nieuws

Grote stroom- en waterstoring voorbij

stroomstoring.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
stroomstoring.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Delen van het Rijnmond-gebied hebben zaterdag enige tijd zonder drinkwater gezeten. Door een stroomstoring aan het eind van de middag viel de electriciteit uit in de waterzuiveringsinstallaties in Ouddorp en op de Beerenplaat.
De installaties schakelden over op noodstroom, maar dat kon niet voorkomen dat de druk wegviel in de waterleidingen. Daardoor kwamen gemeenten in het verzorgingsgebied van Evides zonder water te zitten. De waterdruk werd in de loop van de avond weer hersteld. Op sommige hoogbouwlocaties deden zich nog een paar problemen voor omdat de drukverhogingspompen daar handmatig moesten worden herstart. De stroomstoring zelf was al na enkele uren vrijwel geheel voorbij.
Medewerkers van netbeheerder Stedin waren tot laat in de avond bezig om de laatste huishoudens weer van stroom te voorzien. Op sommige plekken moesten handmatig zekeringen worden vervangen. De politie riep inwoners op die zonder stroom zaten en dringend wilden bellen, naar brandweerkazerne te gaan.
De problemen begonnen zaterdagmiddag even na vijf uur na een blikseminslag. Een groot deel van de Zuid-Holandse Eilanden kwam zonder spanning te zitten. Ook zo'n 80 procent van de Hoeksche Waard had korte tijd geen electriciteit. Op het hoogtepunt van de storing waren 45-duizend huishoudens getroffen.
In Dordrecht heeft de uitval van electriciteit tot problemen geleid in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. In locatie Dordtwijk sloeg het noodaggregaat niet aan. Twee patiënten zijn uit voorzorg naar een andere locatie gebracht. Er hebben zich geen kritieke situaties voorgedaan, zegt het ziekenhuis. In Oude Tonge heeft een verzorgingshuis tijdelijk zonder noodstroom gezeten. Ook dat heeft geen gevaar opgeleverd. Wel was er onrust in het verzorgingshuis.