Advocaat over woonwagenbewoners: 'Ze kunnen plekje op camping zoeken'

Als het aan de gemeente Nissewaard ligt, staan de woonwagenbewoners die in Spijkenisse een stuk groen bezet houden, binnenkort op de camping. Althans, op de plek aan de Clara Visserstraat in Spijkenisse - waar ze nu staan - moeten ze weg.

"Er komt geen ontheffing op het bestemmingsplan", zei de advocaat van Nissewaard vrijdag tijdens de rechtszaak, aangespannen door de woonwagenbewoners.

De sinti's kwamen begin oktober naar Spijkenisse. De groep zegt recht op de braakliggende grond aan de Clara Visserstraat te hebben, omdat hun voorouders daar lange tijd woonden. Wegjagen is in strijd met de Europese rechten voor de mens.

De gemeente ziet dat anders en liet eerder weten dat een paar jaar geleden is besloten dat het kampje van zes naar drie standplaatsen werd teruggebracht. Er zou te weinig animo zijn voor de open plekken. Toen hebben de plekken de bestemming openbaar groen gekregen.

De gemeente Nissewaard wilde maandag tot ontruiming overgaan. Maar de rechter verbood dat, omdat het aangespannen kort geding moest worden afgewacht.

Levendig gesprek

Tijdens de behandeling nam de rechter uitgebreid de tijd om met de advocaten van de gemeente te spreken en de mening van de woonwagenbewoners te horen. Ook ontstond er in de zaal een levendig gesprek met woonwagenbewoners op de publieke tribune. 

De advocaat van de gemeente Nissewaard zegt dat de woonwagenbewoners zichzelf in deze situatie hebben gebracht, door naar Spijkenisse te komen terwijl ze elders woonden.

Aandacht

Volgens de advocaat van de woonwagenbewoners willen zij vooral aandacht voor de problemen die ze hebben met het vinden van een standplaats. "Het recht van het hebben van een standplaats wordt ook erkend door mensenrechtenverdragen. Maar de praktijk in Nederland is anders."

De buurt zou volgens de advocaat van de gemeente ook hebben geklaagd over onrust en overlast. "Dat is klinkklare onzin," zegt Wesley Massing namens de groep woonwagenbewoners. "De buurt komt ons taart brengen en eten, er komen felicitaties. Zelfs uit andere wijken komen ze handtekeningen zetten om te laten weten dat ze het met ons eens zijn om een nieuw kamp te maken. "

De rechter doet binnen een week uitspraak of de woonwagenbewoners de Clara Visserstraat mogen blijven of moeten vertrekken.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: