FEYENOORD

Ondanks al het succes met Feyenoord blijft Arne Slot zoeken naar erkenning

Arne Slot staat een journalist te woord in Rome
Arne Slot staat een journalist te woord in Rome © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Een Europese finale en een landstitel met Feyenoord. Complimenten over de zichtbare hand van de trainer in het veldspel van Feyenoord, maar ook hiervoor bij AZ. Arne Slot krijgt in zijn trainerscarrière vooral veel lof. Maar de keren dat hij en zijn team iets kritischer worden benaderd, schiet hij in een reflex van zelfverdediging. Het in zijn ogen onjuiste beeld van een wedstrijd dient te worden rechtgezet. Een analyse over een trainer die ondanks alle successen blijft zoeken naar erkenning.
Het is iets dat opvalt bij Slot. Naast het uitstekende positiespel van zijn teams en de herkenbare wijze van drukzetten. Ondanks de successen en de zichtbare ontwikkeling van individuele spelers in zijn teams. Arne Slot blijft ook bekend staan als een man die veel bezig is met beeldvorming.
Tijdens zijn uitgebreide persconferenties lijkt hij ieder woord af te wegen voordat hij het uitspreekt. Elk thema waarop hij bevraagd wordt lijkt vooraf te zijn doordacht, om zo het beeld naar het publiek en media te vormen zoals hij het ziet.
Meestal komt het naar voren als Slot reageert op journalisten die een vraag stellen waar een aanname achter zit die hij niet deelt. Meestal met een lach, soms prikkelbaar. Regelmatig komt het weerleggen van het wereldbeeld van de buitenwacht ook puur vanuit hemzelf. Zoals na afloop van de wedstrijd in Rome, waar Feyenoord zojuist met 1-0 van Lazio Roma heeft verloren.

Lage cijfers voor spelers van Feyenoord

Terwijl de tolk bezig is om zijn vorige antwoorden te vertalen voor de Italiaanse media, scrolt Slot door zijn telefoon. Hij ziet de cijfers die een blogger van Voetbalprimeur aan zijn spelers heeft gegeven. Er zitten veel vijven en vijf-en-een-halven bij. Zijn gezicht betrekt en in het volgende vraaggesprek met Rijnmond komt hij er op terug. Het strookt totaal niet met zijn beleving van de wedstrijd. Hij mist de erkenning voor de goede prestatie die zijn team zojuist geleverd heeft.
Hieronder zie je een video waarin Slot op persconferenties terugkomt op onjuiste beeldvorming van de media over de wedstrijd tegen Lazio Roma en Shaktar. De tekst gaat door onder de video.
Arne Slot is het oneens met analyses op de persconferenties

Landstitel met AZ ontnomen

Al bij Cambuur maakte hij indruk als interim-trainer, toen hij het in het seizoen 2016/2017 met Sipke Hulshoff overnam van Henk de Jong. AZ pikte Arne Slot daarna op uit Leeuwarden. In Alkmaar bekwaamt hij zich in enkele jaren als trainer en klimt hij op van assistent tot hoofdcoach. Het veldspel van AZ heeft een herkenbaarheid waarin de hand van de trainer zichtbaar is.
Tot de dag van vandaag denkt Slot dat het seizoen 2019/2020 zou zijn geëindigd met een landstitel voor AZ. Vanwege de coronamaatregelen werd de competitie nooit uitgespeeld. AZ eindigt officieel als tweede, op doelsaldo achter een haperend Ajax, dat vlak daarvoor door AZ is verslagen in een onderlinge wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.
Het seizoen erna kreeg hij AZ, na een stroeve start met vier gelijkspelen, weer op de rit en speelde het team dominant en aanvallend. En met succes. Tot bekend werd dat Slot, met een aflopend contract in handen, in gesprek was met Feyenoord. Hij werd op staande voet ontslagen door AZ.
Slot toont de kampioensschaal aan het Feyenoord Legioen
Slot toont de kampioensschaal aan het Feyenoord Legioen © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
"Voor het eerst in de historie van het betaalde voetbal werd iemand ontslagen, omdat die een gesprek had met een andere club terwijl hij een aflopend contract had”, stelde Slot enkele jaren geleden in een laatste terugblik op de gebeurtenis. In de media was er in zijn ogen veel begrip voor het besluit van AZ en juist weinig voor de tegenargumenten van Slot. Zelfs enkele jaren later kan dat hem nog steeds raken.

Feyenoords perfecte uitwedstrijd in Rome

Feyenoord leed afgelopen week in Rome zijn tweede nederlaag in de laatste drie wedstrijden. Maar Arne Slot vond dat Feyenoord zojuist de ‘perfecte uitwedstrijd in de Champions League’ had gespeeld. Hij heeft zeker een punt, kijkende naar de kansenverhoudingen en het percentage balbezit van Feyenoord in een uitwedstrijd in de Champions League. Alleen kijken naar de uitslag is scorebordjournalistiek. Want als het perfect was geweest, had Feyenoord gewonnen en was het al nagenoeg verzekerd van de knock-out fase in het kampioenenbal.
Was het inderdaad zo goed als Slot het schetste? Volgens Giovanni van Bronckhorst, de laatste trainer voor Slot die Feyenoord kampioen maakte, was het juist ‘matig’. “Minder dan dat we hebben gezien in de voorgaande wedstrijden”, vertelde Gio in de studio van RTL 7.
“Feyenoord kwam tegenover een muur te staan. Lazio gaf alles en blokte bijna ieder schot. Thuis draaide Santiago Gimenez bijvoorbeeld weg om te schieten, dat deed hij nu niet goed. Hij vond Calvin Stengs ook een aantal keer niet op rechts. Zeker tegen een team als Lazio moet dat beter, want zij vonden dit heerlijk. Inzakken, in de duels komen. Dan moet je scherper zijn, anders kom je niet tot kansen.”
Arne Slot tijdens het duel van Feyenoord met Lazio Roma
Arne Slot tijdens het duel van Feyenoord met Lazio Roma © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Ook na de wedstrijd ervoor, waar Feyenoord met 2-1 won bij RKC Waalwijk, was Slot positief gestemd. Als Feyenoord de wedstrijd met 7-1 had gewonnen, was het inderdaad ook niet gek geweest. Maar dit gebeurde niet. En dus kwam er kritiek. Slot liet bij de vragenronde tijdens de voorbeschouwing in Rome weten het niet eens te zijn met constateringen dat Feyenoord ‘uit vorm’ zou zijn.

De drempel voor kritiek bij Feyenoord gaat omlaag

Eigenlijk is het een groot compliment voor Feyenoord en voor zijn trainer. Feyenoord verliest één keer in de competitie en er is kritiek omdat er wordt verzuimd om de speelronde erna een duidelijke en ruime overwinning neer te zetten in een uitwedstrijd bij RKC.
Willem Vissers stelde namens De Volkskrant dat, nu Feyenoord op een steeds hoger podium komt in Europa, de drempel voor kritiek omlaag gaat. Feyenoord krijgt sneller kritiek dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Toen was het bij elke uitzege hosanna, nu is er kritiek als Feyenoord in Waalwijk niet met 7-1 wint."
Arne Slot over de drempel van kritiek bij Feyenoord
“Als je RKC-uit speelt en je krijgt zoveel kansen, maar men ziet het als een tegenvallende wedstrijd, dan zegt dat veel over wat je daarvoor gepresteerd hebt,” reageert Slot. “Misschien niet eens over wat de mensen op basis van de investeringen en kwaliteiten van spelers kunnen verwachten, maar veel meer van hoe wij gespeeld hebben.”
“En dus moet je dit vooral als een compliment zien. Waarbij je jezelf soms weleens verbaasd over het simplisme van een uitleg van bepaalde wedstrijden. Maar dat is ook wat de mensen willen horen, dus daar moet ik niets van zeggen.”

Slot bepaalt graag de beeldvorming bij Feyenoord

In zijn 2,5 jaar bij Feyenoord heeft Slot weinig tegenslagen gekend. Over het algemeen zijn de resultaten altijd goed geweest. In het eerste jaar met een plek in de finale van de Conference League en in het tweede jaar met een landstitel. Terecht krijgt hij veel lof voor zijn aandeel in het succes met Feyenoord, dat zichtbaar beter presteert dan de vele jaren voor zijn komst.
Slot heeft een landstitel met Feyenoord op zijn palmares. Hij heeft individuele prijzen gewonnen, zoals de prestigieuze Rinus Michels Award, die hij zelfs twee jaar op rij won. De meeste analisten zijn lovend over de metamorfose bij Feyenoord en geven hierbij het krediet voornamelijk aan de trainer. Wat maakt het dan dat hij bij zeldzame kritiek zich genoodzaakt voelt om één en ander direct recht te zetten?
Arne Slot tijdens de persconferentie in de Champions League voor Lazio-thuis
Arne Slot tijdens de persconferentie in de Champions League voor Lazio-thuis © Joris Verwijst/Orange Pictures
Dit komt omdat Slot weet dat ook dit een onderdeel is van het zijn van een toptrainer. De beeldvorming zelf bepalen, mantra’s herhalen zodat ze bij het publiek en de media tot waarheid worden verheven. Buiten een inhoudelijke discussie of al zijn analyses en constateringen nu werkelijk de waarheid zijn, Slot weet dat het blijven herhalen van zijn wereldbeeld ervoor zorgt dat dit het verhaal wordt wat blijft hangen.
Grote trainers beheersen deze kunst en hebben kennis van de psychologie om mensen te beïnvloeden. Arne Slot past dit niet alleen toe op zijn spelers, waar we levende voorbeelden zien van voetballers die zichzelf onder hem enorm ontwikkeld hebben. Ook richting media en fans is hij zich bewust van de impact van zijn woorden in het beïnvloeden en bepalen van de meningen in het land.
Rondom de thuiswedstrijd tegen Lazio Roma zien we een mooi voorbeeld. Valentijn Driessen stelt namens De Telegraaf dat Celtic 'van Europa League niveau is' en dat Lazio niet meer is dan een middenmoter uit de Serie A. Slot probeert zijn mening weg te lachen. "Dat is altijd het spel tussen een journalist en een trainer. Jullie proberen een tegenstander kleiner te maken dan dat-ie in werkelijk is, een trainer maakt hem vaak groter."

Overtuigingskracht

Het meest recente meningsverschil zien we in Rome, na afloop van de wedstrijd. Slot is een stuk positiever dan de Nederlandse journalisten in de zaal. Ja, Feyenoord kwam goed voor de dag en verdiende niet te verliezen. Maar de perfecte uitwedstrijd, nee, die mening hoorde je verder eigenlijk niet.
De slotvraag op de persconferentie is van een Italiaanse journalist. Hij begint zijn vraag met een compliment richting Slot. Dat hij zelden heeft gezien dat Lazio Roma in eigen huis zo werd gedwongen om te verdedigen. Het klinkt Slot als muziek in de oren.
“Bedankt voor jouw vraag, dit is heel interessant voor de Nederlandse media om te horen,” reageert Slot. “Lazio wil altijd de bal hebben in eigen huis maar tegen ons lukte dat niet. Fijn dat je dit benoemt.”
Je zou zeggen dat een trainer als Arne Slot, die al 2,5 jaar wordt overladen met complimenten, dergelijke verwijzingen niet nodig heeft. Is hij onzeker? Mist hij de erkenning? Of heeft hij misschien ergens wel gelijk?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl