Nieuwe namen voor benzine: 'Het komt uit dezelfde slang'

Pomphouders zijn de komende dagen druk met het plakken van nieuwe namen op hun pompen en vulpistolen. Overal in de EU worden vanaf nu dezelfde aanduidingen gebruikt. En dat is wennen.

Benzine krijgt een rond symbool met een E en een cijfer dat het ethanolgehalte aangeeft: E5 en E10. Diesel wordt B7. LPG blijft hetzelfde symbool houden.

“Ach, het komt uit dezelfde slang”, zegt een automobilist tegen verslaggever Marion Keete bij het Esso-tankstation in Rotterdam-Blijdorp. Als Marion hem vraagt wat hij altijd op vakantie in Frankrijk tankte, antwoordt hij: ‘Geen diesel.’

Pomphouder Jan heeft de stickers met de nieuwe namen nog niet binnen. Zijn klanten zien vrijdagochtend dus nog niets vreemds aan hun pomp. Veel van hen hebben al wel gehoord dat de labels op de pompen gaan veranderen. Maar wat het gaat worden? ‘Iets met 10…’

“Ik vind het idee wel goed”, zegt een ander, “dan tank je ook in het buitenland niet snel verkeerd.” De pomphouder haalt zijn schouders op. “Het is afwachten hoe het met de nieuwe namen gaat.”

Bio-ethanol

De veranderingen aan de pomp zijn niet alleen cosmetisch. Volgend jaar wordt alle Euro95-bezine voorzien van tien procent bio-ethanol. Auto’s van voor 2000 kunnen daar vaak niet tegen. Voor deze categorie blijft nog E5 beschikbaar aan de pomp.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam-Blijdorp
Deel dit artikel: