de hals gehaald. In een post op LinkedIn sprak het centrum steun uit voor Palestina. Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben vragen gesteld over de uitspraken.
In de post, die inmiddels alweer van LinkedIn verwijderd is, spreekt de huisartsenpost zich uit tegen een "holocaust" tegen het Palestijnse volk en "tegen de onderdrukking en het uitmoorden van de Palestijnse volk tegen de terroristen van het Zionisme".
Het bericht is inmiddels alweer van LinkedIn verwijderd
Het bericht is inmiddels alweer van LinkedIn verwijderd © LinkedIn
Huisartsenposten Rijnmond meldt dat de Huisartsenpost Rotterdam Zuidplein niet bij hun organisatie hoort. Toch spreken ze zich fel uit tegen de uitspraken van hun collega's op Zuid. "Wij distantiëren ons nadrukkelijk van de uitspraken die zijn gedaan."
Straatarts bij de Pauluskerk, Michelle van Tongerloo, heeft in het verleden gewerkt bij de huisartsenpost. Zij reageert eveneens geschrokken. "Ik heb daar in verband met werkzaamheden met mijn stichting al langer dan een maand niet gewerkt en ik distantieer me van deze uitspraken", schrijft ze in een reactie op X.

Schriftelijke vragen

Ook de Rotterdamse politiek heeft verbaasd gereageerd op de post. Volgens Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst horen dokters "de politiek thuis te laten en niet in de praktijk te brengen. Iedere Rotterdammer moet zich in een huisartsenpost veilig voelen en over de drempel durven te stappen om zijn of haar hard nodige zorg te krijgen."
VVD-raadslid Erik Verweij sluit zich daarbij aan. Ook hij spreekt zich uit tegen "een huisartsenpost die openlijk partij kiest in een vreselijk internationaal conflict en dat uitdraagt op socials, in een tijd dat antisemitisme al explosief toeneemt". Leefbaar en de VVD hebben gezamenlijk schriftelijke vragen ingediend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl