nieuws

Hoe worden de winkels in de Koopgoot bevoorraad?

"Daar kun je toch helemaal niet komen met de auto?"
"Daar kun je toch helemaal niet komen met de auto?"
Dichters, DJ's en vragen op deze uitzonderlijk warme 13e dagvan oktober. Tijdens de uitzending maakte we een uitstapje naar de Koopgoot, verdiepten wij ons in een goed heilig man en vroegen wij ons af: is 'detoxen' wel goed voor je?

Zeker en vast, vast en zeker

Wil Lamers belde ons en vroeg: In Nederland zeggen we 'vast en zeker' en in België zeggen ze 'zeker en vast'. Waar komt dat verschil vandaan en wie heeft er nu gelijk?
Antwoord:Vaak worden zeker en vast en vast en zeker als synoniem beschreven. Maar dat zijn ze niet. Vast en zeker heeft de betekenis “zeer waarschijnlijk”. Terwijl ‘zeker en vast’ meer ‘stellig’ of ‘ongetwijfeld’ betekent.

Anna Blámàn, Anna Blâhman, Anna Blàmän?

Marjon de Sterke hoorde laatst onze StraatWijs over Anna Blaman en vroeg zich af: Hoe spreek je Anna Blaman nu eigenlijk uit? Waar leg je de klemtoon op?

Een brug te ver

Hanneke Terlingen vraagt: Waar komt de term ‘ezelsbruggetjes’ vandaan? Ik gebruik deze term vaak om dingen te onthouden. Want een EZELSbruggetje, maakt de dingen toch helemaal niet makkelijker?
Antwoord:Een ‘ezelsbrug’ is een leenvertaling. Dat betekent dat het een letterlijke vertaling is van verschillende delen van een vreemd woord. In dit geval het latijnse ‘pons asinorum’ ofwel ‘brug van ezels’. Dit is de naam van de 5e meetkundige stelling van Euclides. Daar komt het vandaan.
Maar waarom is een ezelsbruggetje nou een ezelsbruggetje? Er bestaan meerdere theorieën. Een daarvan is: ‘Een ezel stoot zich in ’t algemeen geen tweede maal aan dezelfde steen’.
Een ezel is goed in het onthouden waar stenen liggen dat hij bij een tweede keer precies weet hoe hij moet lopen. De ezel onthoudt dit waarschijnlijk door gebruik te maken van de kenmerken van de omgeving, dus ‘ezelsbruggetjes’ te maken.

Drones misschien?

Erik van den Berg vraagt zich af hoe de winkels in de Koopgoot worden bevoorraad. "Daar kun je toch helemaal niet komen met de auto?"

Goed heiligman

Willem Keij vroeg: waarom vieren kinderen op 11 november Sint-Maarten?

Bedrijven en hun kroost

Piet Daniëls wilt graag het volgende weten: Waarom hebben middenstanders (MKB) alleen zonen en multinationals alleen dochters? Je ziet vaak '..... & zn.' en een multinational heeft vaak een dochteronderneming.

Detox jij, of detox ik?

Julian de Vree vroeg kordaat: Is een detox-kuur wel goed voor je?

'Dat is dan € 1,72 alstublieft'

Lydia van ‘t Veen wilt weten waarom we in Nederland geen 2-cent en 1-cent muntjes meer hebben, terwijl deze in andere landen, zoals Frankrijk, nog wel bestaan.
Antwoord: In aardig wat landen in Europa zijn deze muntjes afgeschaft of er zijn plannen om dat te gaan doen. Het blijkt dat de muntjes maken kostbaarder is dan dat ze waard zijn.
In Nederland gebruikten we allang de ‘cent’ niet meer, ook in de gulden tijd al, en was de stap klein om van die kleine muntjes af te komen. 1,99 is bij ons gewoon 2 euro. Het ‘voelt’ alleen wat minder. In Frankrijk hechten ze nog waarde aan een cent.

Beton of staal?

Weerman Ed Aldus was ook van de partij: “Er wordt gebouwd op Rotterdam-Zuid aan de Remisewijk, maar daar gebruiken ze stalen pijpen voor de fundering. Waarom is dat niet beton? Het klinkt ook nogal schel dat gesla op die palen.”

Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl