BRAND

Michel runt net een jaar café Kleiweg en moet nu de deur sluiten door bluswaterschade na brand bij bovenburen

Kleiweg café-eigenaar Michel de Kroon
Kleiweg café-eigenaar Michel de Kroon © Rijnmond.
Een jaar geleden geleden nam Michel de Kroon café Kleiweg in Rotterdam-Hillegersberg over. Nu moet hij de deuren van het café alweer voor onbepaalde tijd sluiten vanwege waterschade. Zaterdagavond brak er brand uit boven het café. Tijdens het blussen liep de zaak van De Kroon compleet onder water.
Het vuur ontstond zaterdagochtend rond 09:15 uur op de eerste verdieping boven café Kleiweg en sloeg daarna over naar twee etages daarboven. Tijdens het blussen liep het café van De Kroon helemaal onder water. “Water valt altijd naar beneden, dus helaas", verzucht de eigenaar terwijl hij door zijn café loopt, waar het vrijdagavond nog een drukte van jewelste was.
De Kroon wist niet wat hij hoorde toen een medewerker hem belde met het nieuws over de brand. “Ik dacht: dat kan toch niet waar wezen?'" Maar toen De Kroon naar zijn café reed, zag hij de hele straat al grauw van de rook staan.

Poosje dicht

‘Gelukkig’ voor de eigenaar woedde er in het café zelf geen brand. Maar de waterschade van het blussen is enorm. Het goot naar beneden, in de kelder kwam zelfs een halve meter water te staan. "Het plafond en de vloer zijn beschadigd, de elektriciteit werkt niet, de deuren van de koelcel sluiten niet meer en de koelmotoren hebben onder water gestaan", somt De Kroon op. Twee dagen later is al het water nog niet verdwenen uit het pand en het stinkt er nog naar rook.
Geen omgeving om gasten in te verwelkomen. “We zijn sowieso wel een poosje dicht. Een paar weken of misschien wel wat langer.” Maar De Kroon, ondernemer in hart en nieren, gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb altijd plannen in mijn hoofd en zo ook met het café. Mochten we langer dicht blijven, kunnen we misschien een pop-up café beginnen voor de deur, of een leegstaand café in de buurt huren. Zodat we onze vaste gasten nog dagelijks kunnen zien.”

Plan de campagne

Alleen hoeft de café-eigenaar de moeilijke tijd niet te doorstaan. Vanuit de wijk kreeg De Kroon direct heel veel steun. “Alle buren en iedereen die langsloopt wenst me sterkte en daar zijn we heel dankbaar voor. Mijn collega-ondernemers waren er ook als eerste bij om ons sterkte te wensen.” Het vaste voetbalteam van het café is op eigen initiatief een inzameling gestart. “Dat zegt ook iets over het commitment dat mensen hier hebben voor ons café.”
Met een plan van aanpak begint De Kroon dinsdag. “Ik ben er ook geen expert in, dus ik wacht even tot de verzekering is geweest en dan gaan we een plan de campagne maken.”
En gelukkig is niet alles verwoest: de biljardstoel en -tafels, die er sinds de opening van het café 92 jaar geleden stonden, waren goed afgedekt en hebben het vele water wél overleefd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl