FEYENOORD

Hoe een kleine groep Feyenoord supporters toch naar Rome reisde: 'Angst regeert hier'

Feyenoord supporters in Rome, maar niet in het stadion
Feyenoord supporters in Rome, maar niet in het stadion © Rijnmond / Feyenoord Media
Voor de derde keer in ruim een jaar speelde Feyenoord een Europese uitwedstrijd in Rome. Net als eerder tegen AS Roma en Lazio Roma in de Conference League werd er nu ook in de Champions League verloren (1-0). Weer mochten er geen supporters mee naar de Italiaanse hoofdstad, uit angst voor nieuwe ongeregeldheden zoals in 2015. Zo'n 50 fans gingen toch. "Of je nu wel of niet mag, we gaan toch wel."
“Dilan Yesilgöz is zo’n uitgesproken Ajacied dat zij maar weinig stemmen zal krijgen in Rotterdam.” We horen wel eens andere gesprekken, vlak voor een vertrek naar een Europese uitwedstrijd van Feyenoord. Dit keer geen verhalen over in welke Ierse pub het indrinken begint, maar een politieke prognose van Volkskrant-verslaggever Willem Vissers. Supporters zijn nog altijd niet welkom in Rome en dus zit toestel KL 1601 deze maandagochtend vol met vooral zakenmensen en een afvaardiging van de Nederlandse sportpers.
Toch schalt er in de avond Feyenoord-muziek uit de speakers van Abbey Theatre, een kroeg in het centrum van Rome. Een kleine groep supporters van exact twaalf man neemt de regels van de Romeinse burgemeester niet zo nauw en is toch afgereisd naar de Italiaanse hoofdstad. Ze komen uit heel Nederland: van Groningen tot Hilversum en van Zwolle tot Schiedam. En Ken uit Gent. Door z’n familie ooit vanuit België meegenomen naar de Kuip en sinds fanatiek fan van ‘de mooiste club ter wereld.’
Met een Belgisch paspoort was het naar eigen zeggen ‘appeltje eitje’ om een ticket te bemachtigen voor de hoofdtribune. Ken heeft geen moment getwijfeld om thuis te blijven. “Als ik rekening moet houden met alles in het leven wat niet mag, is de fun er eigenlijk ook af. Binnen tien jaar zijn er wellicht geen uitsupporters meer welkom. Daar vrees ik wel voor. De angst regeert. Er gebeuren toch veel ergere dingen in de wereld?”

Feyenoord niet welkom

De Zwolse zussen Annelies en Mathilde zijn het roerend met hem eens. Ook zij reizen hun club zo vaak mogelijk achterna. Een hobby die begin deze eeuw begon met tripjes naar Portsmouth en Reading. De besluitvorming van de Italiaanse autoriteiten bestempelen zij als ‘achterhaald en gedramatiseerd’.
“Hoe kan je een groep zo over één kam scheren? Ook acht jaar later nog”, zegt Annelies. Ik heb daar niks mee te maken. Ik verwacht van de UEFA dat ze tegen de Italiaanse overheid zeggen ‘tot hier en niet verder’. Het gaat de laatste jaren vrijwel altijd en overal goed met Feyenoord supporters in het buitenland, maar in Rome zijn we nog steeds niet welkom. Belachelijk.”
Verbod of niet, Annelies’ man laat zich sowieso al dertig jaar door niets of niemand tegenhouden. Zij ontmoette Peter, binnen het Legioen beter bekend als Peter Baco, in 2008 tijdens een tripje naar Kalmar in Zweden waar Feyenoord speelde in de voorronde van de toenmalige UEFA Cup. De wedstrijd waar supporter Jelle, niet aanwezig in Rome, zich had voorgenomen om bij een overwinning zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Telefonisch. Het werd 1-2. Zij zei ja. Of het koppel nog steeds samen is, is niet bekend.
Peter en Annelies reizen Feyenoord al jarenlang achterna. Ook als zij eigenlijk niet mogen komen, zoals twee jaar geleden in Kosovo toen er vanwege corona geen uitsupporters welkom waren. Het kostte een klein uurtje lullen, maar toch zaten ze op de tribune. Met hun twee kinderen.
Peter Baco komt overal binnen. Vaak worden de kaarten geregeld door z’n broer Tonny. Tonny Ticket voor vrienden en bekenden. Peter en Tonny vinden het wel prima dat hun ploeg vanavond wordt gesteund door maximaal 50 supporters.
De drukte van een door Feyenoorders geannexeerd plein of een massale mars richting het stadion is aan hen niet besteed. Met een jaloerse blik kijken zij naar AZ. “In de Conference League gingen zij met z'n dertigen naar Mostar. Daar word je toch wild van?”
Terwijl er een heel waterig zonnetje door het wolkendek breekt, geniet een groep van acht Feyenoord-supporters op het dakterras van hun appartement van een feeëriek uitzicht op de basiliek Santa Maria Maggiore. De vrienden, leeftijd variërend van begin veertig tot begin zestig, kennen elkaar van de businessclub van Feyenoord. Die kijkt vanavond in de Euromast naar de wedstrijd, zij namen zelf initiatief om de wedstrijd te bezoeken.
Zelfbenoemd reisleider is Robert uit Deventer, een ondernemer met ook seizoenkaarten bij Go Ahead Eagles en Borussia Dortmund. “Maar Feyenoord staat voor mij altijd op één.” Direct na de loting kocht hij via de site van Lazio hospitality tickets. Oftewel, vip-kaarten inclusief buffet. Kostprijs? Zo’n 400 euro per stuk. Toen bleek dat er geen supporters welkom waren, belde hij direct met Lazio. De groep mocht nog altijd het Stadio Olimpico in, maar wel nadat zij kopieën van hun paspoorten hadden gestuurd.
Om 17:30 uur stapt de groep in een taxibusje. Mensen uit onder andere Cadzand, Zevenbergen en Schiedam. Een half uur later stappen zij uit, precies aan de andere kant van waar ze uiteindelijk moeten zijn. Al lopend naar het juiste toegangspoortje neemt de spanning toe. Komen ze er wel in?
De eerste controle verloopt soepel. Er wordt kort gekeken naar het ticket en het paspoort. Ze mogen door. Maar tien meter verder houden welgeteld vijftien personen, bestaande uit politie en beveiliging, de acht supporters tegen. “Ik denk dat ze als de dood zijn voor iedere Nederlander”, zegt Annika, die samen met haar man - ook mee naar Rome – een restaurant runt in Cadzand.
“We are waiting for instructions from above”, zegt een beveiliger resoluut. “Nou, gelukkig zijn we vanmiddag nog in het Vaticaan geweest”, lacht Annika.
Nu de vrienden al ruim een uur binnen proberen te komen, wordt de stemming melig. Arjo uit Zevenbergen is met zijn 62 jaar de oudste van de groep. In de uitwedstrijd bij Atletico Madrid zat hij met zijn zoon pal achter de dugout van Arne Slot en werd hij meerdere keren juichend in beeld genomen.
“Dat was mijn internationale tv-doorbraak, maar als ik straks word gebeten door een politiehond en bloedend wordt afgevoerd, werk ik volledig mee hoor. Je mag alles filmen. Dat is pas echt op tv komen. Wat doe je dan als kop? ‘Brute bulldog bijt bejaarde hooligan.’ Ja, dat lijkt me wel mooi.”
Zover komt het uiteindelijk niet. Als Robert de vraag krijgt of zij supporters zijn, is zijn antwoord: ‘No, we are here for business.’ Het blijkt het gewenste antwoord. Eindelijk mogen ze doorlopen. Het buffet is al even geopend, maar zij hebben uiteindelijk prachtige plaatsen dicht op het veld.
Hoewel de beveiliging streng is, worden alle Feyenoorders uiteindelijk toegelaten tot het maar voor de helft gevulde stadion. In sommige gevallen met dank aan de eigen creativiteit. Er is zelfs een supporter die een visuele beperking veinst en met zonnebril en stok de tribune betreedt.
We krijgen een foto door van de Zwolse zusjes. Zij zitten op het vak naast de perstribune. Samen met Peter Baco en Tonny Ticket. En nog twee vrouwelijke supporters uit Gorinchem. Naarmate de tweede helft vordert en de nederlaag dichterbij komt, wordt het getier en gevloek steeds harder. Maar geen Italiaan reageert of provoceert op het vak dat bij lange na niet vol is.
“Van de vorige keer wist ik nog dat je hier lekker zit als Feyenoord-supporter”, vertelt Peter, die bij gebrek aan baco maar een water bestelt op de tribune. Direct na het laatste fluitsignaal verlaten ze snel het Stadio Olimpico. “Hopelijk was het de laatste keer in Rome.”
Maar zij weten ook: als Feyenoord weer naar de Italiaanse hoofdstad moet, zijn zij erbij. Simpelweg omdat je er altijd bij moet zijn. Vinden ze zelf. Peter: “Feyenoord is mijn leven. Klaar.”
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl