BEDREIGING

Man (62) uit Gorinchem aangehouden voor bedreigen burgemeester

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem
Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem © Gemeente Gorinchem
De man die burgemeester Melissant van Gorinchem dit jaar tot twee keer toe bedreigde is opgepakt. Dat laat de politie weten.
Het gaat om een 62-jarige inwoner van Gorinchem. De man ziet zichzelf als 'autonoom'. Dat betekent dat hij vindt dat wetten en regels niet voor hem gelden. Autonomen betalen vaak geen belasting of zorgpremie meer en geloven vaak in complottheorieën.
Burgemeester Reinie Melissant liep afgelopen maandag in het centrum van Gorinchem toen de verdachte haar toeriep dat 'de kogels komen'. Voor Melissant was de man geen onbekende. Ze herkende hem als de persoon die haar afgelopen zomer ook al bedreigd had in haar eigen straat. "De tijd is gekomen, ik ga je vermoorden", zou hij toen hebben gezegd.
Voor de bedreiging in de zomer is de man nooit veroordeeld, omdat er volgens justitie te weinig bewijs was.

Burgemeester reageert

"Gisteren was ik aangeslagen. Vandaag sta ik er weer voor Gorinchem en de regio", zegt burgemeester Melissant in een statement. Volgens haar is het werk van een burgemeester 'mooi en veelzijdig', maar brengt het ook risico's met zich mee. "Steeds meer burgemeesters krijgen te maken met intimidatie en bedreiging."
Deze bedreiging raakt mij en mijn gezin.
Burgemeester Melissant
Melissant zegt dat "we deze tendens met elkaar niet normaal moeten vinden". Ook laat ze weten dat de bedreiging haar en haar gezin raken. "Mijn veiligheidsgevoel heeft wel een dreun gehad. Gelukkig krijg ik veel steunbetuigingen vanuit inwoners, de politiek en de veiligheidsdiensten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl