SPORT

Judo-boegbeeld Marjolein van Unen schrijft 'een eerbetoon' over háár sport: 'Ik mis het heel erg'

Van links naar rechts Marjolein van Unen met Chris de Korte, Hans Klippus, Mark Huizinga en Angelique Seriese tijdens de presentatie van haar boek
Van links naar rechts Marjolein van Unen met Chris de Korte, Hans Klippus, Mark Huizinga en Angelique Seriese tijdens de presentatie van haar boek © Rijnmond
Zowel op de mat als ernaast behaalde topjudoka Marjolein van Unen uit Brielle grote successen. Ze werd de eerste vrouwelijke bondscoach in het judo, maar acht jaar geleden moest ze wegens fysiek ongemak haar carrière beëindigen. Afgelopen jaar schreef ze een boek over de sport die haar zo lief is.
Van 1979 tot 1986 was Van Unen topsporter. Judo had en heeft haar passie. Als judoka werd ze drie keer Europees kampioen en nam ze twee keer de zilveren medaille in ontvangst op het wereld kampioenschap. Pas in 1988 werd vrouwenjudo een Olympische sport. Daarom maakte Van Unen als atleet de Spelen nooit mee. Die ervaring deed ze pas op als Olympisch bondscoach van het Nederlands team.
Als trainer had ze veel nationale en internationale successen. Zo won ze twee wereldtitels, zes Olympische medailles en zeven Europese titels. Naast haar werkzaamheden als bondscoach was Van Unen ook lid van de District Graden Commissie, de Nationale Topsportcommissie van de Judo Bond Nederland (JBN) en werd ze in 2014, samen met Maarten Arens, kort technisch directeur van de JBN nadat Ben Sonnemans was weggestuurd.
Olympisch kampioenen Angelique Series en Mark Huizinga en oud-coach Chris de Korte over Marjolein van Unen, judo bondscoach
In 2015 was het, door veel lichamelijke klachten, tijd om afscheid te nemen. Na 18,5 jaar bondscoachschap stopte ze een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Die beslissing viel haar zwaar. “Ik ben in die tijd wel acht kilo afgevallen, puur door emotie en stress. Het was een zeer moeilijke keuze zo vlak voor de Spelen, maar het was op dat moment wel het beste besluit. Ik kon de sporters niet belasten met mijn fysieke problemen. Dat zou niet eerlijk zijn”, vertelt van Unen. Nadat bekend werd dat ze haar taken als trainer zou beëindigen vertelde ze destijds aan Rijnmond dat ze aan haar herstel zou werken. Deze revalidatie duurde vier jaar. “Het was lastig om de rust te vinden. Ik merk dat ik het door mijn passie nooit loslaat.”
“Ik mis het heel erg. Ik vond judo altijd een hele fijne sport om je energie in kwijt te raken en je heel prettig te voelen. Ik loop er vooral tegenaan dat ik de sport zelf niet meer kan beoefenen. Inmiddels heb ik twee kunstknieën, een slechte rug en een hele slechte nek waarmee ik eigenlijk ook niet meer mag judoën”, zegt Van Unen.
In aanloop naar het WK in 2014 staat bondscoach Marjolein van Unen naast alle judoka's
In aanloop naar het WK in 2014 staat bondscoach Marjolein van Unen naast alle judoka's © Andre de Heus/Orangepictures
Samen met journalist Hans Klippus begon ze op 8 november 2022 aan het schrijven van een boek over haar sport. Een jaar later mag ze de eerste exemplaren van Eeuwige band overhandigen aan Olympisch kampioenen Angelique Seriese en Mark Huizinga en haar toenmalige trainer Chris de Korte. “Het boek is een eerbetoon aan alle wedstrijdjudoka’s die op het allerhoogste niveau medailles hebben gehaald”, legt Van Unen uit. In het boek maakt de Briellenaar een onderscheid tussen Olympische prestaties, wereldkampioenen en sporters die meerdere wereldmedailles wonnen.
Marjolein van Unen als bondscoach tijdens een wedstrijd in 2011
Marjolein van Unen als bondscoach tijdens een wedstrijd in 2011 © Andre de Heus/Orangepictures
Het doel van het boek is volgens Van Unen om sporters meer een podium te geven. Naast de lezers wil ze ook jongere sporters laten zien wat de atleten naast hun sport hebben gedaan en hoe ze daar nu in het leven mee omgaan. “Ik denk dat het heel goed voor ze kan zijn om te zien waar sporters tegenaan lopen en wat de mooie momenten zijn.” Het doel van het boek is niet om judo meer op de kaart te zetten in de Nederlandse sportwereld, want daar is ze naar eigen zeggen altijd al mee bezig. “Judo is mijn leven. Ik ben altijd bezig om judo overeind te houden en in de picture te laten staan. Dat is voor mij belangrijk."
Als het aan Van Unen ligt blijft het niet bij één boek. “Er komt nog wat moois aan, maar voordat dat ‘moois’ er komt ga ik eerst pas op de plaats maken en alles even rustig laten bezinken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl