NIEUWS

Rotterdam trekt extra geld uit voor bestrijding (drugs)overlast, handhavers in metro en queer-monument op het Willemsplein

Veruit de meeste miljoenen gaan naar zorg, bijstandsuitkeringen, Rotterdammers aan werk helpen, en een schone, veilige stad.
Veruit de meeste miljoenen gaan naar zorg, bijstandsuitkeringen, Rotterdammers aan werk helpen, en een schone, veilige stad. © Privéfoto's
Volgend jaar heeft de gemeente Rotterdam in totaal 4,4 miljard euro te besteden. Na twee dagen vergaderen is de begroting door een meerderheid van de gemeenteraad goedgekeurd. Veruit de meeste miljoenen gaan naar zorg, bijstandsuitkeringen, Rotterdammers aan werk helpen en een schone, veilige stad. Wat zijn de belangrijkste keuzes van de coalitie van Leefbaar, VVD, D66 en Denk? En wat wil de raad volgend jaar net even anders?
Stijgende zorgkosten zijn ook in Rotterdam een grote zorg. Het maakt met 978 miljoen euro bijna een kwart uit van de begroting. Dit gaat niet over medische zorg in het ziekenhuis, bij de huisarts of klinieken. Dit gaat wel over jeugdzorg, thuiszorg, wet maatschappelijke ondersteuning, geestelijke gezondheidszorg, daklozenopvang, vervoer op maat, huishoudelijke hulp voor ouderen en het verbeteren van de gezondheid van Rotterdammers.

Rem op stijgende zorgkosten

De wethouder op deze portefeuille is Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam. Aan hem de taak om de zorgkosten te temperen en vooral niet steeds verder te laten stijgen. “Steeds meer mensen doen een beroep op zorg en dat is niet vol te houden. Er kan niet oneindig geld bij. We zullen het anders moeten organiseren.”

Wethouder zorgt met zussen voor vader van 88 jaar

Dat is een enorme puzzel en een pasklare oplossing is er niet. Bovendien is er een structureel personeelstekort. Het zal slimmer, efficiënter en innovatiever moeten. En er moeten keuzes gemaakt worden. Volgens Buijt is het onvermijdelijk dat extra hulp van familie, vrienden en uit de eigen omgeving nodig is. Als voorbeeld noemt hij de zorg voor zijn eigen vader van 88 jaar. Hij, zijn vrouw en zussen springen steeds vaker bij. Ze gaan met hem wandelen, koken voor hem, doen de was en gaan mee naar het ziekenhuis. “Wat kun je zelf regelen en zelf organiseren? Daar zullen we het van moeten hebben de komende tijd. Anders gaan we het niet redden.”
De begroting van Rotterdam voor 2024
De begroting van Rotterdam voor 2024 © Gemeente Rotterdam

Minder in de bijstand, meer aan het werk

Met trots vertelt wethouder Tim Versnel (VVD) dat er dit jaar al bijna drieduizend Rotterdammers naar een baan zijn begeleid en dat daarmee het aantal Rotterdammers in de bijstand daalt naar 32.603, het laagste aantal ooit. “De beste bestaanszekerheid is een betere baan”, zegt de wethouder tegen de raad. Dat is waarop wordt voortgeborduurd met in december de opening van een nieuw werkcentrum bij Zuidplein. Enige zorg is wel dat er steeds meer jongeren in de bijstand belanden.

Nieuwbouw stagneert maar valt niet stil

Stijgende bouwkosten, beleggers die zich terugtrekken en de bouw valt stil. Dit landelijke fenomeen manifesteert zich ook in Rotterdam. Maar wethouder Chantal Zeegers (D66) gaat maar gedeeltelijk mee in dit sombere verhaal. Want er wordt wel minder gebouwd dan nodig, maar er wordt nog altijd gebouwd. “Het tij is niet gunstig en ik maak me zorgen, maar we zitten niet met handen in het haar.”
Vorig jaar kwamen er drieduizend woningen bij en dit jaar verwacht de wethouder op eenzelfde aantal uit te komen. Voor iets meer dan de helft zijn dat woningen in het sociale en betaalbare segment. “Dat zijn geen cijfers om ons voor te schamen.”

Doorbouwfonds

Rotterdam stopt volgend jaar meer geld in het Doorbouwfonds: 56 miljoen euro. Projectontwikkelaars en woningcorporaties kunnen via dit fonds een financiële startbijdrage krijgen om hun bouwplannen alsnog van de grond te krijgen. Ze moeten als ‘wederdienst’ garanderen dat de bouw binnen een jaar zal starten. Daarnaast is er ook vanuit het Rijk een regeling om bouw te stimuleren. Voor meer dan vijfduizend woningen is er steun aangevraagd.

Geen extra geld naar armoedebestrijding

Rotterdam is nog altijd de armste stad van Nederland. Van alle kinderen in de stad woont 10,5 procent in een gezin met een laag inkomen. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt het risico om in armoede te vervallen af, maar in de grote steden is het risico het grootst. In Rotterdam 7,9 procent.
De gemeente trekt volgend jaar niet meer geld uit voor armoedebestrijding, wel gaat het iets anders. Zo moet het aanvragen van regelingen makkelijker worden. Niet meer een jungle van loketten of ingewikkeld papierwerk. Het moet digitaal eenvoudiger worden, bij wijze van spreken met een druk op de knop.

Promoteams voor praktische hulp

Ook zet de gemeente promoteams in die Rotterdammers gaan helpen bij het aanvragen van regelingen. Er bestaan allerlei regelingen maar daar wordt lang niet altijd gebruik van gemaakt. Door de Toeslagenaffaire durven mensen ook niet altijd een toelage aan te vragen omdat ze bang zijn die achteraf weer terug te moeten betalen. De promoteams moeten dat wantrouwen gaan wegnemen.
Veel oppositiepartijen vinden de plannen te mager en dringen er bij de coalitie op aan meer te doen voor kwetsbare Rotterdammers. Daar vinden ze vooralsnog weinig gehoord.

Wat te doen tegen explosiegolf?

“Explosies ontwrichten wijken, mensen durven ’s avonds de straat niet meer op en de gemeente heeft het niet onder controle”, somberde Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie. Ook de fractievoorzitter van oppositiepartij GroenLinks, Judith Bokhove, ziet de stad achteruitgaan. Tijdens haar wandelingen ziet ze steeds meer daklozen, portiekslapers en drugsdealers. Ook uiten moeders hun zorgen dat hun zonen in pauzes worden aangesproken door ronselaars om drugs uit te halen.
Het is dan ook niet zo gek dat Rotterdam meer miljoenen uittrekt voor veiligheid. Kinderen en jongeren moeten beter beschermd worden tegen de verleidingen van de straat en criminaliteit. Er moeten meer jongerenwerkers komen en rondom scholen moet het veiliger worden. Ook zullen meer boa’s surveilleren op plekken waar Rotterdammers structureel en vaak te maken hebben met (drugs)overlast.

Net effe anders

In totaal heeft de raad 27 moties aangenomen die voor een paar verschuivingen op de begroting zorgen. Het Kinderparadijs in het Oude Noorden is gered. De gratis speeltuin dreigde haar subsidie kwijt te raken, maar daar heeft de raad een stokje voor gestoken. Er wordt jaarlijks 400.000 euro voor vrijgemaakt.

Handhavers in metro

Om de overlast van verslaafden en daklozen in het Oude Westen tegen te gaan, wordt een half miljoen euro uitgetrokken. In de metro komen er ’s avonds en ’s nachts meer handhavers. Volgens Leefbaar-fractievoorzitter Ingrid Coenradie is dat nodig omdat het ov ’s avonds een ‘shithole’ is. “Ik adviseer iedereen om het Instagram-account crackcity010 te gaan volgen. Het toont de bikkelharde werkelijkheid van de straat en ons OV: poepende junks, ingetrapte poortjes, intimidatie, drugsgebruik.”
De extra inzet in het openbaar vervoer kost de gemeente jaarlijks een half miljoen euro.

Opladers, zwerfvuilboetes en queer monument

De raad wil ook dat er oplaadpunten met (telefoon)snelladers voor reizigers in het OV komen. Daarvoor wordt een bedrag van 250.000 euro gereserveerd.
Onder het mom ‘van wie niet luisteren wil, moet maar voelen’ gaan mensen die rotzooi op straat gooien, harder en vaker beboet worden. Dat moet vooral gebeuren in gebieden waar buitenproportioneel veel zwerfafval op straat ligt.
Ook is er raadsbrede steun voor een permanent queer-monument op het Willemsplein. Daarvoor is 300.000 euro vrijgemaakt. Bij de herinrichting van het plein zal dit monument in 2026 onthuld worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl