GEWELD

Veel steun voor met de dood bedreigde burgemeester uit Gorinchem

Het oude stadhuis van Gorinchem
Het oude stadhuis van Gorinchem © Rick Huijzer
"Dit moeten we echt niet normaal gaan vinden", schrijft de Dordtse burgemeester Wouter Kolff op X, voorheen Twitter. Hij reageert daarmee op de doodsbedreiging aan het adres van burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem. Kolff hoopt op 'grote publieke verontwaardiging en een stevige aanpak van de daders'.
Melissant werd afgelopen maandag bedreigd in het centrum van Gorinchem. Een man zei dat hij niet naar haar hoefde te luisteren en dat 'de kogels komen'.
Dezelfde persoon had de burgemeester afgelopen zomer ook al bedreigd in de buurt van haar huis. "De tijd is gekomen. Ik ga je vermoorden", zou hij toen hebben gezegd. Omdat er te weinig bewijs was, besloot justitie de zaak te seponeren.

'Niet normaal'

"Dit moeten we echt niet normaal gaan vinden", schrijft burgemeester Kolff op X. Charlie Aptroot, tot voor kort burgemeester van Hoeksche Waard, valt hem bij. Aptroot noemt de bedreigingen 'onacceptabel'. Ook uit De Bilt komt steun voor Melissant. "Doodsbedreigingen horen niet bij het ambt", vindt burgemeester Potters.
Demissionair minister Hugo de Jonge laat weten dat hij woensdagochtend met Melissant heeft gebeld. De twee zijn partijgenoten. "Mensen die de publieke zaak dienen verdienen bescherming. Onze taak is het om pal voor hen en daarmee voor onze democratische rechtsstaat te staan.", schrijft de CDA-minister.

'Vandaag sta ik er weer'

De Gorkumse burgemeester reageert zelf ook op alle steun die zij krijgt: "Dank voor de steun vanuit BZK (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, red.). Het is belangrijk dat iedereen met een publieke taak veilig zijn/haar werk kan doen! Gisteren was ik aangeslagen, vandaag sta ik er weer! Voor Gorinchem en de regio!"

'Dit kan echt niet'

Ook Bram van Hemmen, oud-burgemeester van Hoeksche Waard is verbolgen over de doodsbedreigingen richting zijn collega: "Burgemeesters beledigen, intimideren en bedreigen. Dit kan echt niet! We moeten als samenleving dit gedrag veroordelen en stoppen. Laten we samenwerken aan een veiligere en respectvollere omgeving voor onze leiders."

Homoseksualiteit

Deze week kreeg ook burgemeester Boy Scholze van Drimmelen te maken met geweld. Bij het gemeentehuis in Made werd hij bedreigd en beledigd om zijn homoseksualiteit. Een 76-jarige verdachte probeerde de burgemeester zelfs aan te rijden. Scholtze kon nog net op tijd opzij springen.
| Foto:
| Foto:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl