Rotterdamse ex IS-strijdster hoeft niet terug de cel in

De rechter heeft een Rotterdamse vrouw anderhalf jaar cel opgelegd, omdat zij actief is geweest voor IS. Daarvan zijn elf maanden voorwaardelijk, zodat zij niet terug hoeft naar de cel.

De 25-jarige Oum Z. was in februari 2015 naar Syrië gegaan. Ze hoopte liefde en warmte te vinden, die zij in Nederland niet kreeg. De vrouw legde de eed af van IS en trouwde met een IS-strijder. Ze beheerde social media voor IS en verstuurde propagandistische tweets.

Ze had gezegd dat zij had meegedaan, omdat het anders haar kop had gekost. De rechter: "Maar dat doet niet af aan het feit dat u het wel allemaal hebt gedaan. U had de vrije keuze om naar Syrië te gaan en u wist wat voor gruwelijkheden daar plaatsvinden. Trouwens, dat weet u beter dan ik, want u bent er geweest."

Oum Z. vluchtte een jaar later met haar man naar Turkije, omdat zij zich had vergist. De rechter zegt te geloven dat zij geen radicale ideeën heeft, maar noemt haar wel 'naïef, dom.' Zij blijft twee jaar onder toezicht van de reclassering. "Het gaat hier om een heel ernstig feit, dus we houden u nog wel een tijdje aan een touwtje."

Bij het bepalen van de straf heeft meegespeeld dat de vrouw openheid van zaken heeft gegeven en zelf had besloten uit Syrië weg te gaan. Ook justitie had gevraagd haar niet terug te sturen naar de cel.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: