FEYENOORD

Van top naar flop: 22 voorbeelden van de samenwerking tussen Feyenoord en Excelsior

Vanaf linksboven met de klok mee: Jordy Clasie, Christian Gyan, Jerson Ribeiro, Tim Eekman, Jordão Pattinama, Mats van Huijgevoort, Mats Wieffer en Salomon Kalou
Vanaf linksboven met de klok mee: Jordy Clasie, Christian Gyan, Jerson Ribeiro, Tim Eekman, Jordão Pattinama, Mats van Huijgevoort, Mats Wieffer en Salomon Kalou © Rijnmond/Orange Pictures
Excelsior-Feyenoord is een Rotterdamse derby vol dwarsverbanden. Jarenlang stond de één als satellietclub (Excelsior) veelvuldig in dienst van de ander (Feyenoord). Op de dag van de 47ste eredivisieontmoeting tussen beide clubs duiken we, via een elftal aan tops en flops, in de jarenlange samenwerking tussen de Rotterdammers van Zuid en die van Kralingen.
Vanaf de eeuwwisseling werkten Feyenoord en Excelsior veel samen. Vooral op het gebied van de jeugdopleidingen en het uitlenen van spelers en trainers. Beide clubs deelden ook jarenlang een gecombineerd beloftenteam. Tot 2015 speelden er ieder seizoen wel huurlingen van Feyenoord op Woudestein, maar dat veranderde toen er in mei van dat jaar officieel een punt achter de lange samenwerking werd gezet.
Excelsior wilde een meer eigen koers gaan varen en niet langer 'het kleine broertje' van Feyenoord zijn. Toch zijn de banden tussen beide clubs, ondanks de huidige samenwerking van Feyenoord met FC Dordrecht, nooit helemaal verwaterd. Kijk maar naar de huidige selectie van Excelsior, die met Lennard Hartjes (langdurig geblesseerd) en Mimeirhel Benita twee Feyenoord-huurlingen bevat.
Deze eeuw wisselden Feyenoord en Excelsior tal van spelers uit. Genoeg om een top- en flopelftal van te vormen. Om zoveel mogelijk objectiviteit te bewaren, keken we in de selectieprocedure naar de hele carrière van de speler. Op basis daarvan is beoordeeld of hij een plaats in de beste of slechtste gecombineerde elf van Feyenoord en Excelsior verdient. We beginnen met het top-elftal.

Top 11 uitgewisselde spelers tussen Feyenoord en Excelsior

Erwin Mulder; Christian Gyan, Ferry de Haan, Glenn Loovens, Michel Bastos; Mats Wieffer, Jordy Clasie, Luigi Bruins; Thomas Buffel, David Connolly, Salomon Kalou

Doelman: Erwin Mulder

Natuurlijk kennen we Erwin Mulder vooral van zijn tijd onder de lat bij Feyenoord. Meer dan honderd wedstrijden keepte hij voor de club van Rotterdam-Zuid, waar hij op 2 december 2007 zijn debuut maakt. Als vervanger van Henk Timmer houdt hij tegen Heracles meteen de nul (6-0). De daaropvolgende zomer wordt Mulder verhuurd aan Excelsior. Daar speelt hij in één seizoen 41 wedstrijden, onder meer in de play-offs om promotie/degradatie. Daarin verliest Excelsior van RKC, en Mulder keert terug naar Feyenoord.
Twee seizoenen vecht Mulder een concurrentiestrijd uit met de veel oudere Rob van Dijk, maar vanaf de zomer van 2012 is hij de onbetwiste eerste doelman van Feyenoord. Tot de komst van Kenneth Vermeer in 2014. Mulder belandt op de bank en vertrekt een jaar later richting Heerenveen. In 2018 maakte hij nog een uitstapje naar Wales. Het eerste seizoen bij Swansea City speelt hij geen enkele wedstrijd in de Premier League of de beker. Swansea degradeert ook dat seizoen. Mulder speelt nog twee jaar voor de club uit Wales en komt tot 29 wedstrijden op het tweede niveau van Engeland.
Erwin Mulder plukt de bal uit de lucht tijdens Feyenoord-PSV
Erwin Mulder plukt de bal uit de lucht tijdens Feyenoord-PSV © Orange Pictures
Daarna keert hij terug naar Nederland, waar Mulder nog twee seizoenen het keepersshirt van Heerenveen draagt. Sinds vorig seizoen is de inmiddels 34-jarige Mulder de reservedoelman van Go Ahead Eagles.

Rechtsback: Christian Gyan

Na een succesvol wereldkampioenschap onder 17 in 1995 komt Christian Gyan, samen met zijn Ghanese landgenoot Patrick Allotey, een jaar later naar Feyenoord. Hier wordt hij eerst een half jaar uitgeleend aan Excelsior, waarna Leo Beenhakker hem terughaalt. Hij kampt geregeld met blessures, maar groeit desondanks uit tot cultheld in De Kuip. Bij Feyenoord wordt Gyan landskampioen en wint hij de UEFA Cup in 2002.
Na 121 wedstrijden in het shirt van de ploeg uit Rotterdam-Zuid wordt de rechtsachter in het seizoen 2006/2007 opnieuw verhuurd aan Excelsior. Hij komt achttien keer in actie voor de Kralingers. In 2008 vertrekt Gyan uit Nederland. Turun Palloseura Turku uit Finland wordt zijn nieuwe club. Na negentien wedstrijden vertrekt hij alweer. Hij gaat voor een avontuur bij Wrexham United, tegenwoordig bekend als de club van acteur Ryan Reynolds, waar hij geen enkele competitiewedstrijd speelt en maar twee keer in actie komt in een bekerduel. Begin 2010 keert hij weer terug in Finland, maar door veel blessureleed speelt hij nooit voor Rovaniemi Palloseura.
Chris Gyan in De Kuip in 2017
Chris Gyan in De Kuip in 2017 © Orange Pictures
In 2010 hoopt Gyan zijn profcarrière via amateurclub Leonidas nieuw leven in te blazen, maar epilepsieaanvallen zetten daar een streep door. Op 29 december 2021 overlijdt Christian Gyan aan de gevolgen van kanker. Hij wordt begraven op het Feyenoordvak van de Zuiderbegraafplaats.

Centrale verdediging: Ferry de Haan en Glenn Loovens

Verdediger Ferry De Haan speelt van 1998 tot de winter van het seizoen 2002/2003 voor Feyenoord, nadat hij zijn debuut in het profvoetbal al bij Excelsior gemaakt heeft. In deze vier jaar behaalt de verdediger grote successen met de ploeg uit Rotterdam-Zuid. Zo wordt hij in 1999 landskampioen en wint hij in 2002 de UEFA Cup met Feyenoord. Basisspeler is hij dan niet. Tijdens de succesvolle Europese campagne van Feyenoord krijgen Kees van Wonderen en Patrick Paauwe de voorkeur centraal achterin.
In de winter van 2002 gaat De Haan terug van Zuid naar Oost. Vier jaar staat hij nog onder contract bij Excelsior, maar spelen doet hij niet veel meer. Middenin seizoen 2006/2007 vindt hij het mooi geweest. Na zijn actieve voetbalcarrière wordt hij commercieel en algemeen directeur bij Excelsior. Die laatste functie bekleedt hij jarenlang, tot hij twee jaar geleden overstapt naar Heerenveen. De Haan wordt daar eerst twee jaar technisch directeur, sinds afgelopen zomer is hij gepromoveerd tot algemeen directeur.
Ferry de Haan in het shirt van Excelsior
Ferry de Haan in het shirt van Excelsior © Cees van Hoogdalem
Glenn Loovens staat vooral bekend als de man die honderden wedstrijden op Britse bodem speelde, maar zijn carrière begon aan het begin van deze eeuw bij Feyenoord. In het succesvolle UEFA Cup-jaar krijgt hij zelfs drie keer een basisplaats: twee keer tegen Rangers FC en in de uitwedstrijd tegen PSV. Toch is een vaste basisplek bij Feyenoord allesbehalve een zekerheid. Via korte huurperiodes bij Excelsior en De Graafschap komt Loovens in 2005 aan de andere kant van de Noordzee terecht. Eerst bij Cardiff City, vanaf 2008 bij Celtic.
Met de ploeg uit Glasgow wordt Loovens landskampioen en wint hij de Schotse beker. Na een kort avontuur bij het Spaanse Real Zaragoza keert Loovens in 2013 terug in zijn geliefde Championship. Hij speelt 150 wedstrijden voor Sheffield Wednesday en sluit vier jaar geleden zijn carrière af bij Sunderland.
Glenn Loovens in het shirt van Celtic
Glenn Loovens in het shirt van Celtic © Orange Pictures

Linksback: Michel Bastos

Veel spelen deed hij op de Rotterdamse velden niet. Michel Bastos is in Nederland vooral bekend als linksback van Brazilië op het WK van 2010, het toernooi waarop Oranje met 2-1 te sterk is in de kwartfinale. Maar begin deze eeuw staat Bastos als jong talent onder contract bij Feyenoord, dat hem weghaalt uit Brazilië. Tot een doorbraak in Feyenoord 1 komt het nooit, Bastos maakt alleen bij Excelsior minuten in de eredivisie.
Nadat Excelsior in 2003 degradeert, keert Bastos terug naar zijn geboorteland. In 2006 wordt hij opgepikt door het Franse Lille. Bastos zou uiteindelijk honderden wedstrijden in Frankrijk spelen, ook nog voor Olympique Lyon. Via de Verenigde Arabische Emiraten en AS Roma sluit hij zijn carrière af in Brazilië.
Michel Bastos op het WK van 2010, in duel met Arjen Robben
Michel Bastos op het WK van 2010, in duel met Arjen Robben © Orange Pictures/Nico Delmeire

Middenveld: Mats Wieffer, Jordy Clasie en Luigi Bruins

Excelsior pikt Mats Wieffer in 2020 op uit de jeugd van FC Twente. Bij de Kralingers wordt hij in korte tijd een sterkhouder op het middenveld. In zijn laatste seizoen promoveert Excelsior naar de eredivisie. Het levert Wieffer een transfer naar Feyenoord op.
In eerste instantie lijkt Wieffer bij Feyenoord een versterking voor de breedte, of de toekomst. Maar omdat Feyenoord geen echte vervanger voor Fredrik Aursnes in huis haalt en een andere aanwinst, Quinten Timber, geblesseerd raakt is Wieffer begin dit jaar plots basisspeler. Die kans grijpt hij met beide handen aan. De Tukker is, zeker na het kampioenschap, niet meer weg te denken op het middenveld van Feyenoord. Zijn prestaties vallen ook op bij bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal. Inmiddels heeft Wieffer zes interlands achter zijn naam staan. Dit seizoen mag hij met Feyenoord acteren op het allerhoogste niveau. In de Champions League heeft de middenvelder bijna alle minuten gespeeld.
Mats Wieffer stoomt op richting het doel van Lazio
Mats Wieffer stoomt op richting het doel van Lazio © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto
Na de hele jeugdopleiding van Feyenoord te hebben doorlopen, wordt Jordy Clasie in het seizoen 2010/2011 verhuurd aan het Excelsior van Alex Pastoor. Op het middenveld van de Kralingers maakt de jonge Clasie een sterke indruk. Excelsior blijft via de play-offs in de eredivisie en Clasie is een seizoen later direct basisspeler bij Feyenoord. Daar werkt hij zich op tot international en draagt hij zo nu en dan de aanvoerdersband. In 2015 worden zijn goede prestaties beloond met een transfer naar Southampton, waar hij herenigd wordt met oud-trainer Ronald Koeman en oud-ploeggenoot Graziano Pellè. Voor de Engelse club speelt hij vijftig wedstrijden.
Southampton verhuurt Clasie aan Club Brugge en zijn oude club Feyenoord, waarvoor hij in 2019 voor het laatst in actie komt. In 2019 neemt AZ hem transfervrij over. Bij de Alkmaarders is Clasie inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste schakel op het middenveld.
Jordy Clasie als aanvoerder van Feyenoord, in duel met Dusan Tadic van Ajax
Jordy Clasie als aanvoerder van Feyenoord, in duel met Dusan Tadic van Ajax © Orange Pictures
Op 28 januari 2005, een koude winteravond, maakt Luigi Bruins als jeugdproduct zijn debuut voor Excelsior. Anderhalf jaar later viert hij in zijn eerste volle seizoen bij de profs het kampioenschap en promotie naar de eredivisie. Als hij zich vervolgens ook op het hoogste niveau van Nederland staande houdt, weet Feyenoord genoeg. Bruins komt naar De Kuip.
Daar speelt hij vier seizoenen op het middenveld. Hoogtepunt in De Kuip is de bekerwinst van 2008, in een finale waarin Bruins de assist levert voor de openingstreffer tegen Roda JC. De middenvelder beleeft buitenlandse avonturen bij RB Salzburg en Nice, maar keert in 2014 terug bij Excelsior. Zijn thuis. Zeven seizoenen lang is hij nog een vaste waarde op het middenveld van de Kralingers. Met Excelsior degradeert hij in 2019 naar de eerste divisie. In het seizoen 2020/2021 kondigt hij het einde van zijn profcarrière aan. Inmiddels speelt de 36-jarige Bruins bij de amateurs van Smitshoek. Samen met Ryan Koolwijk, met wie hij ook jarenlang op het middenveld van Excelsior stond.
Luigi Bruins (rechts) in duel met Jordy Clasie van Excelsior
Luigi Bruins (rechts) in duel met Jordy Clasie van Excelsior © Orange Pictures

Rechtsbuiten: Thomas Buffel

Voordat hij door zou breken bij Feyenoord, wordt Thomas Buffel begin deze eeuw voor twee seizoenen verhuurd aan Excelsior. Bij de Rotterdammers van Kralingen groeit de Belg snel uit tot een belangrijke pion. Hij debuteert op bezoek bij ADO Den Haag en maakt zijn eerste doelpunt tegen TOP Oss. Buffel vormt bij Excelsior een mooi koppel met de Ier David Connolly, een andere huurling van Feyenoord.
In het eerste seizoen van Buffel eindigt Excelsior op de tweede plaats in de tweede divisie. Een seizoen later promoveert de Belg met de Kralingers naar het hoogste niveau. In totaal maakt hij in twee seizoenen 27 doelpunten. Bovendien wordt hij twee keer tot beste speler van de eerste divisie gekroond. Die lijn zet Buffel bij Feyenoord ogenschijnlijk moeiteloos door. Al meteen in zijn eerste seizoen toont Buffel zich een sterke tandem met aanvalsleider Pierre van Hooijdonk. De Belg speelt 31 competitieduels en maakt zeventien goals.
Ook het seizoen erna blijft Buffel indruk maken met veertien doelpunten. Na de komst van Ruud Gullit, die Bert van Marwijk opvolgt, krijgt Buffel het moeilijker. In de winterstop van dat seizoen stapt hij over naar Glasgow Rangers. Na drie jaar vertrekt hij uit Schotland en gaat hij spelen voor zijn jeugdclub Cercle Brugge. De aanvaller speelt verder in zijn carrière nog voor KRC Genk en Zulte Waregem, waar hij in 2019 ook zijn loopbaan beëindigt.
Spits: David Connolly
In 1997 komt David Connolly als eerste Ierse speler ooit naar Feyenoord, waar hij uiteindelijk tot medio 2001 onder contract staat. Tussendoor wordt hij voor anderhalf seizoen verhuurd aan Excelsior, waar Connolly aan de lopende band scoort. In 48 wedstrijden voor Excelsior zou hij 42 doelpunten maken. "Hij was veel te goed voor de eerste divisie", zei voormalig Excelsior-directeur Simon Kelder ooit over de Ier.
Bij Feyenoord kan Connolly nooit zo overtuigen als bij Excelsior, maar vergeten zal Het Legioen hem nooit. Dat heeft alles te maken met De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op 13 mei 2001. Feyenoord wint met 4-3 op bezoek in Amsterdam, mede door twee doelpunten van Connolly.
Kort na het succes in Amsterdam vertrekt Connolly uit Rotterdam. Via Wimbledon FC (later Milton Keynes Dons), West Ham United, Leicester City, Sunderland, Southampton, Portsmouth en Oxford United beëindigt Connoly in 2015 zijn carrière bij AFC Wimbledon. Hij speelde 41 interlands voor de nationale ploeg van Ierland, waarin hij negen keer scoorde.

Linksbuiten: Salomon Kalou

De laatste naam in dit verhaal is ook de grootste. Want wat een carrière had Salomon Kalou. Tussen 2003 en 2006 schittert hij bij Feyenoord, waar hij in 79 wedstrijden veertig doelpunten maakt. Hij wordt ook nog een halfjaar uitgeleend aan Excelsior, waarmee hij net niet promoveert.
In zijn laatste seizoen bij Feyenoord drijft Kalou vele laatste linies tot wanhoop. Samen met collega Dirk Kuijt, in combinatie ook wel 'K2' genoemd', zorgt Kalou op 28 augustus 2005 voor de 2-1 overwinning in Amsterdam op Ajax. Die zege blijft een kleine achttien jaar staan als laatste overwinning van Feyenoord op bezoek bij Ajax. In de zomer van 2006 verdient Kalou een toptransfer naar Chelsea, waar hij meer dan 250 wedstrijden speelt. Kalou wordt met Chelsea kampioen en wint vier keer de FA Cup, maar zijn grootste succes is in 2012. Chelsea wint dan de Champions League, door in de finale na strafschoppen af te rekenen met Bayern München. Kalou heeft in die finale een basisplaats.
Salomon Kalou en Dirk Kuyt tijdens de Dirk Kuyt Testimonial 2018
Salomon Kalou en Dirk Kuyt tijdens de Dirk Kuyt Testimonial 2018 © Orange Pictures
Later speelt Kalou nog tachtig wedstrijden voor Lille en ook nog eens ruim 150 duels voor het Duitse Hertha BSC. De 38-jarige vleugelaanvaller kan nog altijd geen genoeg krijgen van zijn favoriete spelletje. Inmiddels maakt de Ivoriaan, die bijna honderd interlands speelde, naam in de voetbalcompetitie van Djibouti.

Flop 11 uitgewisselde spelers tussen Feyenoord en Excelsior

Michael Termijn; Tim Eekman, Mats van Huijgevoort, Rory de Groot, Tobias Waisapy; Marley Berkvens, Shabir Isoufi, Jerson Ribeiro; Daan Blij, Andrea Fileccia, Jordão Pattinama

Doelman: Michael Termijn

Tussen bekende namen als die van Ronald Graafland, Kostas Lamprou en Cor Varkevisser prijkt ook die van Michael Termijn. Jarenlang is hij onderdeel van de gecombineerde beloften van Feyenoord en Excelsior. Een debuut in De Kuip komt nooit in de buurt, dus verkast Termijn in 2011 naar Excelsior. Ook daar komt hij niet aan spelen toe. In januari 2013 keept hij zijn enige wedstrijd voor Excelsior, omdat eerste doelman Wesley de Ruiter nog herstelt van een blessure en reservekeeper Jordy Deckers in afwachting is van de geboorte van zijn kind. Einduitslag tegen Telstar: 0-0. Wel de nul gehouden dus.
Na Excelsior verdwijnt Termijn via XerxesDZB in het amateurvoetbal. De laatste jaren keept hij voor Spijkenisse en het Barendrechtse Smitshoek. Bij laatstgenoemde club, waar met Luigi Bruins en Ryan Koolwijk een aantal bekende oud-profs spelen, wordt hij vorig seizoen zelfs tot speler van het jaar verkozen. En op de site van vv Smitshoek prijkt zijn foto nu ook alweer bij de titel 'Speler van de maand oktober'. Dus ja, een geflopte profcarrière. Maar in de vierde divisie zijn ze maar wat blij met de inmiddels 30-jarige sluitpost.
Michael Termijn in actie voor Smitshoek
Michael Termijn in actie voor Smitshoek © Ron Hoenson/Orange Pictures

Rechtsback: Tim Eekman

Via Rijsoord komt de in Ridderkerk geboren Tim Eekman in de jeugd van Feyenoord terecht. Daar maakt hij in ieder geval genoeg indruk om verschillende nationale jeugdelftallen te doorlopen. Zo speelt hij tegen bijvoorbeeld Frankrijk op het WK Onder 19 in 2010. Goed genoeg voor Feyenoord is hij dan nog niet. Dus volgt een uitleenbeurt aan Excelsior, in seizoen 2010/2011 spelend in de eredivisie. In januari 2011 maakt Eekman zijn debuut, op bezoek bij Roda JC. Excelsior handhaaft zich uiteindelijk op het hoogste niveau.
Als Daan Bovenberg aan het begin van seizoen 2011/2012 naar FC Utrecht vertrekt, is Eekman plots de eerste rechtsback van Excelsior. In zijn eerste wedstrijd als basisspeler is PSV'er Dries Mertens zijn directe tegenstander. Eindresultaat: drie goals en een assist van de Belgische buitenspeler, die op dat moment in bloedvorm verkeert. Later dat seizoen raakt Eekman geblesseerd en komt hij bij Excelsior nauwelijks nog aan spelen toe.
Tim Eekman in duel met Dries Mertens
Tim Eekman in duel met Dries Mertens © Orange Pictures
Een seizoen later staat Eekman weer geregeld in de basis, bij het gedegradeerde Excelsior. Die basisplek raakt hij uiteindelijk kwijt in het seizoen waarin Excelsior zich verzekert van promotie. Plek bij Excelsior of Feyenoord is er in de zomer van 2014 niet meer, waardoor Eekman zijn heil zoekt in de derde divisie. Een kleine tien jaar later is hij een meer dan gevestigde naam bij BVV Barendrecht, waar hij al bijna 250 wedstrijden speelde. Ook dit seizoen is de inmiddels 32-jarige Eekman een vaste waarde in de laatste linie. Afgelopen zaterdag maakte hij nog de negentig minuten vol tegen Unitas (2-0 winst).

Centrale verdediging: Mats van Huijgevoort en Rory de Groot

Net als Eekman loopt Mats van Huijgevoort verschillende nationale jeugdelftallen door. Langzaamaan werkt hij zijn weg omhoog in de verschillende jeugdelftallen van Feyenoord/Excelsior. Tot Ronald Koeman hem in januari 2012, werkelijk uit het niets, nodig heeft in Feyenoord 1. Op bezoek bij VVV in Venlo beleven Van Huijgevoort en Feyenoord een vervelende middag. De ploeg van Koeman verliest met 2-1 en de dan net 19-jarige Van Huijgevoort wordt, met geel op zak, in de rust gewisseld voor Gill Swerts.
Een jaar later wordt Van Huijgevoort verhuurd aan Excelsior, waar hij in de eerste divisie al snel zijn basisplaats verliest. De verdediger verkast naar Willem II, vooral om bij de beloften te gaan spelen. Bij FC Den Bosch speelt Van Huijgevoort nog een jaartje in de eerste divisie, daarna verkast hij naar het amateurvoetbal. Eerder dit jaar stopt hij bij Achilles Veen (op 30-jarige leeftijd) met voetbal.
Mats van Huijgevoort in duel met Steven Berghuis van VVV
Mats van Huijgevoort in duel met Steven Berghuis van VVV © Orange Pictures
Van zijn elfde tot zijn twintigste doorloopt Rory de Groot de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2003 maakt hij op 21-jarige leeftijd zijn officieuze debuut tijdens een oefenwedstrijd in Japan, later volgt nog een invalbeurt in een oefenduel in Zuid-Korea. Feyenoord verhuurt De Groot uiteindelijk aan Excelsior, waar hij zijn debuut in het Nederlands betaald voetbal maakt.
Veel verder dan dat komt het niet. De Groot zit bij Excelsior voornamelijk op de bank en tribune. In 2004 vindt hij het mooi geweest en stopt hij met voetbal. Een paar maanden later begint hij op de Toneel- en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Als theatermaker komt zijn tijd bij Feyenoord regelmatig terug, bijvoorbeeld in de voorstelling Hand in Hand. Tot eind vorig seizoen was De Groot bovendien analyticus bij Feyenoord TV.

Linksback: Tobias Waisapy

Nadat de in Capelle aan den IJssel geboren Tobias Waisapy de jeugdopleiding van Feyenoord heeft doorlopen, wordt hij in 2009 verhuurd aan Excelsior. Daar komt hij in zijn eerste seizoen niet verder dan negen wedstrijden. Desondanks promoveert Waisapy met Excelsior naar de eredivisie. Na de eerdere huurovereenkomst tekent de linksback in 2010 een éénjarig contract in Rotterdam-Kralingen.
Bij Excelsior staat hij nog steeds bekend om zijn goede kookkunsten. Er wordt nog steeds gesproken over zijn heerlijke Indische loempiaatjes. De context? Bij aanvang van het seizoen laat trainer Alex Pastoor alle nieuwe spelers een voor hun typisch gerecht meenemen. Zo komt Cees Paauwe aan met Hollandse stamppot. Tobias Waisapy met loempia's.
In de thuiswedstrijd tegen Roda JC (1-2 verlies) maakt Waisapy zijn eredivisiedebuut. Later dat seizoen valt hij ook nog in tegen onder meer Ajax en PSV. Excelsior verlengt zijn contract uiteindelijk niet. Waisapy verdwijnt in het amateurvoetbal en zou later nog opduiken bij XerxesDZB.
Tobias Waisapy in duel met Mads Junker van Roda JC
Tobias Waisapy in duel met Mads Junker van Roda JC © Orange Pictures

Middenveld: Marley Berkvens, Shabir Isoufi en Jerson Ribeiro

Na een seizoen Jong Feyenoord/Excelsior in de eredivisie voor beloften maakt Marley Berkvens in 2012 zijn debuut in het betaald voetbal. Bij Excelsior wordt hij dat seizoen, in de eerste divisie, nooit onbetwist basisspeler. Een seizoen later is hij weer veroordeeld tot de beloften. Mede daarom laat Berkvens Feyenoord en Excelsior in 2015 achter zich. Als hij ook bij NAC niet slaagt, maakt Berkvens de overstap naar het amateurvoetbal.
Daarmee laat de middenvelder ook onze regio achter zich. Na zijn jaren als prof speelt Berkvens enkel nog voor amateurclubs uit de provincie Utrecht, waar hij ook geboren is. Inmiddels komt hij uit voor Sportlust'46, waar Berkvens na komende zomer zal vertrekken.
Marley Berkvens aan de bal namens Sportlust'46
Marley Berkvens aan de bal namens Sportlust'46 © Gerard Spaans/Orange-Pictures
Jarenlang geldt Shabir Isoufi als een van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Feyenoord, dat hem begin deze eeuw overneemt van AZ. In oktober 2010 maakt hij namens Excelsior zijn debuut in de eredivisie. In de met 2-0 verloren uitwedstrijd bij FC Utrecht komt hij als invaller binnen de lijnen voor Guyon Fernandez. Ook tegen zijn eigenlijke werkgever Feyenoord maakt Isoufi dat seizoen minuten.
Een seizoen later sluit Isoufi aan bij de selectie van Feyenoord, waar hij een paar keer op de bank zit. Tot een officieel debuut komt het niet. Isoufi wordt in de winter uitgeleend aan FC Dordrecht, een seizoen later aan Telstar. De club uit Velsen-Zuid neemt de aanvallende middenvelder uiteindelijk transfervrij over van Feyenoord. Na twee seizoenen zegt Isoufi het profvoetbal in 2014 vaarwel. Bij Barendrecht, ASWH en SC Feyenoord speelt hij in de hoogste regionen van het amateurvoetbal. Daarbuiten richt hij zich op zijn carrière als trainer. Isoufi is inmiddels trainer van Feyenoord Onder 11.
Shabir Isoufi (rechts) naast Sekou Cissé en Darley
Shabir Isoufi (rechts) naast Sekou Cissé en Darley © Orange Pictures
Op 3 december 2007 maakt Jerson Anes Ribeiro de 1-1 in de mini-Klassieker tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax. Hij staat dan te boek als groot talent en krijgt al vroeg een contract bij de Rotterdammers. Zijn droom om voor het eerste van Feyenoord te spelen kan hij nooit waar maken. Wel haalt hij bij Excelsior, FC Dordrecht, Fortuna Sittard en Almere City het profvoetbal. Zijn laatste profclub is het Bulgaarse Etar Veliko Tarnovo, maar daar houdt Ribeiro het na vier maanden al voor gezien omdat hij zijn geld niet krijgt.
"Het was een hel. Het was ook een goede les voor mij, want naar zulke landen ga ik niet meer toe", vertelt Ribeiro later tegen Rijnmond. Na zijn Bulgaarse avontuur speelt de middenvelder voor de amateurs van Spijkenisse, Capelle, SC Feyenoord, ASWH en tegenwoordig FC Maense.

Rechtsbuiten: Daan Blij

Na ook al in de jeugd van Sparta te hebben rondgelopen, komt Daan Blij in 2009 bij Feyenoord terecht. Daar komt hij niet verder dan de beloften, dus volgt in 2012 een uitleenbeurt aan Excelsior. Als multi-inzetbare aanvaller doet Blij het daar helemaal niet zo slecht. In de loop van het seizoen verovert hij een basisplaats en maakt hij vijf doelpunten. Waaronder thuis tegen Sparta. Niet zo gek dat hij bij Excelsior mag blijven dus.
Het volgende seizoen is Blij wederom vaak basisspeler bij het Excelsior van trainer Jon Dahl Tomasson. Maar scoren doet hij nauwelijks meer. Onder de nieuwe trainer Marinus Dijkhuizen, die met Excelsior in 2014 promoveert naar de eredivisie, verliest Blij zijn basisplaats. De aanvaller raakt op een dood spoor en verlaat een jaar later het profvoetbal. Bij Excelsior Maassluis speelt hij nog jarenlang in de tweede divisie. Na een tussenjaar bij TEC in Tiel maakt de Rotterdammer (30) inmiddels zijn minuten bij RVVH in Ridderkerk. En ook buiten het veld maakt hij zich nuttig, als maatschappelijk werker in Rotterdam.

Spits: Andrea Fileccia

Als veelbelovende belofte pikt Feyenoord Andrea Fileccia zo'n vijftien jaar geleden op uit België. Twee jaar speelt hij op Varkenoord, zijn debuut in het betaald voetbal maakt hij in 2010 bij Excelsior. Nog altijd is hij dan jeugdinternational, maar overtuigen doet hij in Kralingen nooit. Scoren ook niet. Na blessureleed en twaalf hele minuten in seizoen 2011/2012 keert hij terug naar België.
Uiteindelijk zou Fileccia op het hoogste niveau van Zuid-Afrika nog de meeste doelpunten maken. De inmiddels 31-jarige spits speelt nu bij de Belgische amateurclub RFC Perwez.
Andrea Fileccia in het shirt van Excelsior
Andrea Fileccia in het shirt van Excelsior © Orange Pictures

Linksbuiten: Jordão Pattinama

Als zoon van voormalig Excelsior-speler Ton Pattinama komt Jordão Pattinama al vroeg in aanraking met voetbal. Hij begint bij Deltasport in Vlaardingen, de club waar vader Ton jarenlang als trainer werkt. Via SC Feyenoord komt Pattinama bij het grote Feyenoord terecht. In maart 2009 beleeft hij een debuut om van te dromen. Met nog een klein kwartier te spelen staat het 1-1 bij NAC-Feyenoord en komt Pattinama in de ploeg. Vijf minuten later staat hij aan de basis van de 1-2 van Jon Dahl Tomasson.
Later dat seizoen doet Pattinama ook nog kort mee tegen Heracles en FC Twente, maar verder dan dat komt het niet. Als de buitenspeler in het seizoen erop ook bij Excelsior geen potten kan breken verkast hij naar de amateurwereld, waar hij achtereenvolgens voor SC Feyenoord, Nieuwenhoorn, Deltasport, RVVH Ridderkerk, VV Capelle, weer Deltasport, CWO Vlaardingen en tegenwoordig HBSS speelt. In 2015 schiet hij Capelle naar de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi. Vanaf net iets over de middenlijn schiet hij de bal over FC Dordrecht-keeper Peter Leeuwenburgh in het doel.
Jordão Pattinama viert zijn doelpunt in de beker tegen FC Dordrecht
Jordão Pattinama viert zijn doelpunt in de beker tegen FC Dordrecht © Orange Pictures
Excelsior-Feyenoord begint zaterdag om 16:30 uur en is helemaal live te volgen in Radio Rijnmond Sport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl