BEDREIGING

Burgemeester Melissant van Gorinchem overweldigd door steun na dreigement dat 'de kogels komen'

Burgemeester Melissant van Gorinchem
Burgemeester Melissant van Gorinchem © Rijnmond
Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem is blij met alle steunbetuigingen die ze heeft gekregen nadat ze maandag ernstig bedreigd werd. Dat heeft ze donderdagmiddag gezegd tijdens een werkbezoek in haar stad.
Inwoners van Gorinchem, de winkeliers, collega-burgemeesters, politici in Den Haag, allemaal spreken ze hun boosheid én steun uitgesproken als het nieuws over de bedreiging van de CDA-burgemeester Reinie Melissant naar buiten komt. Een man op klompen spreekt haar maandagmiddag aan als ze langs het oude stadhuis in Gorinchem loopt. De ontmoeting lijkt puur toeval. Hij is zijn hond aan het uitlaten, heeft een tas schuin over zijn borst hangen en zegt autonoom te zijn. Dat betekent volgens hem dat hij niet naar de burgemeester hoeft te luisteren. Hij gaat over van alles en nog wat tekeer en plots wordt de sfeer bedreigend. "De kogels komen", waarschuwt hij.
Melissant stamelt nog wat, ontzet. Omstanders weten niet goed wat te doen. Als begint in te dalen dat er iets helemaal niet in orde is, beent de man met zijn hond alweer weg. De Gorcumse burgemeester barst in tranen uit en omstanders proberen haar te steunen. Ze doet korte tijd later aangifte bij de politie.

Onacceptabel, langdurig opsluiten

Het dreigement wordt enkele dagen later landelijk nieuws. Op X adviseert iemand 'Onacceptabel. Idioot vervolgen'. Een ander zegt 'Deze mensen opsporen en langdurig opsluiten' en een derde persoon constateert 'Autonomen en wappies zijn het grootste probleem van Nederland'.

Hartverwarmend

Naast de reacties op de socials krijgt Melissant ook persoonlijk veel reacties. Ze vindt de steun hartverwarmend, zegt ze donderdag. "Er zit veel volkswijsheid in het gezegde 'gedeelde smart, is halve smart, want ik heb echt een overweldigende hoeveelheid appjes, telefoontjes en e-mails vanuit de bevolking, inwoners, winkeliers hier, collega-burgemeesters en vanuit de politiek gekregen. Dat doet echt goed."
Melissant kent de man, omdat hij deze zomer al eens bij haar in de straat heeft gestaan. Hij zei toen 'De tijd is gekomen. Ik ga je vermoorden'. Na het incident van maandag gaat ze al snel weer aan het werk, maar ze geeft achteraf toe dat ze wel voortdurend over haar schouders heeft gekeken. De opluchting is dan ook groot als de politie woensdag een 62-jarige verdachte uit haar stad aanhoudt. Ze voelt zich nu niet meer onveilig, zegt ze.
"Als er één achter me staat, dan is het wel de politie. Zeker het basisteam. Ze zijn 's middags nog even thuis bij mijn echtgenoot geweest. Ik was weer aan het werk. En er werd gewoon gezegd 'wij beschermen onze burgemeester'. Ja, daar word ik gewoon heel warm van."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl