CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 11 november pluist het voor je uit

Recordpoging braakballen pluizen
Recordpoging braakballen pluizen © Rijnmond
Begin je weekend zaterdag 11 november om 08:00 uur met Chris Natuurlijk en een recordpoging braakballen pluizen, een wandeling over begraafplaats Crooswijk, een boek over de beroemde begraafplaats Père-Lachaise in Parijs en boswachter Harm Blom over herfstkleuren en winterrust in de Biesbosch.
Van bosmuis tot spitsmuis, in Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland doet Merijn van den Hoogenhoff van het Hoekschewaards Landschap (HWL) op 11 november met hulp van bezoekers een nieuwe recordpoging braakballen pluizen. Vogels als uilen spugen deze braakballen met onverteerde resten van hun prooi uit. In een braakbal kan van alles zitten, een onderkaakje van een veldmuis, nageltjes van een spitsmuis, maar ook botjes van kleine vogels.
Braakballen van uilen
Braakballen van uilen © Rijnmond

Nieuw record

Bij een recordpoging braakballen pluizen is het de bedoeling om zoveel mogelijk braakballen te pluizen en de inhoud op naam te brengen. In oktober 2016 deed het HWL een eerste recordpoging braakbalpluizen. In vier uur tijd werden toen iets meer dan duizend prooidieren geplozen. Omdat het HWL vijftig jaar bestaat, wil de stichting proberen het record te verbreken. Van den Hoogenhoff roept in Chris Natuurlijk luisteraars op om mee te komen helpen.
Merijn van den Hoogenhoff aan het werk
Merijn van den Hoogenhoff aan het werk © Rijnmond

Op pad met de boswachter

Het is november, dieren maken zich op voor de naderende winter. Maar in de Biesbosch is het ook nog overduidelijk herfst want de herfstkleuren spatten van de blaadjes aan de bomen. Harm Blom, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch, neemt Chris Natuurlijk mee naar de Elzen, waar die herfstkleuren goed zijn te zien. Het is een plek waar je mooi kunt wandelen en fietsen. In de Biesbosch zijn van november tot maart ook plekken afgesloten voor recreanten, zodat overwinterende vogels rust hebben.
Harm Blom, boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch in de Elzen
Harm Blom, boswachter Staatsbosbeheer in de Biesbosch in de Elzen © Rijnmond

Maand van de Ondergrond

Misschien sta je er niet iedere dag bij stil, maar onder de grond zitten kabels, leidingen, waterbergingen, buizen en als het goed is ook wormen, mollen, schimmels en andere levende wezens. In de Maand van de Ondergrond - die ieder jaar in november wordt gehouden in Rotterdam - leer je de ondergrondse wereld van de stad kennen met lezingen, workshops, films en excursies. De wandelingen over begraafplaats Crooswijk in deze maand zijn volgeboekt, maar Chris Natuurlijk verkent de begraafplaats aan de Kerkhoflaan op eigen houtje met Jet Manrho en Taco Noorman, de oud-predikant van de Laurenskerk in Rotterdam.
Jet Manrho en Taco Noorman bij een graf op begraafplaats Crooswijk in Rotterdam
Jet Manrho en Taco Noorman bij een graf op begraafplaats Crooswijk in Rotterdam © Rijnmond

Ondergronds lezen

Boekenman Gert-Jan van Rietschoten vertelt in Chris Natuurlijk onder meer over het boek Hemel op Aarde, de mooiste verhalen over Père-Lachaise, de beroemde begraafplaats in Parijs, van Rob Kemps.

Zaterdag 11 november van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl