SPARTA

Sparta naar Voren! met Gerald Sandel: 200 wedstrijden, winnen bij Ajax en tongen in Groningen

Gerald Sandel in een nieuwe Sparta naar Voren!
Gerald Sandel in een nieuwe Sparta naar Voren! © Rijnmond
Te gast in een nieuwe Sparta naar Voren! is Gerald Sandel. De middenvelder speelde negen jaar voor de Spangenaren. Uiteraard wordt zijn lange periode op Het Kasteel uitgebreid besproken, gaat het over de gewonnen wedstrijd in Volendam en bespreekt Sandel samen met Anton Slotboom, Ruud van Os en presentator Frank Stout de schorsing van Arno Verschueren.
Gerald Sandel speelde ongeveer 200 wedstrijden voor Sparta. In het seizoen 1987/1988 maakte hij zijn debuut en scoorde hij gelijk de enige treffer in het duel met HFC Haarlem. In zijn jeugd speelde hij bij VCS uit Den Haag. "Eigenlijk dacht ik dat betaald voetbal niks voor mij zou zijn. Ik dacht dat het je concurrenten uit de wedstrijd schoppen was, om je plek te bemachtigen. Sparta had al een paar keer aangeklopt en twee ploeggenoten gingen naar ADO Den Haag dus ik ging het maar proberen." Het hoogtepunt van zijn carrière was de laatste overwinning van Sparta bij Ajax. Sandel maakte de gelijkmaker in de 2-1 gewonnen wedstrijd.
Aan tafel gaat het gelijk over de uitschuifbare benen van Sandel, waar hij om bekend stond. "Het was een onderdeel van mijn kwaliteiten. Het is de bedoeling om ballen te onderscheppen als defensieve middenvelder", legt hij uit. Naast Barry Hughes heeft de oud-Spartaan onder meer Rob Jacobs als trainer gehad bij Sparta. Met veel lof spreekt de Hagenees over zijn oud-trainer. "Het was echt genieten met hem. Hij was een bluffende trainer en dat bracht hij ook over op ons. Elke tegenstander kon er niks van en wij waren hartstikke goed." Van Os begint te grinniken. "Ik vind het wel grappig dat je zo positief over Rob Jacobs praat, want hij wisselde jou altijd", vertelt hij.
In 1996 verliet Sandel Sparta om voor de ploeg uit zijn geboorte stad te spelen. "Ik ging weg, omdat Den Haag vroeg of ik daar ging spelen. Den Haag is natuurlijk één club in één stad en Sparta is een club in een stad waar nog twee andere ploegen zitten. Aan de ene kant nam ik met pijn in mijn hart afscheid en aan de andere kant vond ik het ook super leuk om dit avontuur aan te gaan." Ondanks zijn Haagse roots is Sandel nog altijd een echte Spartaan.
Afgelopen speelronde won Sparta vrij makkelijk op bezoek bij FC Volendam. Het werd 4-1 tegen de palingclub. Charles-Andreas Brym startte in de basis. Slotboom zag dit wel aankomen. "Het was een kwestie van tijd. Door de energie die hij brengt moet je hem absoluut laten staan."
Vanzelfsprekend ging het over de schorsing van middenvelder Arno Verschueren. Deze week verloor Sparta het hoger beroep waardoor Verschueren de wedstrijden tegen Heracles en FC Utrecht moet missen. De heren aan tafel vinden de drie wedstrijden schorsing te veel. Verschueren miste al de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels. "Wij moeten, ondanks het hoger beroep, nog steeds bloeden. Ik ben het er niet meer eens. Sparta heeft gegokt dat is maar goed ook, want we hadden hem wel nodig tegen FC Volendam", zegt Slotboom.
Sandel, die in zijn carrière nooit een rode kaart ontving, denkt dat eindigen bij de eerste vijf zeker mogelijk is voor Sparta. Ook vindt hij de vormdip van Tobias Lauritsen meevallen. "Bij een spits is het zo dat je een vormdip kan aanpraten. Je moet een spits vertrouwen geven en dan komt het wel goed."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl